Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

İÇERİDE TCMB FAİZ KARARI DIŞARIDA ABD BÜYÜME VERİSİ BEKLENİYOR

Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerinde yatay bir seyir izleniyor. ABD vadelilerinde ise pozitif tarafta hareketler meydana geliyor. Endeks güne hafif satıcılı başlangıç yapabilir.

ABD borsaları, teknoloji hisselerinin Nasdaq'ı desteklemesiyle Çarşamba günü karışık bir kapanış yaparken, zayıf ekonomik veriler ve Washington'da borç tavanı konusunda devam eden çekişmeler, dolar üzerinde de baskı oluşturdu. Teknoloji hisseleri %1,7 yükselirken Nasdaq yükseliş yaşamasına yardımcı oldu, S&P 500 ve Dow, sanayi ve ulaşım gibi ekonomik açıdan hassas sektörlerdeki zayıflık nedeniyle aşağı çekildi. Bu durum ise durgunluk endişelerinin arttığına işaret ediyor. Yaygın olarak ekonomik sağlığın bir barometresi olarak görülen Dow Transports endeksi, yaklaşık 11 ayın en büyük iki günlük düşüşünü kaydetti.

ABD'de üretilen temel sermaye malları için yeni siparişler Mart ayında beklenenden daha fazla gerilerken sevkiyatlar düşüş gösterdi. Bu sonuç ekipmana yapılan harcamaların ilk çeyrekte ekonomik büyüme üzerinde muhtemelen bir engel olmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak, dünkü diğer verilerin ihracattaki toparlanma nedeniyle mal ticareti açığının önemli miktarda daraldığını göstermesiyle, ekonomi geçen çeyrekte sağlam bir büyüme patikasında kalmış gibi görünüyor. Ekipmana yapılan iş harcamaları zayıflamasına rağmen, bilgisayar ve elektronik ürünler ile elektrikli ekipman, cihaz ve bileşenler gibi ürünlere olan talep güçlü kaldı. Ekipmana yapılan harcamalardaki düşüş son dönemdeki bankacılık krizinin neden olduğu kredilerdeki sıkışmanın bir sonucu olarak değerlendirilebilir.

ABD'de 10 yıllık Hazine getirileri yükselirken, bir aylık tahvillerin getirileri, ABD borç tavanına ilişkin olası bir oylama öncesinde düştü. Dolar, zayıf ekonomik verilerin ardından ekonomik yavaşlama işaretleri ve Washington'da borç limitinin yükseltilmesine ilişkin tartışmaların devam etmesiyle önde gelen dünya para birimleri sepeti karşısında gevşedi.

Avrupa hisse senetleri ise Avrupa Birliği'nin AB ilaç endüstrisine yönelik merakla beklenen revizyon önerilerini yayınlamasının ardından sağlık sektörü hisselerinin etkisiyle düşüşle kapandı. Stoxx 600 endeksi %0,83 ve MSCI'nin dünya çapında hisse senedi göstergesi %0,33 değer kaybetti. Gelişen piyasa hisse senetleri %0,19 yükseldi.
Bugünün en önemli gelişmesi şüphesiz TCMB'nin açıklayacağı faiz kararı olacak. Genel beklentilerde faizde bir değişiklik kararı alınması beklenmiyor. Geçen son toplantı metninde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması deprem sonrasında daha da önemli hale gelmiştir ve bu bağlamda politika faizinin sabit bırakılmasına karar verilmiştir denilmişti. Bugünkü toplantıda da özellikle sanayi üretimindeki ivmenin devamı ifadesinin korunarak seçim belirsizliği altında TCMB'nin beklemede kalabileceğini düşünüyoruz.



USDTRY

Dün kur yatay ve sakin bir görünüm sergiledi. Kurda 19,45TL gün içi en yüksek seviye olurken kurda 19,40TL üzerinde kapanışlar dün de devam etti. Yurtiçinde bugün TCMB politika faiz kararı takip edilecek, piyasa tarafında herhangi bir faiz indirimi beklenmiyor. ABD tarafında ise büyüme verisi ve öncü enflasyon verisi olarak Fed'in yakından takip ettiği PCE verisi açıklanacak. Gün içerisinde kurda 19,40TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 19,45TL ve 19,50TLdirenç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerin gözlenmesi durumunda ise, 19,40TL ilk destek bölgesinin altında fiyatlama için 19,35TL ile 19,30TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Paritede 1,10'ların üzerinde kalıcılık çaprazda 21,20TL üzeri fiyatlamaları desteklemeye devam ediyor. ECB yetkililerinin enflasyonun %6,9 seviyesine geri çekilmesinin yeterli olmadığı ve çekirdek enflasyonun hala yapışkan olması sebebi ile faiz artışlarının bir süre daha devam etmesi gerektiğine dair söylemleri bölgede son dönemde öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Yurt içinde TCMB toplantısı beklenirken, teknik açıdan 21,40TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 21,30TL ve 21,20TL seviyeleri takip ediliyor. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi halinde 21,50TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde sırasıyla 21,60 ve 21,70TL direnç bölgelerini takip ediyor olacağız.

EURUSD

Parite dün kendini 1,1000 seviyesinin üzerine tekrar attı ve en yüksek 1,1095 seviyesini test etti. Euro Bölgesi'nde bugün tüketici güven endeksi verisi açıklanırken, ABD tarafında açıklanacak büyüme ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları 3 Mayıs'ta yapılacak FOMC toplantısı öncesinde Fed faiz kararına ışık tutabilir ve paritede oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak 1,1050 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,1070 ve 1,1095 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,1040 bölgesi izlenirken, aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde 1,1020 ile 1,1000 destek bölgelerinin izlenmesi gerekebilir.


ONS ALTIN

Dün yataya yakın kur hareketi takip edilirken, ons altın fiyatlarında gün sonunda pozitif bir görünüm izlendi. Bu hafta içerisinde şuana kadar en düşük 1971 dolar seviyesini test eden ons altın buradan aldığı destek ve dolar endeksinin 101,8 seviyelerinde yükselişlerini sınırlandırıp 101,1 seviyelerine tekrar dönmesi ile birlikte 2009 dolar seviyesini test etti. Bugün ABD'den gelen veriler fiyatlamada etkili olacaktır. Teknik olarak gün içinde destek seviyesi olarak 1995 dolar takip edilirken 1990 ve 1985 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde direnç seviyeleri olarak ise 2000 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 2005 ve 2010 dolar seviyeleri takibimizde olacak.


GBPUSD

Dün dolar endeksi 101,1 seviyelerine doğru geri çekilirken ABD 10 yıllık tahvil faizi de 3,40 seviyesinde seyretti. Parite 1,2500 direncini aştı ve 1,2515'i test etti. Dün sterlin tarafında veri akışı zayıfken ABD'de dayanıklı mal siparişleri Mart'ta aylık bazda %3,2 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Mal ticareti açığı ise aylık bazda 84,6 milyar dolar oldu ve %8,1 azalış kaydedildi. Yarın yine dolar tarafında veri akışı etkili olacak. Teknik açıdan baktığımızda gün içerisinde 1,2490 üstünde fiyatlama için 1,2510 ve 1,2530 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2470 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2450 ve 1,2430 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Kur tarafında gram altını etkileyecek boyutta değişimler görülmezken, ons altın tarafında Fed toplantısına dair faiz artış ihtimali ve küresel piyasalarda yaşanan endişelerden kaynaklı dalgalanmalar izleniyor. Yurtiçinde sarı metale etki eden ons altın tarafındaki görünüm bu hafta içerisinde 1231TL ile 1254TL arasında gram altın fiyatlaması görmemize neden oluyor. Teknik olarak gün içerisinde 1250TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1255TL ve 1260TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Gün içi geri çekilmelerde ise 1245TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1240 TL ve 1235TL destek bölgeleri takibimizde olacak.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.