Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KRİTİK HAFTANIN İLK İŞLEM GÜNÜ

Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı yüzde 1,34 azalışla kapatırken haftanın son işlem gününde yüzde 0,10 artış gösterdi. Hafta boyunca Borsa İstanbul tarafında satıcılı bir seyir görülürken Avrupa ve ABD piyasalarındaki karışık seyir devam etti. Asya piyasalarında Çin’deki Evergrande şirketine bağlı görülen satışlar endeksleri baskılıyor. Bu hafta genelinde ABD Merkez Bankası toplantısı ile TCMB PPK toplantısı yakından takip edilecek. Ülke risk priminde de görülen yükseliş ve dolar endeksindeki yükseliş sonrası Dolar/TL’deki değer kaybının hafta boyunca seyri yakından takip edilecek.

Piyasaların son zamanlarda sıklıkla konuştuğu ve Ağustos ayında gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısı sonrasında daha çok önem kazan FED Eylül ayı toplantısı küresel piyasalar için bu haftanın en önemli konuları arasında. Son zamanlarda ABD ekonomik verilerinin beklentinin altında kalması dikkat çekmişti. FED Başkanı Powell, faiz kararının açıklanmasının ardından yapacak olduğu basın toplantısında bu konuyla ilgili nasıl bir yorum yapacağı merakla bekleniyor. Başkan Powell, Jackson Hole toplantısında daha çok ekonomik beklentilere ilişkin çıkarımlarda bulunurken geleceğe yönelik beklentilerini anlatmıştı. Bu hafta gerçekleştirilecek olan toplantıda ise olası varlık alım program değişikliğine ilişkin yapacağı yorumlar ilerleyen günlerdeki fiyatlamalar üzerinde etkili olacak. Varlık alım programında azaltıma gidilecekse bunun ne zaman olacağı ve hangi şartlar dahilinde devam edileceği yakından takip edilecek. FED, bu haftaki toplantısında yeni ekonomik projeksiyonu yayınlayacak. Yeni ekonomik projeksiyonda ABD yıl sonu büyüme rakamının aşağı yönlü revize edilip edilmeyeceği piyasaların radarında. Son zamanlarda yaşanan gelişmeler sonrasında bir çok yetkili kuruluş ABD yıl sonu büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize etmişti.

Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise TCMB PPK toplantısı. TCMB PPK toplantısı Başkan Şahap Kavcıoğlu önderliğinde toplanacak. Toplantıda piyasa beklentisine göre herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor ancak Ağustos ayı enflasyon verisinin politika faizinin beklentinin üzerinde açıklanmasının ardından toplantı karar metninde bu duruma ilişkin yorumlar merakla bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde TCMB başkanı Kavcıoğlu, manşet enflasyondaki yükselişin fiyatlar genel düzeyindeki ana trendi göstermediğini bu yüzden çekirdek enflasyonda görülecek olan değişikliklerin daha önemli olduğunu belirtmişti. Son açıklanan veriye bakıldığında çekirdek enflasyonda geri çekilme sürüyor ancak TÜFE - ÜFE makasının gittikçe artmaya başladığını belirtmek gerekiyor. Yapılan açıklamaların ardından döviz kurundaki fiyatlamalara bakılacak olursa piyasa TCMB’nin faiz indirimine ilişkin bir hazırlık içerisinde olduğunu yansıttığı anlaşılıyor. Enflasyon ile mücadele edebilmek için önceki TCMB PPK toplantılarında kredi büyümesindeki yavaşlamaya dikkat çekilirken geçtiğimiz hafta BDDK tarafından açıklanan karara göre tüketici kredilerine ilişkin vade sınırı 50 bin TL üzerinde olan krediler için 36 aydan 24 aya indirildi.

Vaka sayılarının seyri artarak devam ediyor. Son 24 saat içerisinde 26.398 yeni vaka sayısı açıklanırken 213 vatandaşımız hayatını kaybetti. Tam anlamıyla aşılanmış kişilerin nüfusa oranı ise yüzde 67,70 seviyesine yükseldi.

USDTRY

Ülke risk priminin tekrardan 370bps seviyesinin üzerine görmesi ve dolar endeksindeki yükselişin devam etmesi döviz kurundaki hareketi kuvvetlendiriyor. Cuma günü 8,65TL seviyesini gören USDTRY’de baskılanma TCMB PPK toplantısına kadar devam etmesi bekleniyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,72 ve 8,80 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,60 ve 8,54 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Avrupa Bölgesi enflasyon oranı beklentinin üzerinde yıllık yüzde 3 açıklandı. Yılın ikinci yarısında ekonominin toparlanmasına bağlı olarak artış gösteren fiyatlar genel düzeyi sonbahar itibariyle düşüş trendine girmesi bekleniyor. Türk lirası küresel ekonomilere bağlı olarak değer kaybederken TCMB PPK toplantısı haftanın en önemli gelişmesi olarak karşımıza çıkıyor. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,20 ve 10,30 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,10 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

ABD’de perakende satış verilerinin açıklanması ile değer kazanan dolar endeksinin parite üzerindeki etkisi devam ediyor. Avrupa bölgesinde enflasyon beklentinin üzerinde yıllık bazda yüzde 3 olarak açıklandı. Bu hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı parite üzerinde önemli bir etki yaratabilir. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1745 ve 1,1765 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1700 ve 1,1680 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin tekrardan 1,35 bandının üzerinde çıkması ve dolar endeksindeki değer kazanımın devam etmesi Ons Altın’daki değer kazanımını hızlandırdı. 1800$ seviyesinin üzerinde kalıcılık göstermekte zorlanan Ons Altın için bu haftaki FOMC toplantısı önemini koruyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1760 ve 1770$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1740 ve 1730$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere’de perakende satışlar beklentiden negatif ayrışarak yüzde 0,9 azalış gösterdi. Dolar endeksinde görülen yükseliş sonrasında paritede baskı oluşturmaya devam ediyor. İngiltere’de bu hafta açıklanacak olan PMI verileri yakından takip edilecekken FOMC toplantısı haftanın en önemli gelişmesi olacak. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3730 ve 1,3755 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3685 ve 1,3660 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Dolar endeksindeki değer kazanımı küresel ölçekte Doların değer kazanmasını destekledi. ABD’de perakende satışlar beklentinin üzerinde yüzde 0,7 artış gösterdi. ABD sanayi üretimi yakından beklentinin altında aylık yüzde 0,4 olarak açıklandı. Japonya’da açıklanan sanayi üretimi temmuz ayında yüzde 1,5 azalış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,50 ve 111,10 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,20 ve 108,40 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Ham petrol stokları beklentinin üzerinde -6,422M varil azalış gösterdi. OPEC tarafından yapılan son açıklamalara göre delta varyantı kaynaklı oluşan belirsizliklerin ortadan kalmaya başladığı söylenmesine rağmen 2021 Dünya Petrol Talep tahminini 110 bin varil/gün azaltarak 99.70 milyon/güne düşürdü. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 74,80 ve 75,40 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 74,00 ve 73,40$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

DolarTL’nin tekrardan 8,60TL üzerinin görmesi Gram Altının yükselişine destek olurken Ons Atlın fiyatlarının 1800$ altına gerilmesi baskı oluşturmaya devam ediyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 495 ve 500 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 482 ve 475 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.