KÜRESEL PİYASALARDA BİLANÇOLAR ETKİLİ OLMAYA DEVAM EDİYOR
BIST100 önceki işlem gününü %1,05 düşüşle 3.934,52 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 67,26 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 3.990,14 seviyesini görürken en düşük 3.906,26 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,61 yükselirken S&P 500 %0,61 ve Nasdaq %1,63 düşüşle kapattı. Avrupa piyasalarında ise FTSE 100 %0,25 ve DAX %0,12 yükselirken CAC 40 %0,51 düşüşle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı bir seyir gözleniyor.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) enerji krizi ve resesyon endişelerine rağmen 40 yılın zirvesindeki enflasyonu düşürebilmek için faiz artışlarının devam edeceği mesajını verdi. Avrupa Merkez Bankası bir önceki toplantının ardından Ekim toplantısında da 75 baz puanlık faiz artışı yaptı. Açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkan Lagarde ekonominin son çeyrekte muhtemelen daha da yavaşlayacağı uyarısı yaptı.
ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde, enflasyon ve Fed’in faiz artışlarına karşın güçlü büyüme gösterdi. Gayrisafi yurtiçi hasıla, ilk iki çeyrekteki küçülmenin ardından piyasa beklentisi olan yüzde 2,4’ün üzerinde gelerek üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,6 büyüdü.
ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, yüksek seyreden enflasyonla ilgili geçmiş referans alındığında mevcut görünümde ABD'de yüzde 8'lik enflasyonun aşağı çekilmesi ihtimalinin düşük olduğunu ve enflasyonun neredeyse hiçbir zaman hızla geri çekilmediğine dikkat çekti.
Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in COVID-19 kısıtlamalarını yeniden genişletmesinin ardından Cuma günü düştü, ancak Avrupa'nın bekleyen Rus ithalatını kesmesi öncesinde arz endişeleri nedeniyle haftalık kazanç sağlamaya hazırlanıyor. Bugünkü düşüşler, önceki gün Çin şehirlerinin COVID-19 uygulamalarını iki katına çıkarması, binaları kapatması, bölgeleri kilitlemesi ve genişleyen salgınları durdurmak için mücadelede milyonları sıkıntıya sokmasından sonra geldi. Yine de, her iki gösterge petrol sözleşmesi de Brent'in %2'den fazla ve WTI'nin %3'ün üzerinde bir kazanıma yönelmesiyle haftalık artış yolunda ilerliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda yılsonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 60,4’den yüzde 65,2'ye yükseltti.
Türkiye'nin dış ticaret açığı eylülde yüzde 268,1 artarak 9 milyar 595 milyon dolara yükseldi.
Ekonomik güven endeksi Eylül’de 94,3 iken, ekim ayında yüzde 3 oranında artarak 97,1 değerini aldı.
USDTRY
Kurda dün bir kez daha yatay fiyatlamanın gerçekleştiği bir gün geçirdik. Dolar endeksinde yaşanan dalgalanmaya ve borsada yaşanan satış baskısına rağmen kurda yükselişlerin sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Açıklanan enflasyon raporunda bu yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 üzerine revize edildi. Bugün yurt içinde piyasalar yarım gün açık olacak. ABD’de ise dün açıklanan büyüme beklentilerin üzerinde açıklanırken, bugün michigan tüketici güveni, beklenen konut satışları ve kişisel tüketim harcamaları açıklanacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,65 ve 18,70 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,55 ve 18,50 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Dün parite etkisi ile 18,80Tl seviyesi üzeri test edilmesine rağmen ECB 75 baz puan faiz artışına gittikten sonra Başkan Lagarde açıklamalarında ekonomideki yavaşlamanın sürdürüleceği beklentisinin devam edeceğini söylemesi pariteyi aşağı çekti ve kapanış 18,50TL seviyelerine yakın gerçekleşti. Bugün yurt içi piyasalarda veri akışı zayıf ve yarım gün piyasalar açık kalacak. Avrupa’da ise tüketici güveni ve Almanya enflasyonu ile büyüme verileri takip edilecek. 18,50 TL seviyesine doğru geri çekilmelerde tepki alımlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,60 ve 18,70 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,50 ve 18,40 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Paritede dün Avrupa Merkez Bankası 75 baz puan faiz artışı gerçekleştirdikten sonra 1,01 seviyelerine yaklaştı. Daha sonra Başkan Lagarde açıklamalarında faiz artışlarının devam edebileceğini fakat 3. çeyrekte görülen ekonomik yavaşlamanın yılın son çeyreğinde devam edeceğini söylemesi ile Euro’nun değer kaybettiğini gördük. Bugün Avrupa’da tüketici güveni ve Almanya büyüme ve enflasyon verileri açıklanacak. ABD’de ise bekleyen konut satışları, Michigan güven endeksi ve kişisel tüketim harcamaları takip edilecek. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0500 ve 1,1000 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 0,9900 ve 0,9860 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün 1650$ destek seviyesi üzerinde kalıcılığın devam ettiğini ve 1670$ direnç bölgesini test etmesine rağmen üzerinde kalıcılık sağlayamadığını görüyoruz. Haftaya gerçekleşecek Fed toplantısında faiz artışıbeklentisi 75 baz puan olmaya devam ederken dün açıklanan ABD büyüme verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,90 seviyesine yaklaşırken dolar endeksi üssel 50 GAO. 110,65 seviyesine kadar yükseldi. Ons altında yükseliş beklentimiz devam ediyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.680 ve 1.700 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.650 ve 1.640 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Paritede dün dolar endeksinde yaşanan yükselişe rağmen geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bugün ABD’de Michiga tüketici güveni, bekleyen konut satışları ve enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları açıklanacak. İngiltere’de ise dün olduğu gibi bugün de veri akışı zayıf siyasi gelişmeler takip edilmeye devam edilecek. 1,1500 seviyesi aşağı yönlü kırılmadıkça yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Yaşanacak gelişmelerde paritsede 1,1750 ve 1,1800 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1500 ve 1.1450 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
Parite, ABD’den gelen beklenenden iyi veriler sonrası diğer para birimlerine göre değer kazanırken Japon Yeni güçlü görünümünü korudu. Dün güçlü destek seviyesi olarak belirttiğimiz 145 seviyesine kadar geri çekilen paritede bugün de geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 145 seviyesi takip edilmeye devam ediyor olacak. 145 seviyesinin altında oluşabilecek fiyatlamalarda geri çekilmeler hızlanabilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 147 seviyesinden tepki satışlarının gelmesini bekliyoruz. Japonya’da beklentinin üzerinde gelen Çekirdek TÜFE verisi paritede baskı oluştursa da bugün gözler Japonya Merkez Bankası (BoJ) basın konferansında olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 147,0 ve 148,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 145,0 ve 144,0 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent petrol, Çin tarafındaki endişelere karşın resesyon korularının bir ölçüde azalmış olması ve petrol talebindeki iyimserlikle birlikte dün yüzde 0,3 yükselişle 94,5$ seviyesinden kapattı. Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket brent petrolde yukarı yönlü hareketleri sınırlayabilir. Bugün brent petrolde 95$ seviyesi takip ediliyor olacak. 95$ üzerinde oluşabilecek fiyatlamalarda ise yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Olası geri çekilmelerde 92,5$ seviyesi güçlü destek bölgesi olarak kalmaya devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 95,0 ve 96,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 93,5 ve 92,5 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında kurda ve ons altında yaşanan yatay fiyatlama ile birlikte 1000TL geçilemediğini görüyoruz. Bugün ABD’de açıklanacak verilerin ons altın üzerinde sınırlı etkisi olması muhtemel. Ons altın haftaya açıklanacak Fed toplantısını beklemeye devam edecektir. Kur tarafında ise yatay ve sıkışık görüntü devam ediyor. Yarın düne benzer fiyatlamanın son 30 günde olduğu gibi bir kere daha gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor. Bu nedenle gram altında oynaklığın sınırlı kalmasını bekliyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1.000 ve 1.010 TL direnç; 980 ve 970 TL ise destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.