Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER POWELL’IN JACKSON HOLE'DAKİ KONUŞMASINDA

Piyasa, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün Jackson Hole konferansında yeni enflasyon stratejisine ilişkin söyleyeceklerine odaklandı. Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının uzun zamandır beklenen, yeni enflasyon stratejisine odaklı para politikası çerçevesi değerlendirmesiyle ilgili bu hafta yapılacak Jackson Hole sempozyumunda konuşacak. Kansas City Fed'in bu yıl dijital ortamda yapılacak organizasyonunda gerçekleştirilecek olan konuşma, Fed'in haftalık takvimine göre bugün New York saatiyle 09:10'da canlı olarak yayınlanacak.

Fed, para politikasına ilişkin yeni bir strateji belirlemesinin ardından büyük bir ihtimalle kısa vadeli faizleri beş yıl ya da daha uzun bir süre için sıfıra yakın tutacak. Gelecek hafta açıklanabilecek yeni yaklaşımda politika yapıcılar enflasyon ile ilgili olarak daha rahat bir görüş benimseyebilir. Geçmişteki ıskalamaları telafi etmek için enflasyonun yüzde 2 hedefini ılımlı ölçüde geçici olarak aşmasını hoş karşılayabilirler. Fed Başkanı Jerome Powell, Perşembe günü gerçekleştirilecek Jackson Hole konferansında Fed'in bir - bir buçuk yıllık politika çerçevesi değerlendirmesi ve uygulamalarını güncelleyecek. Konferans pandemi nedeniyle bu yıl dijital ortamda yapılacak.

Fed'in "enflasyon şahini" % 2 hedefinin aşılmasına karşı değil. Kansas City Fed Başkanı Esther George, merkez bankasının yüzde 2 enflasyon hedefinin bir miktar aşılmasına karşı olmadığını kaydetti. Kansas City Fed Başkanı Esther George, ABD merkez bankasının yüzde 2 enflasyon hedefinin biraz aşılmasına karşı olmadığını ve fiyat baskılarının çok zayıf olmasının riskinin çok güçlü olmasından daha fazla olduğunu söyledi.

OECD'nin yılın ikinci çeyrek büyüme verileri açıklandı. Buna göre, OECD bölgesinde bu yılın ilk çeyreğinde yüzde eksi 1,8 olarak gerçekleşen büyüme, yılın ikinci çeyreğinde yüzde eksi 9,8 olarak gerçekleşti. Söz konusu düşüş, OECD bölgesinde kaydedilen en yüksek düşüş olarak kayıtlara geçti. OECD, daralmayı “Finansal krizin en yoğun olduğu 2009’un birinci çeyreğindeki yüzde 2,3 küçülmeden önemli ölçüde daha büyük küçülme” olarak nitelendirdi. Geçici veriler baz alınarak yapılan hesaplamada, büyük ekonomilerden İngiltere’de aynı dönemde büyüme yüzde eksi 2,2'den yüzde eksi 20,4’e gerileyerek önemli bir düşüş kaydetti.

JPMorgan, döviz stratejisi raporunda "dolar sat TL al" tavsiyesinde bulundu. JPMorgan'ın küresel Döviz stratejisi raporunda teknik analize dayalı "dolar sat TL al" tavsiyesi yer aldı. Raporda, kurda "Son iki haftadır açık bir şekilde yukarı yönlü ivme kaybı gözlemlendiği" belirtildi. Raporda, kurda önemli ölçüde geri çekilme riski olduğu ve bu geri çekilme için kritik önemdeki ilk Fibonacci desteği olan 7.1890'ın kırılması gerektiği ifade edilirken, böyle bir kırılmanın daha geniş çaplı bir geri çekilmeyi getirebileceği belirtildi.

ABD'de dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 11.2 ile beklenenden fazla arttı. ABD'de Çarşamba günü açıklanan verilere göre dayanıklı tüketim malı siparişleri Temmuz ayında tahminin iki katını aştı. Otomobil talebinde devam eden artış, fabrikaların gelecek aylarda ekonomik sıçramayı destekleyeceğini işaret ediyor. Ticaret Bakanlığı'nın rakamlarına göre dayanıklı mal siparişleri geçen ay yüzde 11.2 artış kaydetti. Beklenti yüzde 4.7 artacağı yönünde idi. Önceki ayın verisi yüzde 7.6'den yüzde 7.7'ye revize edildi.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı Ağustos ayında 2,6 puan artarak yüzde 73,3 seviyesine yükselirken, Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 5,5 puan artarak 106,2 seviyesinde gerçekleşti. ABD’de ise yeni konut satışları Temmuz ayında % 13.9 ile beklenenden fazla artarken, Conference Board tüketici güveni Ağustos ayında 91.7 seviyesinden 84.8 seviyesine geriledi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 11.2 ile beklentilerden fazla arttı. Fed Başkanı Powell’in konuşması öncesi ABD ile Çin arasındaki ikili ilişkilerde karşılıklı açıklamalar ve aşı gelişmeleri sonucu oluşan iyimser hissiyat Dolar üzerinde baskı oluştururken, gün sonunda kurun aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,35 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,33, 7,30 ve 7,27 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,37, 7,39 ve 7,42 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı Ağustos ayında 2,6 puan artarak yüzde 73,3 seviyesine yükselirken, Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 5,5 puan artarak 106,2 seviyesinde gerçekleşti. Almanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde salgının yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaların etkisi ile birlikte yüzde 9.7 daraldı. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı hakimiyetini sürdürürken dikkatler jeopolitik gelişmeler ve artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler üzerindeydi. Gözler bugün yayımlanacak olan TCMB para politikası toplantı özetinde odaklanırken, Türk varlıklarında takip edilen değer kazanımı sonrası çaprazın aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,70 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,63, 8,59 ve 8,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,70 8,74 ve 8,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde Almanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde salgının yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaların etkisi ile birlikte yüzde 9.7 daralırken, IFO iş ortamı endeksi Ağustos ayında 92.1'lik beklentilere karşın 92.6 seviyesinde gerçekleşti. ABD tarafında ise yeni konut satışları ve Conference Board tüketici güveni verileri takip edilirken, Dolar endeksinin ABD ile Çin ticaret iyimserliği ve Kovid-19 aşısı konusundaki ilerleme haberleri sonucunda zayıf seyrini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında beklentilerin üzerinde yüzde 11.2 arttı. ABD ile Çin arasındaki ikili ilişkilerde karşılıklı açıklamalar sonucu oluşan iyimser hissiyat Dolar üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Fed Başkanı Powell’in konuşması öncesi açıklanan olumlu verilerinde etkisi ile paritede aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1820 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1790 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1840, 1,1870 ve 1,1910 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1790, 1,1760 ve 1,1730 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, yaptıkları telefon görüşmesinde anlaşmaya bağlılıklarını teyit ederek daha ileri gitmek için atılacak adımlar konusunda mutabık kaldıklarını açıklamaları ile birlikte Ons Altın’da aşağı yönlü sınırlı hareketlerin devam ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise beklentilerin üzerinde açıklanan ABD verisi sonrası değerli metalde aşağı yönlü hareketler takip edilirken, ABD Dışişleri Bakanı ve Ticaret Bakanı yaptıkları açıklamalar ile Çinli kişilere ve şirketlere vize kısıtlaması getirdiklerini duyurmasının ardından devam eden gerginlik ile birlikte tekrar 1940 seviyesi üzerine yükseldiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1942 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1950, 1958 ve 1965 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1936, 1930 ve 1920 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık’ta nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD tarafında yeni konut satışları Temmuz ayında % 13.9 ile beklenenden fazla arttı. Açıklanan Conference Board tüketici güveni ise Ağustos ayında 91.7 seviyesinden 84.8 seviyesine geriledi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise İngiltere’de zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 11.2 ile beklentilerden fazla arttı. Fed Başkanı Powell’in konuşması öncesi ABD ile Çin arasındaki ikili ilişkilerde karşılıklı açıklamalar ve aşı gelişmeleri sonucu oluşan iyimser hissiyat Dolar üzerinde baskı oluştururken, takip edilen gelişmeler sonucu paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,32 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3150 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3240, 1,3290 ve 1,3340 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3150, 1,3110 ve 1,3080 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında yeni konut satışları Temmuz ayında % 13.9 ile beklenenden fazla arttı. Açıklanan Conference Board tüketici güveni ise Ağustos ayında 91.7 seviyesinden 84.8 seviyesine geriledi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 11.2 ile beklentilerden fazla arttı. Gün içerisinde takip edilen aşı ve ABD - Çin ilişkilerindeki iyimserlik Dolar üzerinde baskı oluştururken, artan vaka sayılarının Yeni’nin güvenli varlık talebini desteklemesi ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,80, 105,60 ve 105,30 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde vaka sayılarındaki artış Petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, takip edilen aşı iyimserliği ve ABD - Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşması için görüşmelerin yeniden başlayacağı yönündeki sinyaller ile Brent Petrol’de yukarı yönlü hareketler gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD ile Çin arasındaki pozitif iki ilişkiler Petrol fiyatlarına destek olmayı sürdürürken, ABD Ulusal Kasırga Merkezi’nin Laura kasırgasının yıkıcı hasara neden olabileceği ön görüsü ve talebe ilişkin endişeler ile birlikte Brent Petrol’deki satış baskının devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 46,00, 46,60 ve 46,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,40, 44,00 ve 43,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ikinci işlem gününde ABD - Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden başlayacağı yönündeki sinyaller ile Ons Altın’ın baskı altında kalmasına neden olurken, Türk varlıklarının baskı altında kalmaya devam etmesi kurda yukarı yönlü sınırlı hareketler ile Gram Altın’ında yukarı yönlü sınırlı hareketi takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise kurda takip edilen gelişmeler sonucu aşağı yönlü sınırlı hareketler gözlenirken, değerli metale olan talebin artması ile gün sonunda Gram Altın’da Ons’a paralel olarak yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 459 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 457 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 462, 465 ve 467 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 457, 455 ve 452 destek seviyeleri takip edilmelidir



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş