Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Kademeli faiz artışı ve daralmaya yönelik politikaların etkisiyle, tüketim eğilimindeki azalma yılsonuna dek gerileyen enflasyon planı içerisinde hedeflenen %22 enflasyon oranına erişilmesi için önemli olacaktır. Dün ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3,8 milyar USD tutarında ABD doları cinsi Devlet tahvili ve 132,7 milyon USD tutarında ABD doları cinsi kira sertifikası ihraç etti. Dolar kurunu baskı altında tutan adımlarla ilerleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı hamleleri ile serbest piyasada pozitif yükseliş hareketinin yerini yatay fiyatlamaya bıraktığını görüyoruz.

Dün piyasa açılış saatinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılı Temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıkladı. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 76,9 seviyesinde gerçekleşti. Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz da bir ayda 1,4 puan düşerek 106,8'e geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 104,9 seviyesinde gerçekleşti. Reel sektör gelecek üç ayda maliyetlerin artacağını düşünüyor.

ABD'de tüketici güveni Temmuz'da iki yılın zirvesine ulaştı. Tüketici güven endeksi Haziran'daki 110,1'den Temmuz'da 117'ye yükseldi ve ekonomistlerin 111,8 olan beklentilerini aştı. Bugün gerçekleşecek Federal Rezerv Bankası (FED) toplantısında piyasa 25 baz puan faiz artışı bekliyor. Böylece FED’in bu hafta gösterge borç verme oranını 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltmesi söz konusu. Faiz artırım serisine sadece 1 ay ara veren FED’ ın bu artıştan sonra verileri takip etmek üzere Eylül veya Kasım toplantısına dek tekrar ara vermesi bekleniyor. Verilerin göstereceği akışta enflasyonun beklenenden daha dirençli olması halinde faiz artışı gündeme gelecektir. Bugün yapılacak açıklamalar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki ay merkez bankaları ve ekonomistler ile yapacağı Wyoming toplantısındaki açıklamaları Eylül ayı beklentilerini daha netleştirebilir. ABD tarafında veri takvimi yoğun görünüyor. Dolar Endeksi 101 seviyesi üzerinde tutunuyor. Emtia cephesinde yukarı fiyat hareketi devam ediyor. Bugün FED kararı öncesi ve sonrasında yapılacak açıklamalardaki tutum önemli olacaktır.

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl dünya ekonomisi için görünümünü yükseltti. Küresel gayri safi yurt içi hasılanın 2023'te yüzde 3 büyüyeceğini söyledi. IMF, " ABD borç tavanı açmazının yakın zamanda çözülmesi ve bu yılın başlarında yetkililerin ABD ve İsviçre bankacılığındaki türbülansı kontrol altına almak için güçlü adımları, finans sektörü kargaşasının acil risklerini azalttı" dedi.

EURUSD fiyatlamasında yarın Avrupa Merkez Bankası (ECB)‘de 25 baz puan faiz artısı bekleniyor olmasıyla volatilitede agresif beklenti oluşmuyor. Merkez bankaları etkisiyle EURUSD’ de 1.09 seviyesi kısa süreli test edilebilir, grafikte teknik olarak geri çekilmeler alım fırsatı olabileceği yönünde görünüyor. Avrupa Bölgesinde dün tahvil getirileri de yükseldi.


USDTRY

Bugün ABD Merkez Bankası Fed tarafından açıklanacak para politikası kararları öncesinde küresel piyasalar dün temkinli seyrederken kur ise 27TL seviyesinin hemen altında yatay kapanış gerçekleşti. Dolar endeksi ise geçtiğimiz hafta test ettiği 100 seviyesinin altından aldığı destek ile birlikte yaklaşık 10 gün sonra en yüksek seviyesi 101,6’ya ulaştı. Bugünkü toplantıda şahin politikaların devam edebileceğine yönelik canlanan beklentiler doların baskına neden oluyor. Gün içinde 26,95TL seviyesi üzerinde 27,05TL ve 27,15TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 26,90TL ilk destek bölgesi, bu seviye altında fiyatlama için ise 26,80TL ve 26,70TL diğer destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


EURTRY

Çaprazda fiyatlama 30TL’nin altına çekilirken dün 29,72TL seviyesinde kapanış kaydedildi. Yurtiçinde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güveni 1,4 puan azalarak 106,8 oldu. Euro Bölgesi’nde ise son PMI verilerinin tamamının beklentilerin altında kalmasıyla ekonomik aktivitenin yavaşladığına dair duyulan endişe faiz artışlarının devam edeceğini işaret ederken yarın yapılacak toplantıda 25 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Teknik olarak 29,80TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 29,70TL ve 29,60TL seviyeleri takip ediliyor. Çaprazda yeniden yükselişlerin devam etmesi halinde 29,90TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üstünde 30,00TL ve 30,10TL bölgeleri takip edilebilir.


EURUSD

Euro Bölgesi’nde resesif etkilerin devam ettiğini gösteren PMI verilerinden sonra ECB’nin faiz artırım kararı olasılığı arttı. ABD’de ise Fed’in çekirdek enflasyondaki kalıcılığı ve verileri dikkate alarak en az 2 faiz artışına devam edebileceği ikilemi devam ediyor. Bugün Fed’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın açıklamaları paritede volatiliteyi etkilemesi ve sonraki para politikalarına projeksiyon tutacak olması sebebiyle önemle takip edilirken parite güne 1,1051 seviyesinde başladı. İlk direnç noktası 1,1060 seviyesini sırasıyla 1,1080 ve 1,1100 seviyeleri takip ediyor. Destek bölgesi olarak ise 1,1040 bölgesi takip edilirken aşağı yönlü kırılmaların yaşanması durumunda 1,1020 ile 1,1000 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.


ONS ALTIN

ABD’de ekonomik veriler Amerikan Ekonomisi’nin hala istenilen noktaya gelmediğini gösterirken enflasyon ile mücadelede önemli yol katedildiği de gözleniyor. Bugün yapılacak olan FED para politikası toplantısında politika yapıcıların ekonomik veriler ile birlikte manşet enflasyona göre çekirdek enflasyondaki kalıcılığı dikkate alması ve şahin söylemlerin devam etmesi ons altın üzerinde baskı yaratabilir. Aksi durumda 1975$ direncinin üstü test edilebilir. İlk destek noktası olarak 1960 dolar takip edilirken, bu seviye altında fiyatlamalar için 1955 ile 1950 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 1965 dolar ve üstünde 1970 ile 1975 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD

İngiltere’de hafta başında takip ettiğimiz PMI verilerinin beklenti altında kalmasıyla paritede sert geri çekilmeler kaydedilmişti. Dün 1,2834 seviyesinde fiyatlama ile başlayan parite gün içerisinde yatay pozitif seyrini geri kazandı ve 1,2901 seviyesinde kapanış gördü. Gün içerisinde 1,2809 ve 1,2904 aralığında değer alan paritenin Fed’in bugün gerçekleşecek toplantısından sonra alacağı karar ve nasıl bir tutum sergileyeceği yön belirlemede etkili olacak. Teknik açıdan ilk olarak 1,2900 ve üstünde fiyatlama için 1,2920 ve 1,2940 direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2880 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında ise 1,2860 ve 1,2840 bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Dün kur tarafında yataya yakın negatif kapanışa rağmen ons altın tarafında %0,5’e yakın prim kaydedilmesi yurtiçinde gram altının yeniden 1700TL seviyelerine yakın fiyatlanmasına imkan tanıdı. Bugün piyasanın merakla beklediği ve TSİ. 21.00’da açıklanacak Fed faiz kararı için beklentiler %98.9 seviyesinde 25 baz puanlık faiz artışı yönünde şekillenirken sonrasında Başkan Powell’ın söylemleri sarı metal fiyatlamasına yön verecek. Yurtiçinde gram altın fiyatlarında ana direnç noktası 1705TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1710TL ve 1715TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise ilk olarak 1700TL noktası, bu seviye altında fiyatlama için ise 1695TL ve 1690TL destek bölgeleri takibimizde olacak

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.