Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YIL SONU YAKLAŞIRKEN PİYASALARDA OLUMLU HAVA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR..

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, Faz 1 ticaret anlaşmasının imzalanması konusunda temaslarda bulunmaya devam ediyor. Çin ticaret bakanlığı, Çin malları için daha düşük ABD tarifeleri ve ABD'nin tarım, enerji ve imalat malların daha yüksek alımlarını değerlendirdiklerini belirtti. Faz 1 anlaşması 17 aydır devam eden yoğun görüşmelerden sonra her iki tarafın anlaşmanın birçok özel detayını ortaya koymamasına rağmen açıklanmıştı. Çin ticaret bakanlığı sözcülerinden Gao Feng, hem Çin hem de ABD ticaret yetkililerinin yakın iletişimde olmaya devam ettiğini fakat şu an açıklama gerektirecek belirli bir bilgi bulunmadığını söyledi. Gao, “Anlaşmanın resmi olarak imzalanmasından sonra anlaşmanın içeriği halka açıklanacak” dedi. ABD yetkilileri, Çin’in ABD ürün ve hizmet alımlarını önümüzdeki iki yıl içinde en az 200 milyar dolar artırmayı kabul ettiğini ifade ediyor. Washington’a göre, bu, iki yıl içinde 32 milyar dolarlık ilave ABD çiftlik ürünleri alımlarını da içerecek. Ticaret savaşı başlamadan önce 2017 yılında yıllık ortalama 24 milyar dolar olan Çin’in tarım ürünü ithalatına kıyasla yıllık toplamda yaklaşık 40 milyar dolar olacağı düşünülüyor. Çin, dünyanın en büyük iki ekonomisinin geçici bir ticaret anlaşması yapması sonrası geçen birkaç günün ardından ABD'den 6 kimyasal ve petrol ürünü için yeni bir ithalat vergisi muafiyeti listesi açıkladı. Bu durumun varılan anlaşma çerçevesinde oluşan iyimserlikle Çin tarafının attığı yeni bir adım olarak görülebilir.

ABD’de dün açıklanan cari açık %0.9 düşüşle 2018'in ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviye olan 124.1 milyar $'a geriledi. İkinci çeyrek verisi ise daha önce açıklanan 128,2 milyar Dolar yerine 125,2 milyar dolara revize edildi. ABD’nin şu anki görünümde net petrol ihracatçısı olması ithalat faturasının kompanse edilmesine yardımcı oluyor. ABD’de Mal ihracatı, üçüncü çeyrekte 0,9 milyar dolar azalarak 413,8 milyar dolara geriledi. Mal ithalatı ise 4,5 milyar dolara gerileyerek 633,4 milyar dolara düştü.

Dün BDDK’nın vadesine 7 gün ve daha az kalan swap işlemlerinde limiti yüzde 10’a indirmesinin ardından Londra piyasasında elinde TL olanların bunları satamaması sonucu Londra O/N swap faizinin yüzde 3.7 seviyesine kadar gerilediği gözlendi. Bir nevi bu son işlemin geçen yıl Eylül ayında yapılanın tersi olduğunu, bu sınırlamanın yapılmasındaki amacın işlemlerin yurtiçine kayması olduğunu söyleyebiliriz.

Son zamanlarda yabancı takas oranının teknik nedenlerle %59 seviyesine kadar düşüş göstermesinin ardından dün yurtdışı yerleşiklerin haftalık olarak açıklanan menkul kıymet istatistiklerini takip ettik. 13 Aralık haftasında yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 79,30 milyon Dolar azaldı; DİBS ve ÖST portföyü ise 165,90 milyon Dolar arttı. Diğer haftalık açıklanan veri olan yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları ise 13 Aralık haftasında önceki haftaya göre 0,52 milyar Dolar azaldı ve 193,96 milyar Dolar oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,18 milyar Dolar azalarak 120,36 milyar Dolar; tüzel kişilerin mevduatı 0,34 milyar Dolar azalarak 73,60 milyar Dolar oldu.

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edildi. Banka politika toplantısında faiz değişikliğine gitmeyerek faizi yediye iki oyla yüzde 0.75 seviyesinde sabit bıraktı. Varlık alım hedeflerinde de dokuza sıfır oyla değişikliğe gitmeyen banka, varlık alımlarını 435 milyar sterlinde, şirket tahvillerinde alım hedefini 10 milyar sterlin seviyesinde tuttu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada gerçekleşen seçimlerin ardından İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması sürecinin netlik kazanmasının güveni artırıp artırmayacağını söylemek için çok erken olduğu ifade edildi. Ayrıca Brexit belirsizliğinin 2020 yılında da sürmesi veya küresel büyüme görünümünün bozulması durumunda teşviklerin artırılması gerekebileceği de ifade edildi.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde yurtiçinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım içeren savunma bütçesi senatoda kabul etmesi ile iki ülke arasındaki artan gerilimin kur üzerindeki etkileri izlenmeye devam edildi. ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi Aralık ayında 8,0 seviyesinden 0,3 seviyesine gerilediği gözlenirken gün içerisinde, ABD ikinci el konut satışlarının ise Kasım ayında 5,44M’dan 5,35M’a gerilediği izlendi. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere işsizlik maaşı başvuruları 14 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 18 bin düşmesine karşın 234 bin seviyesinde gerçekleşerek 225 binlik beklentiyi aşarken, gün sonunda artan politik gerilim ve yaşanan gelişmeler ile birlikte kurun kazançlarını art arda beşinci gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,94 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,96, 5,98 ve 6,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,92, 5,90 ve 5,88 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, piyasaların ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmelerine ve Brexit’e odaklandığı takip edildi. Yurtiçinde ise artan siyasi ve politik risklerin Türk varlıkları üzerindeki baskıları devam ettiği gözlendi. Gün sonunda, yaşanan gelişmeler ile birlikte çaprazın kazançlarını art arda beşinci gününde de sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,61 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,59 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,62, 6,64 ve 6,66 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,59, 6,57 ve 6,55 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, piyasaların ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmelerine ve anlaşmalı - anlaşmasız Brexit belirsizliğine odaklandığı izlendi. ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi Aralık ayında 8,0 seviyesinden 0,3 seviyesine gerilediği gözlenirken gün içerisinde, ABD ikinci el konut satışlarının ise Kasım ayında 5,44M’dan 5,35M’a gerilediği izlendi. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere işsizlik maaşı başvuruları 14 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 18 bin düşmesine karşın 234 bin seviyesinde gerçekleşerek 225 binlik beklentiyi aşarken, gün sonunda paritenin sınırlı kazançlarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1123 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1110 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1150, 1,1170 ve 1,1200 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1110, 1,1090 ve 1,1060 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Başkan Donald Trump'ın iktidarı kötüye kullanma ve Kongre'ye baskı yapma suçlaması ile azil istemini onaylamasının ardından Altın’ın yatay bir seyir izlediği gözlenirken, Takip edilen ABD ile Çin ilişkilerindeki belirsizlik ve artan Brexit gerginliğinin artırdığı güvenli liman talebi ile gün sonunda, Ons Altın’ın sınırlı kazancını sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1479 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1483, 1488 ve 1492 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1475, 1471 ve 1466 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Birleşik Krallık’ta perakende satışlar Kasım ayında beklenmedik bir şekilde art arda dördüncü kez gerileyerek 0.6 ile bu yılın en sert düşüşünü kaydettiği gözlenirken, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun Aralık ayında politika faizini, oybirliği beklentisi karşısında 7’ye 2 oy ile %0.75 seviyesinde değiştirmemesinin etkileri takip edildi. Gün içerisinde, ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi Aralık ayında 8,0 seviyesinden 0,3 seviyesine gerilediği gözlenirken, ABD ikinci el konut satışlarının ise Kasım ayında 5,44M’dan 5,35M’a gerilediği izlendi. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere işsizlik maaşı başvuruları 14 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 18 bin düşmesine karşın 234 bin seviyesinde gerçekleşerek 225 binlik beklentiyi aşarken, gün sonunda yaşanan gelişmeler ile birlikte GBPUSD paritesinin kayıplarını üçüncü gününde de sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3012 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3060 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2960, 1,2890 ve 1,2810 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3060, 1,3140 ve 1,3100 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği toplantı sonunda politika faizlerinde değişikliğe gitmemesinin etkileri takip edilirken, ABD Temsilciler Meclisinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın azli için oy kullanması ve gündeme gelen Brexit belirsizliği ile birlikte güvenli liman talibini sürdüğü gözlendi. Gün sonunda artan talep ile birlikte USDJPY paritesinin kayıplarını art arda ikinci gününde de sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,28 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,50 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,10, 108,90 ve 108,65 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,50, 109,70 ve 109,90 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Hafta başında yaşanan gelişmeler ile Ham Petrol’ün iki ayın en uzun günlük yükselişini gerçekleştirdiği görülmüştü. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'de Ham Petrol stoklarındaki sürpriz düşüş yerine akaryakıt stoklarındaki artış ile birlikte üst üste ikinci günde de varil başına 61 Dolar seviyelerinde tutunmaya devam ettiği izlendi. Gün sonunda, yaşanan gelişmeler ile birlikte Ham Petrol’ün yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 61,05 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 59,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 61,50, 62,00 ve 62,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 59,50, 59,00 ve 58,50 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde ise devam eden belirsizlik ve gündeme gelen anlaşmasız Brexit riskleri ile birlikte gün sonunda Gümüş’ün yatay hareketini sürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Başkan Donald Trump'ın iktidarı kötüye kullanma ve Kongre'ye baskı yapma suçlaması ile azil istemini onaylaması ve artan Brexit belirsizliği ile birlikte gün sonunda sınırlı kazancını sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,20, 17,40 ve 17,60 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 16,80, 16,60 ve 16,40 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.