Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

NATO ZİRVESİNİN ARDINDAN PİYASALARDA YÖN BELİRSİZ
Borsa Istanbul dün günü %0,32 düşüşle 2.176,20 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 33,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks dün gün içi en yüksek 2.199,16 seviyesini görürken en düşük 2.171,51 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 1,02, S&P 500 yüzde 1,43, Nasdaq yüzde 1,93 yükselişle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,09 yükselişle, CAC 40 yüzde 0,39, DAX yüzde 0,07 düşüşle gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda, dün Brüksel’de NATO Zirvesi gerçekleştirilmişti. Burdan çıkan kararlara baktığımızda ABD, 400’den fazla Rus elit, Duma üyesi ve savunma şirketine, Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupalı müttefiklerle ortaklaşa yeni yaptırımlar getirildiğini duyurdu. İngiltere de 65 Rus iş insanı, bankası ve şirketine daha yaptırım kararı aldı. İngiltere de, Rusya'nın 65 stratejik endüstrisini, bankasını ve Rus iş insanını hedef alan yeni yaptırım kararını duyurdu.
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi. ABD Başkanı ayrıca, Rusya'nın G20'den çıkarılması gerektiğine inandığını ve Ukrayna'nın G20 toplantılarına katılabileceğini söyledi.
Dün ABD tarafında açıklanan ekonomik verilere baktığımızda, ABD'de dayanıklı mal siparişleri, Şubat'ta aylık yüzde 2,2 azalarak piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş gösterdi. Siparişlerin geçen aydaki azalışında, art arda 3 aylık yükselişin ardından ulaşım ekipmanlarına yönelik siparişlerin yüzde 5,6 azalması etkili oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Montrö'nün yetkilerini Rusya-Ukrayna savaşında gerilimi azaltmak için kullandığını belirtti. Erdoğan, NATO üyelerine seslenerek "Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir." dedi. Aynı zamanda Türkiye’nin arabuluculuk faaliyetlerine istinaden, “Zelenskiy, Türkiye'nin arabulucu rolü üstlenmesini bizzat istiyor. Rusya'nın buna olumsuz tavrı söz konusu değil. Putin ve Zelenskiy ile görüşmelerinizi devam ettireceğiz. Amacımız iki lideri bir araya getirmek.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bugün yurt içinde imalat güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, İngiltere perakende satışlar verileri takip edilecek.
USDTRY
Kurda yatay görünüm devam ediyor. Dün gün içi fiyat marjı hafta genelinde olduğu gibi 7 kuruş olarak gerçekleşti. Bugün yurt içİnde güven endeksleri ve kapasite kullanımı verilerini takip edeceğiz. ABD’de dün gelen veriler beklentilerden iyi .bugün de Michigan tüketici güveni ve bekleyen konut satışları verileri açıklanacak. Kur hareketlerinde geri çekilmelerin 14,75TL ve altına doğru olması durumunda alış fırsatı olarak düşünülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,85 ve 14,95 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,75 ve 14,65 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda yine dar bant harketini kurda ve paritede yaşanan yatay fiyatlamalar ile görmeye devam ediyoruz. Türk Lirası’nda bugünde herhangi bir yöne kırılma beklemediğimizden gün içi yaklaşık 10 kuruş marj içinde şlemlerin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Piyasalardaki olumlu hava pariteyi tekrar sınırlı da olsa yukarı taşıdı. Bugün Avrupa’daAlmanya İFO iş ortamı güven endeksi, yurt içinde ise güven endeksleri ile beraber, kapasite kullanımı verileri takip edilecek. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 16,45 ve 16,55 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 16,20 ve 16,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Parite genel olarak yatay görünümüne 1,10 civarlarında devam ederken dün piyasalarda olumlu havanın devamı ile sınırlı da olsa yükseliş eğilimindeydi. Bugün Avrupa’da Almanya İFO işortamı güven endeksi, ABD’de ise Michigan tüketici güveni ve bekleyen konut satışları verileri açıklanacak. Haftanın son işlem gününe piyasalar NATO zirvesinden çok sert söylemlerin çıkmaması ve Avrupa’nın enerji anbargosuna dahil olmaması ile birlikte olumlu başladı. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,1050 ve 1,1075 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0975 ve 1,0920 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında ABD tahvil faizlerinde çok fazla değişim olmazken dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte ons altın fiyatlarında 1950$ seviyesi yukarı yönlü geçildi. Bugün veri akışı sınırlı gerçekleşmeye devam ederken, küresel piyasalarda iyimserliğin altın fiyatlamasına etkisini takip edeceğiz. Özellikle jeopolitik risk baskısı ile stagflasyonun dillendirilmesi yükselişi 1965$ seviyelerine kadar taşısa da bu seviye geçilemedi. Bugün 1965$ seviyesi geçilmemesi durumunda geri çekilme görebiliriz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.965 ve 1.975 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.950 ve 1.930 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede sınırlı da olsa piyasalarda iyimserliğin artması ve dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile birlikte teknik olarak 1,32 seviyesi üzerine yükseldi. Bugün İngiltere’de veri akışı sınırlı, ABD’de ise Michigan tüketici güveni ve bekleyen konut satışları verileri açıklanacak. Haftasonu Rusya-Ukrayna arasında gerçekleşecek söylemler genel parite üzerinde etkili olacaktır. 1,3170 geri çekilmeleri alış, olası yükselişin devamında 1,3250 seviyesinin ise kar al işlemleri için kullanılabileceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,3250 ve 1.3285 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3150 ve 1,3100 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
USD/JPY paritesinde 120 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiğini görüyoruz. 50,100 ve 200 günlük üssel ortalamalarının üzerinde seyretmeye devam eden paritede orta vadede yükselen trendin devam ettiğni söyleyebiliriz. Bugün için Japonya’da Tokyo enflasyon verileri açıklandı ve yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde %0,8 olarak açıklandı. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 121,85 ve 122 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 121 ve 120,75 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında dünkü NATO Zirvesi’nden Rusya'ya yönelik petrol ambargosu kararından kaçınmalarının etkisiyle gerileme yaşandı. Enerji güvenliğini sağlamak adına sert yaptırımların gündeme gelmemesi petrol fiyatlarında yönü aşağıya çevirebilir. Fakat an itibariyle kısa ve orta vadeli hareketli ortalamalarının üzerinden işlem görmeye devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 116 ve 118 dolar direnç; 115 ve 113 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında 900TL üzerinde kalıcılık kurda dar bant aralıkları ile gün içi işlemlerin devam etmesi ve ons altında Fed toplantısı sonrasında ons altının yükselişine devam etmesi ile birlikte devam ediyor. Bugün veri akışı nispeten zayıf. Kur tarafında yatay fiyatlama devamı beklenirken ons altındaki yükselişin de hız keseceğini düşünüyoruz. Bu nedenle 940TL üzeri yükselişlerde kar al düşünülebilir, yeni satış işlemleri için bir süre fiyat takibi ile beklenebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 935 ve 945 TL seviyesi direnç, 925 TL ve 915 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş