Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

SALGIN ENDİŞELERİ DE AŞI ÇALIŞMALARI DA SÜRÜYOR

Fransa hükümet sözcüsü karantina önlemlerinin üç aşamalı bir şekilde kademeli olarak gevşetileceğini söyledi. Hükümet sözcüsü Gabriel Attal'ın Le Journal Du Dimache'a yaptığı açıklamada, "Emmanuel Macron son birkaç haftanın değerlendirmesini yapacak ve stratejimizde nasıl düzeltmeye gittiğimizden bahsedecek. Gündemde karantina önlemlerinin sağlık durumunu iyileştirirken pandemideki yeni dalgalardan nasıl kaçınabileceğiniz olacak." dedi. Attal sonrasında "Sağlık durumu ve belirli sektörlerin maruz kaldığı riskler göz önüne alınarak üç aşamalı bir karantina gevşetmesi olacak; ilk gevşeme 1 Aralık'ta olacak, sonra yılsonu tatilinde ve son olarak 2021'in Ocak ayında da üçüncü gevşeme aşamasına geçilecek." diye ekledi.

ABD Merkez Bankası, yeni tip korona virüs salgınının ekonomik etkilerine karşı uygulamaya koyulan kredi programları kapsamında kullanılmayan fonları ABD Hazine Bakanlığının talebi üzerine iade edeceğini bildirdi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla hayata geçirilen kredi programlarına ilişkin kaleme aldığı mektuba yanıt verdi. Mnuchin'in Fed'in kullanılmayan fonları hazineye iade etmesi isteği üzerine Powell, bu talebi yerine getireceklerini belirtti. Powell, mektubunda, kullanılmayan fonları iade etmek için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını aktardı.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak BBC'de katıldığı bir programda, İngiltere'nin Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasına varmak istediğini fakat anlaşmaya varılamamasının yakın vadedeki ekonomik etkilerinin korona virüs salgını tarafından gölgeleneceğini belirtti. Eğer 31 Aralık'a kadar herhangi bir serbest ticaret anlaşmasına varılamazsa ne olanağı sorusuna, Sunak "Yakın dönemdeki etkileri hakkında kesin hükümlerde bulunmak zor" dedi. "Fakat başbakan ile aynı fikirdeyim. Özellikle kısa vadede anlaşmaya varmak her şeyin daha kolay olması açısından tercih edilebilir." diyen Sunak, "Ama ekonomimizin gelecek yıl en çok etkileneceği şey anlaşma değil korona virüs olacak" diye ekledi.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, yayımladığı raporda Türkiye'nin Döviz rezervlerini yeniden inşa ettiğini, bu hafta içinde yaptığı faiz artışının ise para politikası güvenilirliğini artırmaya yönelik bir adım olduğunu ancak bunun zaman alacağını belirtti. Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 19 Kasım'da politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti ve artık tüm fonların para politikasını daha şeffaf ve öngörülebilir hale getirmesi gereken bir haftalık repo faiz oranıyla sağlanacağını söyledi ve enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını güçlü bir şekilde vurguladı ifadelerine yer verildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası’nın politika faizini artırmasının ardından bankaların mevduat faizlerinin daha rahat artırmasını sağlamak için Aktif Rasyosu’nda değişikliğe hazırlanıyor. Aktif Rasyosu formülünün paydasında yer alan TL mevduat kalemindeki artış, bankaların tutturmak zorunda olduğu yüzde 90 oranını aşağı çektiğinden ve daha fazla kredi vermeye zorladığından bankaların TL mevduat artırma iştahlarını azaltıyor. Değişiklik ile bankaların TL mevduat faizlerini daha rahat artırabilmesi amaçlanıyor. TCMB verilerine göre 13 Kasım itibariyle bankaların üç ay vadeli TL mevduatlara uyguladığı ortalama mevduat faizi %13,19 seviyesinde.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde Kasım ayı tüketici güveni bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında azalarak 80,1 oldu. Perşembe günü faiz artımı yönünde alınan karar sonrası TCMB haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13,25'ten yüzde 15'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yayımladığı açıklamasında enflasyonla mücadele vurgusunu yinelerken, kredi ve mevduatların serbest piyasada oluşması gerektiğini belirtti. ABD tarafında ise zayıf veri akışı devam ederken, ABD Hazine Bakanlığı ile Fed arasındaki kullanılmayan fonlarının iade edilmesine ilişkin karşılıklı açıklamalar takip edildi. Gün içerisinde dikkatler artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler üzerinde olmayı sürdürürken kurun haftayı yüzde 1,13 yükseliş ile 7,63 seviyesinde sonlandırdığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,64 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,67, 7,70 ve 7,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,62, 7,60 ve 7,57 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Cuma günü yurt içerisinde Kasım ayı tüketici güveni bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında azalarak 80,1 oldu. Perşembe günü faiz artımı yönünde alınan karar sonrası TCMB haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13,25'ten yüzde 15'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yayımladığı açıklamasında enflasyonla mücadele vurgusunu yinelerken, kredi ve mevduatların serbest piyasada oluşması gerektiğini belirtti. Euro Bölgesi’nde ise devam eden zayıf veri akışına ek olarak, AMB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları takip edildi. Gün içerisinde dikkatler artan vaka sayıları üzerinde olmayı sürdürürken, takip edilen gelişmeler sonucu çapraşın yukarı yönlü sınırlı hareketi gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,07 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,04 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,10, 9,13 ve 9,16 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,04, 9,01 ve 8,98 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler artan vaka sayılarının neden olduğu endişelerin yanı sıra AMB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ve ABD Hazine Bakanlığı ile Fed arasındaki kullanılmayan fonlarının iade edilmesine ilişkin karşılıklı açıklamalar üzerindeydi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Dolar çevresinde gözlenen yukarı yönlü hareketler parite üzerinde baskı oluştururken gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1880 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1850 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1910, 1,1940 ve 1,1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1850, 1,1820 ve 1,1790 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Perşembe, Pfizer’in gerçekleştirdiği son klinik testlerin sonuçlarına göre devam eden iyimserlik ve Dolar çevresindeki yukarı yönlü hareketler değerli metal üzerinde baskı oluşturmaya devam etmişti. Haftanın son işlem gününde ise artan vaka sayılarının neden olduğu endişelere ek olarak, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme Ons Altın’a destek olmayı sürdürürken, devam eden aşı gelişmeleri ve Dolar çevresinde yukarı yönlü hareketler yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1875 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1870, 1863 ve 1855 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1880, 1987 ve 1895 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Cuma günü İngiltere'de perakende satışlar verisi yüzde 0’lık beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 1,2 artış kaydetti. ABD tarafında ise zayıf veri akışı devam ederken, ABD Hazine Bakanlığı ile Fed arasındaki kullanılmayan fonlarının iade edilmesine ilişkin karşılıklı açıklamalar takip edildi. Gün içerisinde aşı gelişmeleri ve Brexit’e dair umutlar pariteye destek olmayı sürdürürken Dolar çevresinde gözlenen yukarı yönlü görünüm yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3310 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3270 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3350, 1,3400 ve 1,3460 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3270, 1,3220 ve 1,3170 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz gün, Japonya’da çekirdek tüketici fiyat endeksi Ekim ayında beklentilere paralel olarak yüzde 0,7 gerilerken, açıklanan hizmet PMI endeksi 47,7 seviyesinden 46,7 seviyesine geriledi. ABD tarafında ise devam eden zayıf veri akışına ek olarak, dikkatler ABD Hazine Bakanlığı ile Fed arasındaki kullanılmayan fonlarının iade edilmesine ilişkin karşılıklı açıklamalar üzerinde olmayı sürdürdü. Gün içerisinde Dolar çevresinde gözlenen yukarı yönlü görünüm paritenin 103,80 seviyesi üzerinde tutunmasına neden olurken, devam eden virüs endişelerinin Yen’e olan talebi desteklemesi yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,00, 104,20 ve 104,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,50, 103,30 ve 103,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Perşembe günü artan vaka sayılarına karşın ABD’de uygulanan yeni karantina önlemleri ve OPEC+ ülkeleri arasındaki birliğin bozulmaya başlaması ile Brent Petrol’ün son iki ayın en yüksek seviyesinden geri çekildiği takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise devam eden arz endişelerinin yanı sıra olumlu aşı gelişmelerinin ardından Brent Petrol’ün art arda üçüncü haftayı da kazançla geçirdiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 45,10 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,90, 46,70 ve 47,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,20, 43,40 ve 42,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü Ons tarafında aşağı yönlü baskılar devam ederken, piyasa beklentilerine paralel olarak alınan TCMB faiz kararı sonrası kur çevresinde gözlenen sert geri çekilmeler ile Gram Altın’da 451 TL seviyesine kadar geri çekildiği gözlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise takip edilen gelişmeler sonucu kur ve Ons Altın’daki yukarı yönlü hareketlerden destek alan Gram Altın’ın günü yüzde 1,28’lik değer kazancı ile 458 TL seviyesinde sonlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 460 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 458 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 463, 465 ve 467 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 458, 456 ve 454 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.