Avrupa'nın gündeminde dün İtalya merkezli haber akışlarının yanı sıra İmalat PMI rakamları vardı. İtalya ile başlayacak olursak koalisyon ortaklarından Kuzey Ligi Partisi Lideri Matteo Salvini geçtiğimiz haftalarda erken seçim ve Başbakan Giuseppe Conte'ye yönelik güvensizlik oylaması istemiş, ülke ise bu istemle birlikte siyasi kaosun içerisine girmişti. Akabinde ise Başbakan Conte yapılan eleştirilere göğüs germemiş ve güvensizlik oylaması öncesi parlamentoda yapılan oturumda istifasını sunmuştu. Ekonomik olarak zorluklarla uğraşan İtalya'nın aynı zamanda siyasi kanadında da sorunlar çıkması Euro varlıkları üzerinde etkisini fazlasıyla hissettirmişti. Koalisyon hükümetlerinin dağılma ihtimali sonrasında ise ülkenin durumu merakla bekleniyordu. Dün ise Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, bu kaos ortamından kurtulmak adına hükümet kurmak için yeni arayışlar içerisine girdi. Bu arayışlar devam ederken Ana Muhalefet Partisi'nin (Demokrat Parti), ''5 Yıldız Hareketi'' ile koalisyon oluşturabileceğine yönelik haber akışları ülkedeki kaos ortamını bir miktar rahatlattı. Ancak iki partinin fikir ayrılıkları konu üzerindeki belirsizlikleri canlı tutmaya devam etmekte. Satın Alma Müdürleri Endekslerine baktığımızda ise Almanya ve bölgeye ait İmalat PMI rakamları beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen 50 bareminin altında kaldı ve bölgeye yönelik resesyon ihtimallerini canlı tuttu.
Avrupa'nın lokal sorunu Brexit konusunda ise dikkatler İngiltere Başbakanı Boris johnson ile Fransalı mevkidaşı Emmanuel Macron arasında yapılan görüşmelerdeydi. Yapılan açıklamalara baktığımızda Emmanuel Macron; Britanya'nın AB'den ayrılma kararına saygı duyduğunu vurgularken anlaşmasız Brexit'in AB'nin seçimi olmadığını söyledi. Brexit'i detaylı bir şekilde konuştukları için mutlu olduğunu da dile Macron ayrıca gelecek ilişkiler için daha fazla görüşmeler yapılacağını vurguladı. Boris Johnson ise; bir anlaşma istediğini ve bir anlaşma imzalayabileceklerini düşündüğünü ancak olmaması durumunda 31 Ekim'de her şekilde bu konunun kapanacağını söyledi. Ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Backstop konusunda 31 Ekim'e kadar bir çözüm bulunabileceğine yönelik söylemleri de önemliydi. Son günlerde gelen açıklamalarla karşılaştırdığımız da bu söylemlerin kısmen olumlu olduğunu görmekteyiz. Ancak hala daha konu hakkındaki belirsizliklerin devam ettiğini ve nihai bir anlaşmaya varılana kadar Sterlin varlıklarının baskı altında kalabileceğini belirtmekte fayda görmekteyiz.
ABD tarafına geçtiğimizde ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön planda olmaya devam etti. Özellikle bu konuda Çin tarafından gelen tehditkar söylemler ile On Shore Yuan'ın (CNY) ABD Doları karşısında 2008 Mart ayından bu yana en zayıf seviyesini kaydetmesi ticaret savaşları endişelerini tekrardan gündeme getirdi. Öte yandan haftanın merakla beklenen ve 24 Ağustos'a kadar sürecek olan Jackson Hole Sempozyumu'' ise dün başladı. Üst düzey merkez bankası yetkililerinin katıldığı bu toplantının asıl konuşması ise bugün FED Başkanı Jerome Powell tarafından yapılacak. Özellikle küresel resesyon endişelerinin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın FED'e yönelik eleştirilerinin en üst seviyeye çıktığı bu günlerde Başkan Powell'ın yapacağı yorumlar küresel fiyatlamalarda ön plana çıkabilir. Ayrıca Başkan Powell'ın faizler konusunda vereceği ipuçları da piyasaların odak noktasında olacak. Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamalara baktığımzıda ise dün Kansas FED Başkanı Ester George; ABD'nin denge faiz noktasında olduğunu ve faiz oranlarının burada bırakılmasından mutluluk duyacağını söyledi. Ayrıca daha fazla parasal teşviği şuan için gerekli görmeyen George, Temmuz ayındaki faiz indiriminin de gereksiz olduğunu savundu. Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker ise; faiz oranlarının bir süre bu seviyelerde kalması gerektiğini ve daha fazla teşvik ihtiyacı görmediğini belirtti. Merkez bankası yetkililerinden gelen bu açıklamalar sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan toparlanma hareketleri küresel bazda Dolar varlıklarına güç kattı. Şimdi ise tüm dikkatler FED Başkanı Jerome Powell'da olacak.
EURUSD
Avrupa siyaset aranasının İtalya ayağında Başbakan Giuseppe Conte'nin istifa etmesiyle birlikte başlayan kriz ortamı, bugün Ana Muhalefetteki Demokrat Parti'nin, 5 Yıldız Hareketi ile bir koalisyon oluşturabileceğine yönelik gelen haber akışları ile birlikte bir miktar törpülendi. Veri akışında ise Euro Bölgesi ve Almanya İmalat PMI dataları bir önceki aya göre olumlu gelmesine rağmen 50 bareminin altında kaldı ve İmalat tarafında yaşanan sıkıntıların devam ettiğini ortaya koydu. Keza dün açıklanan ECB toplantı tutanaklarında da bu duruma vurgu yapılırken imalatta yaşanan daralmanın hizmet sektörüne de yayılabileceğinin altı çizildi. ABD tarafına baktığımızda ise veri akışında takip ettiğimiz İmalat PMI datasının son 10 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi paritede oynaklıklara neden olsa da yerel FED Başkanlarından gelen şahin tondaki açıklamalar Dolar varlıklarına güç kattı. Bugün ise tüm dikkatlerimiz Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşma yapacak olan FED Başkanı Jerome Powell'da olacak. Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi için sakin bir gün bizleri beklerken ABD ise Yeni Konut Satışları açıklanacak. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1.1060 desteği kırılırsa satış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 1.1045, 1.1030, 1.1000 ve 1.0985 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Paritede bir toparlanma hareketi görebilmemiz içinse 1.1115 üzerinde kalıcılık sağlaması gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 1.1080 ve 1.1100 ara dirençlerini izleyebiliriz.
USDTRY
Hafta başından bu yana yüksek volatil hareketlere sahip olan TL varlıklarında değer kayıpları devam ediyor. Özellikle haftaya yurtiçi siyasi ve jeopolitik risklerdeki artışla negatif başlayan TL varlıkları, TCMB'nin zorunlu karşılıklara kredi büyüme hızı kriteri getirmesiyle birlikte kayıplarına devam etti. Öte yandan dün Kansas City FED Başkanı Ester George'un şahin tondaki açıklamaları sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri de kurdaki alış yönlü işlemleri destekledi. Bugün ise tüm dikkatler Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşma yapacak olan FED Başkanı Jerome Powell'ın söylemlerinde olacak. Powell'ın bu sempozyumda faiz stratejilerine yönelik vereceği ipuçları kur sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Ekonomik takvimde ise yurtiçi tarafı sakin bir gün geçirse de siyasi ve jeopolitik riskler ön planda olacak. ABD veri akışında ise Yeni Konut Satışları açıklanacak. Teknik olarak gün içinde yaşanacak yukarı yönlü ataklarda 5.81 direncini kritik olarak görmekteyiz. Şayet bura kırılırsa alış yönlü işlemler hız kazanabilir ve ilk etapta 5.8350, 5.8500 ve 5.8815 direnç seviyelerine kadar ataklar görülebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 5.7000 desteğini önemli görüyoruz. Zira bura kırılmadan TL lehine hareketler görmemiz zorlaşabilir. Ancak bu ana destek öncesinde 5.7500 ve 5.7365 ara destek seviyelerini takip edebiliriz.
GBPUSD
Dün, ticaret savaşları cephesinde: Çin Yönetimi'nin, ABD'yi üstü kapalı olarak misilleme yapabilecekleri konusundaki uyarıları dikkat çekerken; yine önceki akşam açıklanan FED/FOMC tutanaklarında daha fazla faiz indirimi sinyali alınamaması sonrası Jackson Hole Konferansında FOMC üyelerinden Kansas City FED Başkanı Esther George'un: Temmuz ayındaki faiz indiriminin gereksiz olduğuna yönelik söylemleri ile geçici de olsa USD lehine işlemler gördük. Öte taraftan, Brexit meselesinde; önceki akşam Britanya Başbakanı Johnson ve Almanya Başbakanı Merkel arasında gerçekleşen görüşme sonrası dün dikkatlerin çevrildiği Johnson-Macron görüşmesi sonrasında da taraflardan benzer ifadeler gelirken, ayrıyeten Merkel ve Johnson'un: Bacstop konusunda izleyecek bir orta yol bulabiliriz şeklindeki söylemlerinin Düzenli Brexit'e dair umutları artırması ile paritede yukarı yönlü ataklar oluştu. ABD Başkanı Donald Trump'ın FED'e yönelik yeni eleştirilerin de bir miktar USD'yi baskıladığı paritede, akşamüzeri ise ABD'den gelen İşsizlik Maaşı Başvurularında görülen iyimserliğe karşın öncü imalat PMI 'nda da son 119 ayın en kötü gerçekleşmesinin görülmesi de alıcılı işlemleri destekleyen unsurlardandı. Parite açısından bugünün de önemli haber akışlarının başında; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarına dair gelişmeler olacak. Ayrıca, ABD'de açıklanacak olan Yeni Konut Satışları verilerinin de izleneceği günün diğer önemli gelişmesi ise; FED Başkanı Powell'ın, Jackson Hole Sempozyumları kapsamında yapacağı konuşma olacak ve Powell'ın söylemleri sonrası FED'in Eylül ve sonraki FOMC kararlarına dair ortaya çıkacak öngörüler tahvil faizleri üzerinden paritede sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Teknik olarak yukarı yönlü ataklarda 1.2250, 1.2275, 1.2310 ve 1.2335 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası düzeltme hareketlerinde ise 1.2200, 1.2165, 1.2130 ve 1.2100 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta ticaret görüşmelerine dair iyimser hava, petrol fiyatlarının son zamanlardaki düşüş eğilimini tersini çevirdi. ABD-ÇİN arasında her ne kadar iyimser mesajların etkisi piyasalarda fiyatlama yaratsa da ÇİN Ticaret Bakanlığının geçtiğimiz günlerde ABD'nin uygulamayı planladığı tarifeleri hayata geçirmesine karşılık misilleme yaptırım kararı uygulayacaklarını açıklaması ilerleyen süreçte gerilimlerin tekrar artabileceğini göstermekte. Keza ABD ve İran arasında yükselen tansiyonda yine bu bağlamda petrol fiyatlarını etkileyen diğer bir faktör. Bununla birlikte Ortadoğu'da Libya bölgesinde gerilimlerin tekrar alevlenmesi de risklerin artmasına neden olmakta. Bugün yine küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez bankalarından gelebilecek açıklamalar petrol fiyatları üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak 60 dolar desteğine yakın seviyelerden işlem gören emtiada bu bölgenin geçilmesi durumunda 59.50, 59.10, 58.75 ve 58.60 destek seviyeleri takip edilebilir. Aksi yönde alıcılı seyrin ağırlık kazanması halinde ise 60.35, 60.75, 61.30, 61.80 ve 62.25 direnç seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Çarşamba günü akşam saatlerinde açıklanan 30-31 Temmuz FED/FOMC toplantılarının tutanaklarında ekstra faiz indirimi sinyali gelmemesi sonrasında, dün itibariyle başlayan Jackson Hole toplantıları kapsamında konuşma yapan FOMC üyesi Esther George'un: ABD ekonomisine daha fazla teşvik sağlamanın zamanı değil şeklindeki söylemleri ile FED'e dair faiz indirimi ve QE(parasal gevşeme) beklentileri kısmen törpülenirken, ABD tahvil faizlerinde görülen yükselişle; Ons Altın bu durumdan olumsuz yönde etkilendi. Akşamüzeri ABD'de açıklanan İşsizlik Maaşı Başvuruları ile de 1492 seviyesine kadar çekilen Değerli Metal'de, akabinde açıklanan ABD öncü imalat PMI datasının 119 ayın en kötü gerçekleşmesini göstermesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın FED'e yönelik eleştirileriyle ise yeniden oluşan alıcılı işlemlerle toparlanma görüldü. Yeni günde de; ABD'nin Wyoming eyaletine bağlı Jackson Hole kasabasında yapılacak olan toplantılar kapsamında FED Başkanı Powell başta olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamaları dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, ABD'de Yeni Konut Satışları verisinin de açıklanacağı günde; Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurları ve bazı bölgelerdeki lokal risklere dair endişelerin durumu da direkt veya dolaylı yoldan(örneğin; küresel risk iştahında artış görülmesi halinde yatırımcılar borsalarda pozisyon alırken, Ons Altın gibi güvenli limanlardan çıkış yapabiliyor. Tam tersi durumda ise güvenli liman varlıkları yeniden talep görebiliyor) oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1490, 1487, 1482 ve 1475 destek seviyeleri takip edilebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1501, 1508, 1515 ve 1522 direnç seviyeleri izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.