Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Bugün, Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları Global Piyasaların Odağında…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya’da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi altında 49,5 düzeyinde gerçekleşti. Almanya’da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi üzerinde 43,6 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi üzerinde 47,0 değerinde gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği toplantısı ardından yayımlanan toplantı tutanaklarında, Yönetim Konseyi üyelerinin genişlemeci ve destekleyici para politikası duruşunun uzun bir süre devam etmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardıkları görülürken, ekonomik büyümenin zayıf seyrettiği bir ortamda teşvik paketinin gerekli olacağı üyeler arasında öngörülürken, yeni paketin varlık alımları ve faiz indirimini kapsamanı mümkün olabileceği ifade ediliyor. Tutanaklarda, Yönetim Konseyi üyelerinin birçoğunun bölge ekonomisinde ekonomik yavaşlamanın beklenenden daha uzun sürebileceği konusunda fikir birliğine vardıkları görülüyor. ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi aksine geriledi ve 49,9 düzeyinde gerçekleşti. ABD Borsaları günü düşüş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından yayımlanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri Haziran verilerine göre, 2019 Haziran sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) raporuna göre, Türkiye’nin yurtdışı varlıkları, 2018 yıl sonuna göre yüzde 4,5 oranında artışla 239,4 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 3,2 oranında azalışla 578,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yurtdışı varlıkları ile yurtdışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2018 yıl sonunda -368,3 milyar dolar iken 2019 Haziran sonunda -338,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından yayımlanan Tüketici Güven Endeksi Ağustos 2019 verilerine göre, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,1 oranında artış gösterdi ve 58,3 oldu. Kurun fiyatlamalarda dün, 5,7099-5,7905 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,7667 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,13 düşüş ile 95.394 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 6,6 milyar TL olarak gerçekleşti.


USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, TL’de yaşanan değer kayıpları sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,7905 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, Yurtiçinde Tüketici Güven Endeksi verisi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,1 artarken, açıklanan verinin TL fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde devam eden yüksek seyir TL fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor. ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi aksine geriledi ve 49,9 değerinde gerçekleşti.

Bugün, ABD’de açıklanacak veri akışı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek. Ayrıca, Jackson Hole toplantısına dair gelişmeler takibimizde olmaya devam ediyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun psikolojik seviyesi olan 5,7500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,8200, 5,8500 ve 5,8700 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,7000, 5,6500 ve 5,6200 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

Yurtiçinde açıklanan Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,1 düzeyinde gerçekleşti. Gün içerisinde, Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü İmalat PMI verilerinde Ağustos ayında kısmi toparlanmaların yaşandığı görülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği toplantı sonrasında yayımladığı toplantı tutanaklarında, Euro Bölgesi ekonomisinde ivme kaybının beklenenden daha uzun sürebileceğine dair bir çok üye arasında fikir birliğine varıldığı ifadelerine yer verilirken, İtalya’da devam eden siyasi belirsizliklerin Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor. Çaprazın gün içerisinde, fiyatlamalarda 6,4373 seviyeleri civarını test ettiğini fakat gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı ve günü 6,3980 seviyeleri civarında tamamladığını gördük.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,3500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,4370, 6,4500 ve 6,4800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,3200, 6,3000 ve 6,2740 destek seviyeleri izlenebilir.



EURUSD

Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü İmalat PMI verilerinde Ağustos ayında kısmi toparlanmaların yaşandığı görülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği toplantı sonrasında yayımladığı toplantı tutanaklarında, Euro Bölgesi ekonomisinde ivme kaybının beklenenden daha uzun sürebileceğine dair bir çok üye arasında fikir birliğine varıldığı ifadelerine yer verilirken, İtalya’da devam eden siyasi belirsizliklerin Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor. ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi aksine geriledi.

Bugün, ABD’de açıklanacak veri akışı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek. Ayrıca, Jackson Hole toplantısına dair gelişmeler takibimizde olmaya devam ediyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1150 1,1185 ve 1,1200 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1020, 1,1000 ve 1,0970 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD


FOMC tutanakları ardından global piyasalarda dolarda kısa süreli artan oynaklık ile birlikte ons altının fiyatlamalarda dün, 1492-1504 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, dolar endeksinde fiyatlamalar daha sınırlı kalırken, ABD on yıllık tahvil getirisinde ve global piyasalarda risk iştahında yaşanan toparlanma eğiliminin kıymetli metal fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor.

Bugün, ABD’de açıklanacak veri akışı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek
Ayrıca, Jackson Hole toplantısına dair gelişmeler takibimizde olmaya devam ediyor.

Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1508, 1512 ve 1518 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1488, 1484 ve 1480 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Dün, İngiltere’de sakin veri akışı takip edilirken, Brexit sürecine yönelik gelişmeler ve risklerin Sterlin fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ettiği izleniyor. Gün içerisinde, FOMC toplantı tutanakları sonrasında dolarda yaşanan dalgalanma ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 1,2107-1,2272 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi aksine geriledi ve 50 eşik değerin hafif altında gerçekleşti. Açıklanan verinin dolar fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturduğu izleniyor.
Bugün, ABD’de açıklanacak veri akışı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek. Ayrıca, Jackson Hole toplantısına dair gelişmeler takibimizde olmaya devam ediyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2200 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2290, 1,2330 ve 1,2350 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2190, 1,2150 ve 1,2120 destek seviyeleri izlenebilir


USDJPY

FOMC toplantı tutanakları sonrasında global piyasalarda dolarda artan oynaklık ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 106,24-106,64 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, global piyasalarda risk iştahında yaşanan dalgalanma ve Yen’de yaşanan toparlama ile birlikte paritenin günü 106,43 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi aksine geriledi ve 50 eşik değerin hafif altında gerçekleşti. Açıklanan verinin dolar fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturduğu izleniyor.

Bugün, ABD’de açıklanacak veri akışı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek
Ayrıca, Jackson Hole toplantısına dair gelişmeler takibimizde olmaya devam ediyor.

Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 106,50 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 107,00, 107,30 ve 107,50 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 106,00, 105,80 ve 105,50 destek seviyeleri izlenebilir.


HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde, ham petrolün fiyatlamalarda 54,78-56,42 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, küresel büyümeye dair endişelerin tekrar gündeme gelmesi, ABD’de petrol üretiminde yüksek seyrin korunması ve ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik belirsizlikler petrol fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği görülürken ham petrolün fiyatlamalarda kayıplarını ikinci güne taşıdığı izleniyor.

Bugün, ABD’de Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 55,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 56,20, 56,50 ve 57,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 54,40, 54,00 ve 53,70 destek seviyeleri izlenebilir.


XAGUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 16,93-17,14 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, global piyasalarda risk iştahının seyri ve dolarda yaşanan toparlanma eğilimi gümüş fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor.

Bugün, Fed Başkanı Powell’ın yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek. Ayrıca, Jackson Hole toplantısına dair gelişmeler takibimizde olmaya devam ediyor.

Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 17,00 $ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 17,40, 17,70 ve 17,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 16,50, 16,20 ve 16,00 destek seviyeleri izlenebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.