KRİTİK HAFTANIN İLK İŞLEM GÜNÜ
Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı yüzde 1,34 azalışla kapatırken haftanın son işlem gününde yüzde 0,10 artış gösterdi. Hafta boyunca Borsa İstanbul tarafında satıcılı bir seyir görülürken Avrupa ve ABD piyasalarındaki karışık seyir devam etti. Asya piyasalarında Çin’deki Evergrande şirketine bağlı görülen satışlar endeksleri baskılıyor. Bu hafta genelinde ABD Merkez Bankası toplantısı ile TCMB PPK toplantısı yakından takip edilecek. Ülke risk priminde de görülen yükseliş ve dolar endeksindeki yükseliş sonrası Dolar/TL’deki değer kaybının hafta boyunca seyri yakından takip edilecek.
Piyasaların son zamanlarda sıklıkla konuştuğu ve Ağustos ayında gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısı sonrasında daha çok önem kazan FED Eylül ayı toplantısı küresel piyasalar için bu haftanın en önemli konuları arasında. Son zamanlarda ABD ekonomik verilerinin beklentinin altında kalması dikkat çekmişti. FED Başkanı Powell, faiz kararının açıklanmasının ardından yapacak olduğu basın toplantısında bu konuyla ilgili nasıl bir yorum yapacağı merakla bekleniyor. Başkan Powell, Jackson Hole toplantısında daha çok ekonomik beklentilere ilişkin çıkarımlarda bulunurken geleceğe yönelik beklentilerini anlatmıştı. Bu hafta gerçekleştirilecek olan toplantıda ise olası varlık alım program değişikliğine ilişkin yapacağı yorumlar ilerleyen günlerdeki fiyatlamalar üzerinde etkili olacak. Varlık alım programında azaltıma gidilecekse bunun ne zaman olacağı ve hangi şartlar dahilinde devam edileceği yakından takip edilecek. FED, bu haftaki toplantısında yeni ekonomik projeksiyonu yayınlayacak. Yeni ekonomik projeksiyonda ABD yıl sonu büyüme rakamının aşağı yönlü revize edilip edilmeyeceği piyasaların radarında. Son zamanlarda yaşanan gelişmeler sonrasında bir çok yetkili kuruluş ABD yıl sonu büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize etmişti.
Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise TCMB PPK toplantısı. TCMB PPK toplantısı Başkan Şahap Kavcıoğlu önderliğinde toplanacak. Toplantıda piyasa beklentisine göre herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor ancak Ağustos ayı enflasyon verisinin politika faizinin beklentinin üzerinde açıklanmasının ardından toplantı karar metninde bu duruma ilişkin yorumlar merakla bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde TCMB başkanı Kavcıoğlu, manşet enflasyondaki yükselişin fiyatlar genel düzeyindeki ana trendi göstermediğini bu yüzden çekirdek enflasyonda görülecek olan değişikliklerin daha önemli olduğunu belirtmişti. Son açıklanan veriye bakıldığında çekirdek enflasyonda geri çekilme sürüyor ancak TÜFE - ÜFE makasının gittikçe artmaya başladığını belirtmek gerekiyor. Yapılan açıklamaların ardından döviz kurundaki fiyatlamalara bakılacak olursa piyasa TCMB’nin faiz indirimine ilişkin bir hazırlık içerisinde olduğunu yansıttığı anlaşılıyor. Enflasyon ile mücadele edebilmek için önceki TCMB PPK toplantılarında kredi büyümesindeki yavaşlamaya dikkat çekilirken geçtiğimiz hafta BDDK tarafından açıklanan karara göre tüketici kredilerine ilişkin vade sınırı 50 bin TL üzerinde olan krediler için 36 aydan 24 aya indirildi.
Vaka sayılarının seyri artarak devam ediyor. Son 24 saat içerisinde 26.398 yeni vaka sayısı açıklanırken 213 vatandaşımız hayatını kaybetti. Tam anlamıyla aşılanmış kişilerin nüfusa oranı ise yüzde 67,70 seviyesine yükseldi.
XU100
Endeks önceki günü %0.10 yükselişle 1.419,43 seviyesinde tamamladı. 12,8 milyar TL işlem hacminin oluştuğu günde bankacılık endeksi %0.65, sanayi endeksi %0.44 düştü. Önceki gün yurt içi riskli varlıklarda Avrupa endekslerindeki düşüş yönlü hareketlere yine paralel yatay bir seyrin hâkim olduğu gözlendi. Bu görüntüde dünkü hareketlerle dün 1.435 direnç hedefimizin altında tutunmayla düşüşlerin oluştuğu gözlendi. Bugün yine 1.435 ilk direnci aşılmadıkça endekste baskı devam edebilir. Kısa vadede Temmuz ayından gelen yükselen trend çizgisi altındaki hareket dünkü hareketlerle halen devam ediyor. Bu trendin direnci 1.470 ve 1.483 üzerine geçilmeden şimdilik gelebilecek yükselişlerin geçici nitelikte olabileceğini düşünüyoruz. 1.415 ve altına geçişte 1.400 destek seviyeleri tepki alımlarının gelmesi adına izleyeceğimiz destekler olacak. Bu hafta TCMB ve FED toplantıları ise çok önemli.
Destekler: 1.415 / 1.400 / 1.385
Dirençler: 1.435 / 1.445 / 1.465
ENDEKS 30 KONTRATI
Ekim ayı vadeli kontrat önceki işlem gününü %0.03 yükselişle 1.536,00 seviyesinde tamamladı. Yurt içi piyasalarda riskli varlıklarda yurt dışında Avrupa endekslerinde oluşan negatfi seyirle birlikte kontrat da günü dar bir bantta ve yatay tamamladı. Dün 1.550 test edilirken 1.555 ilk direnç seviyesinin altına kapanış yapıldı. Bugün veri akışı zayıf, Çin ve Japonya piyasaları ise tatil. Virüs gelişmeleri ise fiyatlamalara etki etmeye devam ediyor. Bugün için ilk direnç hedefimiz olan 1.555 üzerinde tutunma oluşabilirse 1.570 ve 1.685 seviyeleri yeni hedefler olabilir. Bugün açılış sonrası takibimizde olacak 1.530’un altına doğru hareketlerin gerçekleşmesi durumunda 1.515 ve 1.505 seviyesine doğru geri çekilmelerin devamı gelebilir.
Destekler: 1.530 / 1.515 / 1.505
Dirençler: 1.555 / 1.570 / 1.585
USDTRY KONTRATI
Eylül vadeli kontrat önceki günü %1.07 yükselişle 8.6741 seviyesinde tamamladı. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devamı için bugün 8.62 desteği üzerinde tutunmanın sağlanmasını bekleyeceğiz. 8.62-8.58 destek bölgesi altında bugün satış baskısı yeniden oluşacak olursa 8,55 TL destek seviyesinin test edilmesi beklenebilir. Virüs gelişmeleri ile birlikte bu hafta TCMB toplantısından çıkacak faiz kararı öncesi TL’de baskı devam edebilir. Ayrıca bu hafta FED toplantısı da oldukça önemli. Her iki toplantı sonucu da Türk Lirası üzerinde baskı oluşturabilir. Bugün izleyeceğimiz 8.70 direnci üzerine tutunma sağlanması durumunda 8.74 direncini takip edeceğiz. Bu dirençler aşıldığı takdirde 8.78’e doğru hareketler oluşabilir.
Destekler: 8.6200 / 8.5800 / 8.5500
Dirençler: 8,7000 / 8,7400 / 8,7800
ONS ALTIN KONTRATI
Ekim ayı vadeli kontrat önceki gün %0.28 düşüşle 1.754,80 Dolar seviyesinde tamamladı. Altın Cuma günü bir önceki seanstaki keskin satıştan hafif toparlanma yaşadı. Dolar yükselişinin ardından gücünü kaybederken yatırımcıların FED'in varlık alımı azaltma stratejisine odaklanmasıyla Altın ikinci haftalık düşüşüne yöneldi. Veri akışı yanında virüs kaynaklı gelişmelerle global ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ve FED’in ne yönde hareket edeceğine ilişkin oluşan beklentilerle Altın fiyatlarında zayıf görünümde satış baskısının devamı bu hafta da beklenebilir. Bugün 1.750 Dolar ilk desteği üzerinde tutunma devam ederse oluşabilecek tepki alımlarında direnç seviyeleri takip edilmeli. Bu noktada ilk hedef 1.765 Dolar olarak izlenecek. Burası aşılabilirse 1.775 ve 1.785 seviyeleri gündeme gelebilir.
Destekler: 1.750 / 1.743 / 1.738
Dirençler: 1.765 / 1.775 / 1.785
HİSSE HABERLERİ
GESAN: Pfiffner Transformatör ile güneş enerjisi santrali üretim tesisi için sözleşme imzaladı.
TRILC: Hindistan menşeili OPV ürününün satışı için ABAY Ecza Deposu'nun tam yetki ile yetkilendirildiğini ve 10 milyon doz OPV aşısı için ilk siparişin onaylandığını açıkladı.
YEOTK payında 20/09/2021 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut "Açığa Satış Yasağına" ilave olarak "Kredili İşlem Yasağı " ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" önleyici tedbirleri uygulanacaktır. Tedbirin uygulanacağı son tarih 19/10/2021'dir.
YEOTK: MAPA Enşaat arasında 10,75 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandı.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.