Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FOMC SONRASI ENFLASYON RAPORU BEKLENİYOR

Borsa İstanbul güne yatay bir başlangıç yaparken gün içi fiyatlamalarda oynaklığın arttığı görüldü. BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,09 puan artışla 1.360,75 puandan kapattı. Dün vadeli piyasasında FED açıklamaları ile alımların geldiği görülürken gün içi tepki alımlarının devam etmesi bekleniyor.

Dün akşam FOMC toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizi yüzde 0,00 - 0,25 aralığında sabit bırakılırken varlık alım programının tartışıldığı belirtildi. Faiz oranlarının değiştirilmemesi kararı 11 üyenin oy birliği ile alındı. Varlık alım programında değişikliğe gidilmediği açıklandı ve aylık 80 milyar dolar hazine kağıdı ile 40 milyar dolarlık morgageların alıma tabii tutulacağı ifade edildi. FED, salgın döneminde toparlanma görülmesiyle birlikte maksimum istihdam hedefi ve yüzde 2 enflasyon oranı beklentisi ile amaçlanan hedefe doğru emin adımlarla ilerlediğini belirtirken üyeler tarafından ilerlemenin sağlandığı ve gerekli uygulamaların yapılması için ilerleyen toplantılarda değerlendirmeye devam edecekleri yinelendi. Son zamanlarda beklentinin üzerinde gerçekleşen tüketici fiyat endeksine ilişkin başkan Powell, artışların geçici olacağına ilişkin beklentisini yinelerken fiyat artışlarının hepsinin geri alınmasının zor olduğunu söyledi. Konut fiyatlarının çok hızlı artmasının varlık alım programı kapsamında satın alınan morgage kıymetleri ile alaka olduğuna dair eleştirilere başkan Powell, hazine kağıdı ile morgage destekli menkul alımları finansal şartları aynı şekilde desteklediğine dikkat çekti. Son zamanlarda artan vaka sayısı ile yetkili organlar tarafından maske takma zorunluluğunun geri getirilmesi tartışılıyor. Artan vakalara ilişkin FED tarafından yapılan yorum ise aşılamanın toplum geneline yayılması kamu sağlığı krizini ekonomiye olan etkisini azaltmaya devam etmesi büyük olasılık, ancak ekonomik görünüme yönelik risklerin devam etmesi endişe verici olduğu belirtildi. Delta varyantının ekonomik etkileri geçtiğimiz yıla göre daha az olacağı vurgulandı ve FED, varyantın ekonomiye olan etkisinin ne olacağını bekleyip göreceği belirtildi.

Tahvil piyasasında yaşanan geri çekilme ve repo piyasasındaki hareketlilik nedeniyle FED üyeleri para piyasalarına destek için yeni 2 repo programını uygulamaya koydu. Yurtiçi piyasalar için repo kolaylığı sağlamak amacıyla Yurt içi repo kolaylığı (SRF) gecelik repo operasyonları düzenleyecek ve kabul edilen yatırım araçları ise hazine kağıtları, devlet destekli menkul kıymetler ve devlet destekli morgage destekli menkul kıymetleri kabul edilecek. Yabancı ve uluslararası kuruluşları için repo kolaylığı yabancı resmi kuruluşlar ile gecelik repo anlaşmaları yapacak ve bu yabancı kuruluşların New York FED’te tuttuğu Hazine kağıtlarını kabul edecek.

Yurtiçi piyasalar bugün TCMB tarafından yapılacak olan III. Enflasyon raporuna odaklanmış durumda. Enflasyon raporunda geleceğe ilişkin projeksiyonun nasıl yansıtılacağı ve piyasa beklentisiyle paralellik taşıyıp taşımayacağı yatırımcıların takibinde olacak.


USDTRY

FOMC toplantısında beklentilere paralel olarak faiz oranında değişikliğe gidilmedi. Varlık alım programı ile ilgili toplantıda tartışılmaya devam ettiği belirtildi. Salgın şartlarının ağırlaşması ekonomi üzerinde risk oluşturabileceğine dikkat çekildi. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,58 ve 8,62 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,48 ve 8,40 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Bugün TCMB tarafından yayınlanacak olan enflasyon raporu yakından takip edilecek. Artan tüketici fiyatlarına ilişkin genel projeksiyonun nasıl oluşacağı yakından takip ediliyor olacak. Dün gerçekleştirilen FOMC toplantısı sonrası fiyatlamalarda negatif bir seyir oluşmadı. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,20 ve 10,30 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,10 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

FOMC toplantısından piyasalara destek mesajı ön plana çıktı. Toplantıda varlık alım programının tartışıldığı belirtildi ve hedeflenen ekonomik değerlere yaklaşıldığı ifade edildi. Enflasyon oranındaki seyrin tam anlamıyla geçici olamayacağı bazı fiyatların geri çekilmesinde güçlük görülebileceği vurgulandı. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1875 ve 1,1890 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1830 ve 1,1810 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

FOMC toplantısı sonrası değerli metalde kayda değer bir geri çekilme görülmedi. ABD tahvil piyasasında yaşanan geri çekilme başkan Powell’ın da dikkatini çekmiş durumda. FOMC toplantısı sonrası yatay seyrin devam etmesi bekleniyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1820 ve 1830$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1805 ve 1795$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

FED faiz oranlarını sabit bıraktı ve varlık alım programında yapılması muhtemel değişikliğin tartışılmaya devam ettiği bildirildi. İngiltere Merkez Bankası yetkilisi teşviklerin en az bir çeyrek daha devam etmesi gerektiğini vurguladı. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3955 ve 1,3980 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3910 ve 1,3885 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

FOMC toplantısından sürpriz çıkmaması piyasalara derin bir nefes aldırdı. Japonya’da Hizmet PMI verisi bir önceki aya göre 0,08 puan azalışla 46,4 seviyesinde gerçekleşti. Tokyo Olimpiyatlarının düzenlenmesi ile vaka sayıları son 6 ayın en yükseğine çıktı ve ülke yönetimi tarafından önlemler alındı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,30 ve 111,20 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,10 ve 108,50 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Dün Açıklanan ABD ham petrol stoklarımda beklentinin üzerinde -4.089M varillik bir azalış gerçekleşti. Vaka sayılarındaki artışın yeniden hızlanması ve enerji ihtiyacının tartışılıyor olması Brent Petrol’deki seyri zayıflatıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 74,50 ve 74,95 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 73,65 ve 72,80$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

FED toplantısı sonrası hem döviz kuru hem de Ons Altın’da bir hareket oluşmaması üzerine Gram Altın’daki yatay seyrin devam etmesi bekleniyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 505 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş