Türkiye bölgenin kripto para hub’ı olabilir’ Kripto paranın Türkiye’deki genç patronlarından olan Paribu’nun CEO’su Yasin Oral, lise yıllarından bu yana dijital girişimcilik dünyasında yer alan bir isim. Oral şimdi, yeni jenerasyonun kripto parayla ilgili tüm bilgileri bulabileceği, yeni yeteneklerin yetişmesini hedefleyen bir akademi kurma hazırlığında. Hedef, bir yıl içinde açılışı yapmak…
Kripto para, henüz finansal dünyanın minik bebeği. Kimileri onda pek de gelecek görmüyor, kimine göre “büyük adam olacak”, kimi de “hele bir marifetlerini görelim” diye temkinli bir şekilde takip ediyor bu bebeği. Türkiye, kripto para konusunda global performanstan çok da farklı bir tavır sergilemiyor. Tüm dünya gibi biz de neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bu arada elini çabuk tutup, bu sanal paranın dünyasında krallar arasında yer almaya kararlı girişimciler de yok değil. İşte onlardan biri Yasin Oral. Ankara’da mütevazı bir ailenin beş çocuğundan biri olarak öğrencilik hayatı boyunca girişimcilikle ilgili kafa yorduğunu, özellikle de dijital dünyanın geleceğine çok küçük yaşlarda kafayı taktığını söylüyor. Lise yıllarında TÜBİTAK yarışmalarına katılan, internette takipçisi 100 binleri aşan siteler kuran tam bir yeni nesil girişimci o.
Şirketi Paribu’nun 700 bin üyesi var. Kripto para piyasasında en çok iş yapan ve payı en yüksek şirket olduklarını belirten Yasin Oral, “Geçen ay günlük işlem hacmimiz 70 milyon dolara ulaştı. Bu iş belli ki Ayşe teyzenin aklına yatmayacak, biz onun belki çocuğuna ama mutlaka torununa odaklandık” diyor.
Bu oldukça uzun vadeli bir bakış açısı. Nisan ayında yapılan Türkiye’de kripto para piyasasının algısına yönelik araştırma da Yasin Oral’ın verdiği bilgileri doğruluyor. Araştırmaya göre kripto parayı bugüne kadar hiç duymamış olanların oranı yüzde 84.1. Toplumun sadece yüzde 0.7’si kripto para ile işlem yapmış. Bunların yüzde 72.7’si deneyiminden memnun kalmış. En çok da işlem kolaylığı nedeniyle. Araştırma yine her üç kişiden birinin kripto paraya güvendiğini söylüyor. Oral, “Şu anda Türkiye’de kripto paranın kitlesi çok az ancak bu dünyada da böyle. Türkiye’de kripto para yatırımcısı 3 yılda yaklaşık 1.5 milyona ulaştı. Mart ayında başlayan karantina dönemine kadar piyasa durgundu. Eve kapanmayla birlikte tüm dijital işler gibi bizim hacmimizde de artış oldu. Bitcoin şu anda para değil, yatırım aracı olarak görülüyor ama çok yakında para olarak da kullanılacak. Bu yıl bitmeden kasadan Bitcoin hesabıyla ödeme yapmak mümkün olacak” diyor.
Yasin Oral, şirketinin geleceğine inanıyor, hatta oldukça iddialı. Diyor ki, “Türkiye’nin yeni unicorn’u olabilirim ama regülasyon şu anda engel. Yakında yurtdışına açılma planlarım var.” Hayallerine ulaşmak için, diğer sektörlerdeki büyükleri gibi o da önce, sektörü besleyerek büyütmesi gerektiğini düşünüyor. Bunun için de çok paydaşlı bir projeye başlamış. Bir akademi kuracak. “Aslında bu sadece akademi değil, Türkiye’de kripto para merkezi olacak. Bu piyasayla ilgilenen herkes burada bir araya gelecek. Deneyimlerini paylaşacak. Bu işe gönül vermiş herkesi buraya toplayacağız. Genç girişimcileri, bu alanda kariyer yapmak isteyenleri burada eğitecek, mentörlük vereceğiz” diyor projesini anlatırken.
Sürecin çok daha hızlı işleyeceğini ve akademiyi şimdiye kadar bitirmiş olmayı planladıklarını söylüyor Yasin Oral, ancak onları yavaşlatan pandemi olmuş. Süreçle ilgili şu bilgileri veriyor: “Bu merkez İstanbul’da olacak. Birtakım işbirlikleriyle hızlandıracağız süreci. SPK ile regülasyonlar konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim akademi, bir anlamda blokchain ile ilgili bir kuluçka merkezi olsun istiyoruz. Çünkü bu dünyada birçok girişimcilik fırsatı var. Ekosistem çok taze. Taleplerle şekillensin istiyoruz. Bu, dünyada da ilk olacak.”
Türkiye’de kripto para dünyasına hakim yazılımcılar yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Oral, işin teknik yönünün göründüğü kadar kolay olmadığını da vurguluyor.