TÜRK LİRASINDA OYNAKLIK DEVAM EDCEK Mİ?
Borsa İstanbul, dün günü yüzde 1,66 yükselişle 1.784,56 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 50,2 Milyar TL olarak gerçekleşti. Dün en yüksek 1791,82 seviyesini görürken en düşük 1746,36 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,55 ve S&P500 yüzde 0,17 yükselirken Nasdaq yüzde 0,50 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,15 yükselirken CAC 42 yüzde 0,85 ve DAX yüzde 1,11 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar" sözleri sonrası Dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 13,46'yı aştı. Euro/TL kuru ise, 15,16'yı geçerken, Sterlin/TL kuru da ilk kez 18'i gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi TL'de baskı oluşturmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Türk Lirası'nda yaşanan sert hareketlerin ardından Ankara’da bir araya geldi. Görüşme ile ilgili detay paylaşılmadı. TCMB, döviz kurlarında yaşanan atak konusunda vatandaşları ve şirketleri uyararak, "Gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları var" açıklamasını yaptı.
Kurda yaşanan yükseliş ve ardından gelen dalgalanma sonrası birçok sektörün fiyatlama mekanizmasında bozulmalar görüldü. Kurda yaşanan gelişmeler gübre ve zirai ilaç satışlarının geçici olarak durmasına neden olurken ev ve otomotiv satışlarında aksaklıklara sebep oldu. İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz kur sıkıntısı ve tedarik zincirindeki aksamalardan dolayı üreticilerin hammadde bulmakta zorlandığını söyledi.
VİOP'ta döviz ve altın vadeli işlem sözleşmelerinde uygulanan yüzde 10 oranındaki üst fiyat limiti oranları dün için yüzde 20'ye çıkarıldı.
ABD Başkanı Joe Biden giderek artan enerji fiyatlarını düşürmek amacıyla, acil durumlarda başvurulan stratejik rezervlerinden 50 milyon varil petrolü piyasaya sürme kararı aldı.
Euro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetleri kasım ayında enflasyon ve 4. dalga endişelerine rağmen hızlandı. Euro Bölgesi’nde öncü hizmet PMI endeksi Kasım’da 54.4’ten 56.6’ya, imalat PMI endeksi 58.3’ten 58.6’ya yükseldi. Bileşik PMI Ekim’deki 54.2’den 55.8’e çıktı.
USDTRY
Kurda dün tarihinde en yüksek oynaklık ile 13,46TL zirve seviyesi test edildi. Özellikle hızlı yükselişler sonrasında geri çekilmelerin kısa zaman diliminde gerçekleşmesi alış ve satış aralıklarınında açılmasına neden oldu. Bugün yurt içinde güven endeksleri ve kapasite kullanımı takip edilirken, ABD’de büyüme, kişisel tüketim harcamaları ve FOMC tutanakları önemli veriler arasında görülüyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda kurda 13.25 ve 13.50 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 12,50 ve 12,25 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Çaprazda da tarihi gün oynaklığı ile 15,16TL sert yükseliş sonrası dün gün içinde test edildi. Bugün Almanya İFO iş ortamı takip edilirken, yurt içinde güven endeksleri ile kapasite kullanım verileri ön plana çıkacaktır. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 15,17 ve 15,50 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 14,40 ve 14,00 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Paritede dün her iki bölgeden açıklanan PMI verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen güçlü ABD doları baskısı devam etti. Bugün Almanya İFO iş ortamı Avrupada, büyüme, kişisel tüketim harcamaları ve FOMC tutanakları ise ABD tarafında ön plana çıkacaktır. Genel olarak varlık alımı azaltımı programının hızlanabilme ihtimali yıl sonuna kadar dolar değerlenmesinin devamını getirebilir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1250 ve 1,1300 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1,1200 ve 1,1180 destek seviyeleri yakından izlenecek.
ONS ALTIN
Ons altında 8 günlük tepe oluşumu sonrasında dün özellikle 1852$ altında kalmaya devam ederken Powell’ın yeni Fed başkanı olacağı yönünde fikir beyanları ile birlikte dolarda sert değer kazanımı ve ABD tahvil faizlerinde belirgin bir yükseliş yaşandı. Bundan dolayı yeni pozisyonların alış yönünde bir süredir gelmeyen altında 1800$ seviyesinedeki üssel 200 GAO. seviyesine çok yakın 1802$ seviyelerine kadar geri çekilme yaşandığını gördük. 1810$ seviyelerinden tepki alışı gelebilir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1805 ve 1832$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1780 ve 1770$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
Paritede dün her iki bölgeden açıklanan PMI verilerinin beklentinin üzerinde açıklanması ile birlikte 1,3350 üzerinde kalıcılığın devam ettiğini fakat 1,3400 seviyesinin de aşılamadığını görüyoruz. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise büyüme, kişisel tüketim harcamaları ve FOMC tutanakları takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3455 ve 1,3500 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3365 ve 1,3325 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
ABD 10 yıllık faizlerinin yükselmeye devam ederek 1,665 seviyelerine yükselmesi ve dolar endeksinin 96,5 seviyelerinde seyretmesi sonucu USD/JPY kuru en son 2017’nin Mart ayında gördüğü 115 seviyesinin üzerine çıktı. Bu hafta Japonya tarafında önemli bir haber akışı yok, bugün ABD tarafında büyüme, kişisel tüketim harcamaları ve FOMC tutanaklarını takip ediyor olacağız. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 115,50 ve 115,75 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 114,50 ve 114,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
ABD ve diğer tüketici ülkelerinin petrol fiyatlarını düşürmek için rezervlerinden on milyonlarca varil petrolü piyasaya sürme hamlesi bazı beklentilerin altında kalması sonucu petrol fiyatlarında yükselişe sebep oldu. Brent petrole teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü gelişmeler yaşanması durumunda 82,44 ve 83,30 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi önem taşıyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 80,00 ve 77,90$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
Gram altında da dünkü tarihi kur dalgalanması sonrasında benzer bir dalgalanma ile 780TL seviyesi yükseliş sonrasında test edildi. Ons altında yaşanan geri çekilmeden çok kurdaki fiyatlama ve yükseliş ana belirleyici olmaya devam edecektir. 750 TL’nin üzerinde kalıcı olması durumunda yukarı yönlü hareketler gözlenebilir. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 780 ve 800 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 730 ve 700 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.