Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BIST100 önceki işlem gününü %0,53 yükselişle 3.900,85 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 95,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 3,942,54 seviyesini görürken en düşük 3.877,84 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,30, S&P 500 %0,80 ve Nasdaq %0,61 düşüşle kapattı. Avrupa piyasalarında ise FTSE 100 %0,27, CAC 40 %0,76 ve DAX %0,20 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
 
ABD'de 2. el konut satışları yükselen faizlerin talebe sekte vurmasıyla Eylül'de yüzde 1,5 düşerek yıllıklandırılmış bazda 4,71 milyona geriledi.
İngiltere Başbakanı Liz Truss göreve geldikten 45 gün sonra istifa ettiğini açıkladı. Truss İngiltere'nin en kısa süre görev yapan başbakanı oldu.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri doğalgaza tavan fiyat getirilmesinde uzlaşamadı. Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Enerji fiyatları konusunda çalışmaya devam etmek için çok iyi ve sağlam bir yol haritamız var. Liderler bu konuda stratejik yönlendirmede bulundular." ifadesini kullandı.
 
ABD'de işsizlik maaşına başvuruların sayısı 3 haftanın en düşük seviyesine gerileyerek geçen hafta 214 bine geriledi.
'Kriz kahini' ismiyle anılan ekonomist Nouriel Roubini, birçok ekonomide resesyon ve finans piyasalarında şoklar yaşanacağını söyledi.
 
Bugün açıklanan verilere göre, Japonya'nın çekirdek TÜFE verisi Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak sekiz yılın en hızlı artışını kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini piyasa beklentisi olan 100 baz puanın üzerinde 150 baz puan indirime giderek yüzde 10,50 seviyesine indirdi. TCMB karar metninde benzer büyüklükteki bir faiz indiriminin Kasım ayında da yapılacağını ve faiz döngüsünün tamamlanacağı sinyalini verdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 14 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 50 milyon dolar arttı ve 116 milyar 26 milyon dolar ile yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Yabancı yatırımcı 14 Ekim haftası itibariyle hissede 169, tahvillerde ise 17 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Son verilerle birlikte 2022 yılındaki toplam portföy çıkışı 5,8 milyar dolar oldu.
Bugün yurt içinde tüketici güveni, yurtdışında ise İngiltere perakende satışlar verisi ve Avrupa liderler zirvesi takip ediliyor olacak.
 
 
USDTRY
 
Kurda dün TCMB PPK toplantısında 150 baz puan faiz indirimine giderken, açıklanan metin içinde önümüzdeki ay gerçekleşecek toplantıda 150 baz puan daha faiz indirimi yapacağını ve süreci tamamlayacağını açıkladı. Bugelişmeye rağmen kurda 18,60TL seviyesinin geçilmediğini görüyoruz. Bugün ABD’de veri akışı zayıf, yurt içinde tüketici güven endeksi takip edilecek. 18,55 TL seviyesine doğru geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,65 ve 18,70 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,55 ve 18,50 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Çaprazda Türk Lirası’nda yaşanan değişimden yanı sıra paritede yaşanan fiyatlamaların daha etkili olduğunu dün TCMB PPK toplantısı sonrasında 150 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdikten sonra bir kere daha gördük. Bugün yurt içinde tüketici güveni açıklanırken, Avrupa’da tüketici güveni takip edilecek. Genel olarak güçlü dolar pariteyi aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,35 ve 18,40 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,20 ve 18,15 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Paritede yükselişler sınırlı kalmaya devam ediyor. Dün bir kez daha 0,9850 direnç bölgesi geçilemedikten sonra tekrar 0,98 seviyesi altına geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Bugün ABD’de veri akışı zayıf olacak. Avrupa’da ise sadece tüketici güveni verisini takip edeceğiz. Piyasalarda risk algısında bozulma her zaman olduğu gibi dolara olan talebi artırmaya devam ediyor. Fed toplantısına kadar aşağı yönlü baskının devamını bekliyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 0,9900 ve 1,0000 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 0,9700 ve 0,9650 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
ONS ALTIN
 
Ons altında dün toparlanma eğilimi görülse de ABD’de Fed toplantısı öncesinde 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,24 seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. Dolar endeksine güçlü görünümün devam etmesi ve tahvil faizlerindeki yükseliş ile birlikte ons altın 1640$ seviyesini geçemedi ve tekrar 1620$ seviyelerine doğru geri çekildi. Bugünde düne benzer fiyatlamaların veri akışı zayıf olduğu bir günde gerçekleşmesini bekliyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.640 ve 1.645 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.615 ve 1.610 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Paritede son bir hafta içerisinde her geçen gün İngiltere’de çok önemli siyasi açıklamalar ve değişiklikler oldu. Son olarak dün İngiltere Başbakanı 44 günlük görev süresi sonrasında istifa ettiğini açıkladı. Bu gelişmelerin Sterlin’i doğrudan etkilediği söylenemez. Parite dolar bazlı hareket etmeye devam ediyor. Bugün ABD’de veri akışı zayıf seyrederken, İngiltere’den siyasi gelişmelere yönelik haber akışı takip edilecek. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,1250 ve 1,1270 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1170 ve 1.1150 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
USDJPY
 
Parite, dolar endeksindeki sınırlı geri çekilmeye ve müdahale beklentilerine karşın bizim önemli direnç seviyesi olarak gördüğümüz 150 seviyesinin üzerine çıkarak yükselmeye devam ediyor. Bu sabah ulusal çekirdek TÜFE verisi piyasa beklentisi doğrultusunda geldi. Bugün ABD’de ise önemli bir veri akışı bulunmuyor. Parite 150 seviyesinin üzerinde tutunursa yukarı yönlü hareketin devmaı beklenebilir. Olası sert geri çekilmelerde ise 149,3 seviyesi takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 150,5 ve 151,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 150,0 ve 149,3 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
 
Brent petrol, resesyon endişeleri ve Çin'in COVID kısıtlamalarını gevşetmeyi düşündüğü haberleriyle birlikte yatay hareketini korudu. Gün içinde 93 dolar seviyesinin üzerini test eden brent petrol gelen satış baskısıyla birlikte günü 91,4 doların altında kapattı. Brent petrolde bugün 90,5 dolar seviyesi takip ediliyor olacak. 90,5 doların üzerinde tutunabilirse 91,4 dolar seviyesi ilk aşamada tekrardan test edilebilir. Bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 91,4 ve 92,5 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 90,0 ve 88,5 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
GRAM ALTIN
 
Gram altında yükselişler sınırlı kalmaya devam ediyor. Özellikle dün TCMB faiz indirimleri devam ederken kurda yükselişin sınırlı kalması sonrasında ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve ons altındaki geri çekilmeyle birlikte aşağı yönlü baskı devam ediyor. Bugün veri akışı küresel olarak zayıf gözüküyor. Kurda 18,60TL seviyesi geçilemiyor. Ons altında da 1620$ seviyesinin önemli destek bölgesi olduğunu söyleyebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 975 ve 990 TL direnç; 960 ve 950 TL ise destek olarak takip edilebilir.
 
 

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA'DA NIKKEI 225 ENDEKSİ %0.43 DÜŞÜŞLE 26890,58 PUANDAN KAPANDI
BOJ yarıyıl raporu: Makro stres testi sonuçları Japon finans kurumlarının genel olarak stresli durumlara dirençli olduğunu gösteriyor
BOJ Yarıyıl Raporu: Yurtdışı faiz oranlarının hızlıca yükselmesiyle, yüksek oranda kaldıraçlı firmaların kreditibilitesi bozulabilir
BOJ yarıyıl raporu: Japonya'nın finans sisteminin yurt dışı merkez bankaları tarafından sürdürülen faiz artışları ve global büyüme yavaşlaması korkuları gibi uzun süreli stres altında kalma ihtimali var
BOJ yarı yıl raporu: Japonya'nın finansal sistemi bütün olarak istikrarlı
Facebookta Paylaş