Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA RALLİ SÜRÜYOR

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,51 değer kazanarak günü 1.320,98 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,73 puan artarken, toplam işlem hacmi 37,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,60 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,23 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,82 ile metal eşya makine, en çok kaybettiren ise yüzde 1,16 ile spor oldu.

Aktif rasyosu uygulaması kaldırıldı. Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılacak. BDDK'dan yapılan açıklamaya göre aktif rasyosu hesaplanmasına son verilmesine ve buna ilişkin yukarıda yer verilen tüm Kurul Kararlarının 31.12.2020 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmasına karar verildiği belirtildi.

ABD'de yeniden sayım süreci devam eden Pennsylvania'da Biden'ın kazandığı tescil edildi. Biden yaptığı yorumda seçimin bittiğini belirtti. ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin 46. başkanı seçilen Joe Biden yönetimine geçiş için gerekli prosedürlerin başlatılması amacıyla ilgili kuruma tavsiyede bulunduğunu bildirmişti. ABD'de federal kurumlar arasındaki organizasyon ve başkanlık geçiş işlemlerinden sorumlu olan hükümete bağlı yarı özerk kurum Genel Hizmetler İdaresi (GSA) Başkanı Emily Murphy'e ülkesine bağlılığı için teşekkür eden Trump, bugüne kadar Biden yönetimine geçiş süreci başlatılmadığı için Murphy'nin taciz ve tehditlere maruz kaldığını belirtti.

İngiltere kısıtlamaları esnetiyor. Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde yeni tip korona virüs salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 59 milyon 515 bini aştı, virüs nedeniyle 1 milyon 402 bin 32 kişi ise yaşamını yitirdi. Dünyada ise ulusal karantina uygulayan ülkelerden İngiltere gelecek hafta bu kısıtlamayı esneteceğini duyurdu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson üç bölgeli kısıtlama tedbirinin ulusal karantinanın yerine uygulanacağını bildirdi. Uzakdoğu ülkeleri ise tedbirleri sıkılaştırmayı değerlendiriyor. Hong Kong'da kapalı eğlence mekanlarında faaliyet durdurulacak, sosyal mesafe tedbirleri sıkılaştırılacak.

Hazine 2 yıl sonra ilk kez 10 yıllık tahvil ihraç etti. Hazine'nin Temmuz 2018'den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli tahvil ihracında net satış 1,5 milyar TL olurken, ihalede bileşik faiz yüzde 12,32 olarak kaydedildi. 7 yıllık değişken faizli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 6,86'da oluştu. Öte yandan Hazine Eurobond ihracı için 3 kurum yetkilendirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden 2031 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere bugün Goldman Sachs, HSBC ve Morgan Stanley'e yetki verdiğini duyurdu.

ABD'de Tüketici Güveni, korona virüs salgınında vaka sayılarının yeniden artmasının Amerikalıların ekonomi ve iş piyasası beklentilerinde düşüşe yol açmasıyla Kasım ayında üç ayın en düşük seviyesine geldi. Konferans Kurulu'nun endeksi Ekim ayında yukarı revize edilmiş 101,4 seviyesinden 96,1'e düştü. Beklenti göstergesi ise bu ay Temmuz ayından bu yana en yüksek 8,7 puan düşüşle 89,5'e geriledi.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde reel kesim güven endeksi Kasım ayında 108,1 seviyesinden 103,9 seviyesine gerilerken, TCMB verilerine göre imalat kapasite kullanım oranı yüzde 75,8 seviyesine yükseldi. BDDK, Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırma kararı aldı. ABD'de ise Conference Board tüketici güveni koronavirüs salgınında vaka sayılarının yeniden artması ile 101,4 seviyesinden 96,1'e düşerek son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Merkez Bankası'nın geçen haftaki güçlü faiz artırımının ardından haftaya yükselişle başlayan kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,99 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,02, 8,05 ve 8,08 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,97, 7,95 ve 7,92 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Dün, gün yurt içerisinde reel kesim güven endeksi Kasım ayında 108,1 seviyesinden 103,9 seviyesine gerilerken, TCMB verilerine göre imalat kapasite kullanım oranı yüzde 75,8 seviyesine yükseldi. BDDK, Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırma kararı aldı. Euro Bölgesi'nde ise devam eden zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, Ifo Enstitüsü'nün Almanya iş dünyası beklentileri göstergesi Kasım ayında koronavirüs kısıtlamalarının etkisi ile beklentilerden daha sert bir düşüşle 94.7'den 91.5'e geriledi. Merkez Bankası'nın geçen haftaki güçlü faiz artırımının ardından haftaya değer kaybı ile başlayan Türk Lirası'nda kayıpların devam etmesi ile çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,52 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,49 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,55, 9,58 ve 9,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,49, 9,47 ve 9,44 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Salı günü Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Ifo Enstitüsü'nün Almanya iş dünyası beklentileri göstergesi Kasım ayında koronavirüs kısıtlamalarının etkisi ile beklentilerden daha sert bir düşüşle 94.7'den 91.5'e geriledi. ABD tarafında ise Conference Board tüketici güveni koronavirüs salgınında vaka sayılarının yeniden artması ile 101,4 seviyesinden 96,1'e düşerek son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Gün içerisinde dikkatler artan vaka sayıları ve aşı gelişmelerine ek olarak, ABD'de Joe Biden yönetimine geçiş için gerekli prosedürlerin başlatılması üzerinde olmayı sürdürürken, Dolar çevresinde gözlenen kayıpların paritede yukarı yönlü hareketleri desteklediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,19 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1870 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1930, 1,1960 ve 1,1990 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1870, 1,1840 ve 1,1810 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde devam eden endişeler ve Dolar çevresindeki yataylık değerli metalin güne kazançla başlamasına neden olurken, ABD açıklanan PMI endekslerinin sektörel toparlanma ivmesini hızlandırması ile Ons Altın'ın kazançlarını geri verdiği takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise olumlu gelen aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserliği ek olarak, Joe Biden'ın geçiş sürecinin resmi olarak başlamasıyla Ons Altın'ın son dört ayın en düşük seviyesine gerilediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1804 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1800, 1794 ve 1788 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1810, 1816 ve 1822 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz gün, Birleşik Krallık'ta nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de Conference Board tüketici güveni koronavirüs salgınında vaka sayılarının yeniden artması ile 101,4 seviyesinden 96,1'e geriledi. Gün içerisinde dikkatler Brexit ve aşı gelişmelerine ek olarak, ABD'de Joe Biden yönetimine geçiş için gerekli prosedürlerin başlatılması üzerinde olmayı sürdürürken, Dolar çevresinde gözlenen kayıpların paritede yukarı yönlü hareketleri desteklediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3350 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,33 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3400, 1,3440 ve 1,3500 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3300, 1,3250 ve 1,3200 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Salı günü Japonya'da devam eden zayıf veri akışına ek olarak, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda'nın açıklamaları takip edilirken, ABD'de Conference Board tüketici güveni koronavirüs salgınında vaka sayılarının yeniden artması ile 101,4 seviyesinden 96,1'e geriledi. Gün içerisinde dikkatler ABD'de Joe Biden yönetimine geçiş için gerekli prosedürlerin başlatılması üzerinde olmaya devam ederken, Dolar çevresinde zayıf görünüm paritedeki hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,60, 104,80 ve 105,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,20, 104,00 ve 103,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ilk işlem gününde devam eden aşı iyimserliğinin petrol arzını olumlu etkileyeceği beklentileri sonucu haftaya kazanç ile başlayan Brent Petrol'ün gün içerisinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Dün ise aşı gelişmelerinin neden olduğu iyimserlik ve Joe Biden'ın görev devri sürecinin resmi olarak başlaması ile Brent Petrol'ün yükselişine devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 48,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 47,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 48,20, 49,20 ve 50,40 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 47,20, 46,40 ve 45,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde kur tarafındaki sert yükselişe paralel olarak Gram Altın'da da yukarı yönlü hareketler takip edilirken, Ons Altın'daki satış baskıları yukarı yönlü hareketleri sınırlandırmıştı. Geçtiğimiz gün ise takip edilen gelişmeler sonrası Ons Altın'da gözlenen satış baskıları Gram Altın'da aşağı yönlü seyrin sürmesine neden olurken, kur tarafında yukarı yönlü görünüm aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 464 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 462 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 466, 468 ve 470 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 462, 460 ve 458 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş