Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL BORSALARDA TEPKİ ALIMLARI GELECEK mi?

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın "belirsiz" aynı zamanda "eksik" ve "dengesiz" kalmaya devam ettiğini belirterek, AMB'nin koronavirüs krizinden sonra bölgedeki sarsıntılı toparlanmayı daha fazla parasal teşvikle desteklemeye hazır olmaya devam ettiğini söyledi. Lagarde, video konferans yöntemiyle Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nde “Parasal Diyalog” başlıklı oturumda konuştu. AMB Başkanı Lagarde, belirsizliğin yükseldiği mevcut ortamda AMB Yönetim Konseyi'nin döviz kurundaki gelişmeler de dahil olmak üzere gelen verileri çok dikkatli bir şekilde değerlendireceğini söyledi.

Yeni Ekonomi Programı (YEP) bugün saat 11:00'de İstanbul Ataşehir'de bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığı yerleşkesinde Bakan Berat Albayrak tarafından açıklanacak. Ekonomide gelecek üç yılın yol haritası niteliği taşıyan YEP ile 2021-2023 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. Genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda hazırlıkları yürütülen programda, temel ekonomik büyüklükler yanında, makro politikalar, ilkeler ve hedefler de yer alacak. Program, özel sektör için de öngörülebilirliği artıracak ve sektörel bazlı hedefleri belirleyecek. YEP'in açıklanmasıyla 2021 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin süreç de belli bir noktaya getirilecek.

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında gelecek dönemin ticari ilişkilerini şekillendirecek görüşmeler için kritik hafta başlıyor. Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği (AB) arasında, bloğun Boris Johnson'ın geçtiğimiz yılın ayrılık anlaşmasını yeniden yazma girişiminden dolayı Brexit anlaşmasının nasıl uygulanacağı konusundaki taleplerini katılaştırmasıyla Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği (AB) arasında Brexit görüşmelerinin yapılacağı hafta başlıyor. Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Michael Barnier ve İngiliz mevkidaşı David Forst Salı günü Brüksel'de yetkililerin bir anlaşmaya varılabileceği konusunda temkinli iyimser duruşları ile planlanmış görüşmelerin son turuna başlayacaklar.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de ayrışma usullerinin ele alındığı görüşme sürecinin devam ettiğini belirterek, "Bu mekanizmayı kurabilecek bir çözüm bulabilmemiz, altta yatan asıl sorunlar hakkındaki görüşmelere imkan tanıyacak Almanya öncülüğündeki çabalara destek olabilir." dedi. Stoltenberg, üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladığı bir internet etkinliğinde, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de istenmeyen olayları ve kazaları engellemeyi amaçlayan çatışmayı önleme mekanizması veya ayrıştırma usulleri kurulmasını hedefleyen teknik görüşmelerle ilgili soru üzerine, iki NATO müttefiki arasındaki gerginlikten endişe duyduklarını söyledi.

Bankacılık Du¨zenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) Aktif Rasyosu (AR) değeri 1 Ekim'den itibaren mevduat bankaları için yüzde 95'ten yüzde 90'a, katılım bankaları için yüzde 75'ten yüzde 70'e düşürüldü. BDDK'nın resmi internet sitesinde yer alan Kurul kararına göre, bankalarca hesaplanan AR'nin her ay sonu itibarıyla o aya ilis¸kin aylık ortalaması mevduat bankaları için yüzde 95'ten yüzde 90'a düşürüldü. Söz konusu değer, katılım bankaları için yüzde 75'ten yüzde 70'e indirildi.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Ağustos ayında yüzde 1,5’lik beklentilerin altında kalarak yüzde 0,4’lük bir artış gösterdi. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD tarafında yeni teşvik paketi beklentileri ve Çin'den gelen pozitif verilerin risk iştahını desteklemesi Dolar’ın geçtiğimiz haftaki yükselişine ara vermesi neden oldu. Gün içerisinde, Doğu Akdeniz’de devam eden jeopolitik gelişmeler ek olarak, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerginliğin Türk varlıkları üzerinde baskı oluşturduğu gözlenirken, zayıf seyreden Dolar’a rağmen kurun yukarı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,83, 7,86 ve 7,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,78, 7,75 ve 7,72 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler ile Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime ilişkin kaydedilen olumlu açıklamalar üzerinde olmayı sürdürmüştü. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Avrupa Birliği, yeni tip koronavirüs nedeniyle 16 üye ülkedeki istihdamı koruma programlarına 87,4 milyar Euro mali destek verilmesini onayladı. Gün içerisinde, Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nde konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Banka'nın koronavirüs krizinden sonra bölgedeki toparlanmayı daha fazla parasal teşvikle desteklemeye hazır olmaya devam ettiğini söyledi. Gün sonunda Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerginliğin Türk varlıkları üzerinde baskı oluşturduğu gözlenirken, çaprazın 9,00 TL üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,07 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,12, 9,15 ve 9,17 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,07 9,05 ve 9,02 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Cuma günü Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Ağustos ayında yüzde 1,5’lik beklentilerin altında kalarak yüzde 0,4’lük bir artış göstermişti. Haftanın ilk işlem gününde devam eden zayıf veri akışına ek olarak, Dolar, ABD'de yeni teşvik paketi beklentileri ve Çin'den gelen pozitif verilerin risk iştahını desteklemesiyle birçok para birimi karşısında zayıfladığı gözlendi. Euro tarafında ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’in destekleyici açıklamaları takip edilirken, Avrupa Birliği, istihdamı koruma programlarına 87,4 milyar Euro mali destek verilmesini onayladığını duyurdu. Takip edilen gelişmeler sonucu güne 1,1630 seviyesinde hafif satıcılı bir seyir ile başlayan paritenin gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1670 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1640 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1700, 1,1730 ve 1,1770 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1640, 1,1610 ve 1,1570 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz hafta ABD’de yeni bir mali teşvik paketine ilişkin belirsizlik ve vaka sayılarındaki artışın neden olduğu endişeler güvenli varlık talebi olarak Dolar’ı desteklemesiyle değerli metalde aşağı yönlü hareketler gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD tarafında yeni teşvik paketi beklentileri ve Çin'den gelen pozitif verilerin risk iştahını desteklemesi sonucu Dolar’ın geçtiğimiz haftaki yükselişine ara vermesi Ons Altın’da yükselişi destekleyen unsur olarak karşımıza çıkarken, değerli metalin 1870 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1880 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1873, 1865 ve 1855 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1888, 1895 ve 1902 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem gününde İngiltere’de zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Ağustos ayında yüzde 1,5’lik beklentilerin altında kalarak yüzde 0,4’lük bir artış gösterdi. Geçtiğimiz gün ise Birleşik Krallık ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, dikkatler kritik hafta öncesi devam eden Brexit belirsizliğine üzerinde olmaya devam etti. Dolar tarafında ise ABD'de yeni teşvik paketi beklentileri ve Çin'den gelen pozitif verilerin risk iştahının desteklenmesi zayıflığa neden olurken, gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2850 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,28 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2890, 1,2940 ve 1,3000 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2800, 1,2760 ve 1,2700 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Ağustos ayında yüzde 1,5’lik beklentilerin altında kalarak yüzde 0,4’lük bir artış gösterdi. Dün ise devam eden zayıf ekonomik veri akışı ile birlikte Dolar çevresinde zaman zaman gözlenen satış baskıları paritede aşağı yönlü hareketlere neden olurken, piyasalarda takip edilen iyimser hissiyatın paritedeki kayıpları sınırlandırdığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,70 105,90 ve 106,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,30, 105,10 ve 104,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalardaki normalleşme sinyallerine rağmen devam eden arz endişeleri ve takip edilen koronavirüs gelişmeleri sonucu Brent Petrol’ün satıcılı, aşağı yönlü sınırlı hareketi izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise OPEC Genel Sekteri Barkndo’nun G20 Enerji Bakanları sanal toplantısında yaptığı açıklar takip edilirken, Çin'den gelen pozitif verilerin risk iştahını desteklemesi ve Dolar’ın haftaki yükselişini ara vermesi Brent Petrol’e yukarı yönlü hareketlerin gerçekleşmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 42,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 41,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 42,90, 43,70 ve 44,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 41,50, 40,80 ve 39,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Cuma günü Dolar’a olan talep Ons Altın tarafında satış baskılarının sürmesine neden olurken, kur tarafındaki sınırlı yükselişe paralel olarak Gram Altın’da yukarı yönlü sınırlı hareketi izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise takip edilen gelişmeler sonucu kur ve Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler devam ederken, gün sonunda Gram Altın’da da 470 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 471 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 468 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 473, 475 ve 477 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 468, 466 ve 464 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.