Dün panelist olarak da katıldığımız “Finansın Geleceği’ toplantısında TCMB başkanın da konuşmasını dinledik. Dün TCMB başkanının “bakalım bizim beklentimiz doğrultusunda faiz indirim sürecine mi girdik yoksa bekleyip görme sürecinde mi olduğumuzu, faizlerin indirmemize karşın tahvil getirilerinin artmasına atıf da bulunacak mı? CDS priminin düşmesi için ne gibi gelişlerimin sağlaması bekleniyor? Bu sorulara cevap ve yaklaşımları bulmaya çalışacağız demiştik ve Başkan sunumunda faiz indirim kararındaki yazılı gerekçelerin aynılarını grafiklerle destekleyerek sundu. Kaldığımız yerden devam dedi. Çekirdek enflasyon cümlesiyle birlikte 100 baz puan indirim beklentimiz vardı gerçekleşti. Yılın kalanında ise 200 baz puanlık indirim beklentimiz mevcut.
Dışarının gündemi ise ; ABD hazine tahvillerindeki hızlı yükseliş, enflasyonundaki yükselişin devam etmesi, iyi veri varlık alım hızını erken yavaşlatır beklentisi, Washington'daki tartışmalı borç tavanı müzakerelerinin etkisindeydi. TCMB her ne kadar FED’den varlık alımlarını azaltmayı bu yıl beklemese de Fed toplantısından sonra %1,35’lerden başlayan ABD 10 yıllıkları , %1,56 seviyesine yükselirken, 30 yıllıklar %2,10 seviyelerine geldi. Doğal olarak da Wall Street, artan Hazine getirileri ve artan enflasyon endişeleri karşısında baygınlık geçirdi. Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de yaklaşık %2 veya daha fazla değer kaybederken, yatırımcılar risk iştahını kaybettikçe faiz oranına duyarlı teknoloji ve teknolojiye komşu hisseler ağırlık kazandı.
Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonun 2021'de yüzde 4 civarında bitmesini beklediğini söyledi ve milletvekillerini, ülke borçlanma kapasitesini tüketmeye yaklaştıkça hükümetin kapanmasını önlemedeki başarısızlıklarının ekonomiye "ciddi zarar" verebileceği konusunda uyarırken, tüketici güveninin Eylül ayında beklenmedik bir şekilde Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye düştüğünü görüyorduk .
Daha yüksek getiriler ve güçlü dolar, erken işlemlerde Asya hisse senetlerine zarar verdi. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1,43, Avustralya %1,5 ve Güney Kore %2,06 , Hong Kong kıyaslaması %1,2 ve Çin mavi çipleri %1,1 düştü. Japonya'da Nikkei , ülkenin iktidar partisinin haftalar sonra yapılacak genel seçimler öncesinde neredeyse kesinlikle bir sonraki başbakan olacak yeni bir lider için oy kullanması nedeniyle genel ruh halinden %2,35 oranında zarar gördü.
Döviz piyasalarında güçlü dolar, yenin 2020 başından beri en düşük seviyesine yakın işlem görmesine neden olurken, euro bir gecede bir ayın en düşük seviyesini 1,1668’i gördü.
Altın, yüksek getirilerin faiz getirmeyen varlığa olan talebi olumsuz etkilemesiyle, önceki gün gördüğü yedi haftanın en düşük seviyesinden %0,1 artışla spot fiyatın ons başına 1.735,6$'da yükseldi.
Petrol fiyatları, önceki gün yaklaşık üç yılın zirvesine dokunarak düştü. Brent ham petrolü %1,33 düşüşle varil başına 77,31$'a düştü ABD ham petrolü %1.09 düşüşle varil başına 74.47$'a geriledi.
BIST-100 endeksinde gün içerisinde 1,375 desteğinin aynı zamanda stop-loss seviyesi olduğunu endeksin burada tutunma çabasının yüksek olmasını ve buralardan tepki alımlarının gelmesini bekleyebiliriz ki yeniden 1,400 - 1,410 bandına yerleşelim.
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
www.a1capital.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.