YURTİÇİNDE TCMB, AVRUPA'DA İSE ECB FAİZ KARARLARI BEKLENİYOR..
Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakat ve Milli Savunma Bakanlığı'nın yeni bir harekata gerek kalmadığı açıklaması sonrası dün TL varlıklarda bu gelişmelere ilişkin risklerdeki azalışla alıcılı hareketlerin gün boyu sürdüğü gözlendi. DolarTL'de 5.80 altında hareketlilik etkili olurken TCMB'nin bugünkü faiz kararı öncesi 5.75 seviyelerine kadar düşüş gösterdi. Borsa İstanbul'da gün boyu alıcılı seyir etkisini sürdürdü ve gün içinde 100.000 seviyesine yaklaşıldı. Akşam saatlerinde ise Trump'ın açıklamasıyla aynı zamanlarda ABD Hazine Bakanlığı, 14 Ekim'de Türkiye'ye getirilen yaptırımların resmen kaldırıldığını açıkladı. Bugün bu etkiyle TL varlıklardaki olumlu seyir devam edebilir.
Bugün TCMB'nin faiz kararı yurtiçi piyasaların bu hafta beklediği diğer önemli bir gündem maddesi olarak fiyatlamalara etki edecek. Geçen 2 haftada Suriye'nin kuzeyine başlatılan harekat ve ABD ile ilişkilerin gerilmesiyle CDS'te 400 üstü seviyeler ile 1 aylık DolarTL opsiyon oynaklığının %17'lere doğru tırmandığı gözlenmişti. Fakat harekatın başlamasından 1 hafta sonra önce ABD ve ardından Rusya ile güvenli gölgenin oluşturulması hususunda mutabakata varılması ile bahsettiğimiz CDS'te 370 altına geçiş ile kur oynaklığında %14'lere geri çekilme oluştu. Jeopolitik risklerdeki düşüşle birlikte enflasyonda Ekim ayında da gerçekleşecek baz etkisi TCMB'ye bir faiz indirimi olanağı daha sunuyor olacak. Bu açıdan bugün bir faiz indirim kararı gelmesi yüksek olasılık dahilinde değerlendirilmeli. Son gelişmelerle birlikte reel faizi gözetecek olan TCMB'nin önceki açıklamalarından da hareketle geçen 2 faiz kararına göre daha düşük düzeyde indirim kararı alabileceğini ve bu bağlamda 125-150 baz puan arasında bir sonucun ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz. Bu sonucun ise büyük ölçüde fiyatlandığını düşündüğümüzden kur fiyatlamasına önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz.
Brexit'e dair artan umutlarla birlikte değer kazanan Sterlin etkisiyle geçen son 8 günün 7'sinde düşüş gösteren Dolar endeksinde dün değer kazanımının devam ettiği gözlendi. ABD-Çin ticaret gelişmelerine dair ortada somut bir sonuç bulunmazken Boris Johnson'ın AB ile vardığı yeni Brexit anlaşmasının parlamentoda onay alabilecek düzeye gelememesi ile sürecin iyice karmaşık hale gelmesi Sterlin'in değer kaybına ve karşılığında Dolar endeksinin değer kazanmasına yol açıyor.
ABD ve Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerine yönelik devam eden iyimserliğe rağmen Brexit belirsizliğinin daha karmaşık hale bürünerek sürmesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya işaret eden bazı veriler, yurtdışı hisse senedi piyasalarının karışık bir seyir izlemesine neden oluyor. Bu nedenle dün ABD endekslerinin karışık bir seyir izlediği gözlendi.
Bugün yurtiçinde TCMB faiz kararı dışında Avrupa Merkez Bankası'nın ( da faiz kararını takip edeceğiz. Beklenti faiz oranında bir değişiklik olmayacağı yönünde. Draghi ise yarın ECB başkanı olarak son kez basın toplantısı yapacak. Bu toplantıda daha önce olduğu gibi para politikası uygulamaları yanında maliye politikalarının da devrede olmasına yönelik ifadeler kullanması beklenebilir.
USDTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde yurtiçinde Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile açıklanan Ekim ayı Tüketici Güveni'nin beklentilerin üzerinde 57,0 olarak açıklanmasının sınırlı etkileri izlenirken, dün Soçi'de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus Devlet Başkanı Putin görüşmesinin ardından alınan mutabakat kararı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın Suriye'de yeni bir harekâta gerek kalmadığına yönelik gelen açıklamaları ile Türk varlıklarının değer kazanmaya devam ettiği görüldü. Gün içerisinde ABD'de sakin veri akışı devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan, Türkiye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması için talimat verdiğini bildirmesinin Türk Lirası üzerindeki olumlu etkileri takip edilirken gün sonunda, 5,81-5,72 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Bugün, TCMB para politikası toplantı kararları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,73 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,71, 5,68 ve 5,66 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,75, 5,78 ve 5,80 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde, Euro Bölgesi'nde Ekim ayı Tüketici Güveni'nin beklentilerin altında -7,6 seviyesinde açıklanmasının kur üzerindeki sınırlı etkileri izlenirken, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'un 3 gün içinde Avam Kamarası'ndan geçirmeyi amaçlayan önergenin reddedilmesinin ardından "Anlaşmasız Brexit'i engellemek için 27 üye ülkenin İngiltere'nin uzatma talebini kabul etmesini isteyeceğim." açıklaması ile Brexit belirsizliğinin Euro üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği gözlendi. Gün içerisinde Türkiye'de Ekim ayı Tüketici Güveni'nin beklentilerin üzerinde 57,0 olarak açıklanmasının sınırlı etkileri izlenirken dün iki liderin ortak yaptığı basın toplantısının ardından Milli Savunma Bakanlığı'nın Suriye'de yeni bir harekâta gerek kalmadığına yönelik gelen açıklamaları ve akşam saatlerinde ABD Başkanı D. Trump'ın yaptırımların kaldırılması yönünde verdiği talimat ile Türk varlıklarının değer kazanmaya devam ettiği görüldü. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem güne hızlandırdığı görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,38 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,4190 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,35, 6,32 ve 6,2950 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,4190, 6,44 ve 6,47 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1140-1,1105 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1130 seviyesinde tamamladığı görüldü. Euro Bölgesi'nde Ekim ayı Tüketici Güveni'nin beklentilerin altında -7,6 olarak açıklanmasının kur üzerindeki sınırlı etkileri izlenirken, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Tusk'un, anlaşmasız Brexit'ı önlemeye yönelik yaptığı açıklamalar ile artan belirsizliğin Euro üzerinde baskılara neden olduğu gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik olumlu açıklamalar sonrasında hala bir karar alınamamış olmasının kur üzerindeki etkileri izlendi. Gün sonunda artan belirsizlikler ile Euro'nun Dolar karşısındaki kazancını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1130 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1115 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1150, 1,1165 ve 1,1185 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1115, 1,1100 ve 1,1080 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1496-1487 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. Ons Altın devam eden Brexit kargaşası sonrası artan belirsizliğin neden olduğu risk iştahındaki azalma ile kazançlarını ikinci gününde de koruduğu gözlendi. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik olumlu açıklamalar sonrasında hala bir karar alınamamış olmasının da güvenli varlık taleplerini arttırdığı gözlendi. Gün sonunda, ABD on yıllıklarında gözlenen sınırlı düşüş ile Ons Altın'ın kazançlarını haftanın üçüncü işlem dördüncü hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1491 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1496, 1501 ve 1506 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1487, 1482 ve 1476 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın üçüncü işlem günüde Sterlin/Dolar paritesi, İngiltere Başkanı Boris Johnson'ın üç gün içinde Avam Kamarası'ndan geçirmeyi amaçlayan önergenin reddedilmesinin ardından Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'un anlaşmasız Brexit'ı önlemeye yönelik yaptığı açıklamalar takip edilirken Brexit'in ertelenmesi doğrultusunda Başkan Johnson'ın erken seçime gidebileceği yönündeki haberlerin belirsizliği attırdığı gözlendi. ABD'de zayıf veri akşı devam ederken. ABD'nin Çin ile arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik olumlu açıklamalar sonrasında hala bir karar alınamamış olmasının da parite üzerindeki sınırlı etkileri izlendi. Gün sonunda, artan belirsizlikler ile Sterlin'ın Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2915 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2875 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2960, 1,3000 ve 1,3040 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2875, 1,2835 ve 1,2800 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD'nin Çin ile arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik olumlu açıklamalar sonrasında hala bir karar alınamamış olmasının Dolar üzerindeki baskıları gözlendi. Gün içerisinde, İngiltere Parlamentosu'nun Başbakan Boris Johnson'ın Brexit'i hızlandırma girişimine engel olmasının ardından gündeme gelen erken seçim risklerinin artmasının Japon Yeni üzerindeki olumlu etkileri izlenirken, gün sonunda paritenin kazançlarını haftanın dördüncü işlem hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,68 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,43 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,92, 109,18 ve 109,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,43, 108,17 ve 107,92 destek seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Haftanın üçüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 56,00-53,51 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD' de Ham Petrol stoklarının sürpriz bir şekilde düşmesinin ardından OPEC ve müttefikleri tarafından daha fazla üretim kesintisi olacağı yönündeki haberin Ham Petrol fiyatları üzerindeki etkileri izlenirken gün sonunda gelen haberler doğrultusunda Ham Petrol kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 55,76 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 55,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 55,45, 57,10 ve 57,60 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 55,10, 54,40 ve 53,80 destek seviyeleri takip edilmelidir.
XAGUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,61-17,49 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik olumlu açıklamalar sonrasında hala bir karar alınamamış olmasının Dolar üzerindeki baskıları izlenirken gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,53 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,33 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,73, 17,94 ve 18,17 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,33, 17,10 ve 16,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.