Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sonrası neredeyse tüm kurum, kuruluş ve ekonomistler küresel ekonomide sert bir daralmanın yaşandığı görüşünde birleşirken, pandeminin kontrol altına alınmasının ardından yeniden toparlanmanın ne kadarlık bir zamana yayılacağı ve ne şekilde gerçekleşeceği konusunda farklı değerlendirmeler öne çıkıyor. İktisat literatüründe krizlerin ardından ekonomilerin yeniden çıkışa geçmesi ve bunun zamanlamasını ifade etmek için ekonomistler tarafından öngörülen grafiğin şekli, harfler ile ifade ediliyor. Geçmişi 2. Dünya Savaşı öncesine dayanan bu gösterimler, genellikle "V", "W", "U", "L" ve nadir de olsa "WW" olarak biliniyor. Bugüne gelindiğinde dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, "I" tipi durgunluğu gündeme getirerek, reel ekonomi ve finansal piyasalarda sert düşüşün ardından yeniden bir çıkış beklenmemesinin kendisini şaşırtmayacağını belirtti.

ABD Başkanı Trump, Çin'in yeni tip koronavirüs salgınından kasten sorumluysa bunun sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Trump, ABD'de salgının ''pik noktasına'' ulaştığına dair olumlu sinyaller görmeye devam ettiklerini ifade etti. ABD'deki ölüm oranlarını nüfusa oranla Batı Avrupa ülkeleri ile karşılaştıran Trump, ''Ölüm oranımız muhtemelen Almanya hariç, diğer Batı Avrupa ülkelerinden çok daha düşük. Birleşik Krallık, İsviçre, Belçika, İtalya, Fransa bu ülkeler arasında yer alıyor. İspanya'nın ölüm oranı ise ABD'den yaklaşık 4 kat daha fazla.'' dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanılan sürecin ekonomiye, piyasaya, üretime ve istihdama olumsuz etkisinin mümkün olan en az seviyeye indirmek ve bankaların ellerinde bulundurduğu kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bazı düzenlemelere gidildiği ifade eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Mehmet Ali Akben, yeni düzenleme ile bankaların kaynaklarını daha verimli kullanacağını belirterek, "Reel sektör ihtiyacı olan finansmana daha rahat erişebilecek" dedi. Bankaların daha fazla kredi vermesini zorunlu tutmak için “Aktif Rasyosu” adıyla yeni bir oran tanımlayan BDDK, bu oranının aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100’ün, katılım bankaları için de yüzde yüzde 80’in altına inmemesine karar verdi. Söz konusu oranının altında olan bankalar bu oranı, 1 Mayıs’a kadar ulaşmak zorunda. Aktif Rasyosu hesaplama yöntemine göre bankaların yüzde 100 oranının üzerinde kalabilmesi için topladıkları mevduatın daha fazla bir kısmını kredi olarak vermeleri gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, salgın hastalığın küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ettiklerini belirterek, "Merkez bankalarıyla mevcut iş birliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz." dedi. Covid-19 salgınının ekonomi ve piyasalar üzerine olumsuz etkisini sınırlamak için, 17 mart, 31 mart ve 17 Nisan’da önlemler aldıklarını hatırlatan Uysal, bu önlemlerin bankaların TL ve yabancı para likidite yönetiminde esneklik sağlama, reel sektörlerine kredi akışını sağlama, reeskont krediler ile ihracatçı firmalara nakit akışı sağlama ve para piyasası aktarım mekanizmasını desteklemek için DİBS piyasası likiditesini desteklemek amacını taşıdığını vurguladı.

Haftanın ilk gününde Japonya Nikkei endeksi kötü gelen ticaret dengesi verileriyle %1 civarında eksideyken diğer Asya endeksleri ve ABD vadelileri ise haftaya hafif alıcılı başladı.

USDTRY
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi ve ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Küresel bazda Dolar’a olan taleple TL üzerindeki satış baskıları devam etmesi sonucu 6,95’e kadar yükselmesinden sonra kalıcılık sağlayamayarak gerilediği takip edildi. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken hafta sonunda açıklanan son veriler ile birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 86 bin 306, can kaybının ise 2 bin 17’ye yükseldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,92 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,94, 6,97 ve 7,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,90, 6,87 ve 6,85 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde sakin veri akışı devam ederken, Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre Euro Bölgesi’nde Şubat ayında yüzde 1,2 olan yıllık enflasyon, Mart ayında yüzde 0,7'ye düştü. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken gün sonunda çaprazın sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi. Hafta sonunda ise açıklanan son veriler ile birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 86 bin 306, can kaybının ise 2 bin 17’ye yükseldiğini açıkladı.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,51 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,49 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,53, 7,56 ve 7,59 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,49, 7,47 ve 7,45 destek seviyeleri takip edilebilir
 
EURUSD
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD’de nispeten zayıf veri akışı devam ederken, Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre Euro Bölgesi’nde Şubat ayında yüzde 1,2 olan yıllık enflasyon, Mart ayında yüzde 0,7'ye düştü. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken Dolar’ın ABD ekonomisinin açılması planıyla Euro karşısındaki değer kaybını sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0870 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0840 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0900, 1,0940 ve 1,0970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0840, 1,0800 ve 1,0770 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD ekonomisinin yeniden açılmasına ilişkin planlar, koronavirüsün tedavisine yönelik ilaç geliştirmede görülen ilerlemeler ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki yükseliş ile birlikte güvenli liman talebindeki azalış dikkatlerimizi çekmişti. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1681 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1688, 1694 ve 1700 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1674, 1668 ve 1660 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Birleşik Krallık ve ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün içerisinde küresel piyasalarda salgının derin etkileri ve ABD ekonomisinin açılması planıyla Dolar’ın önemli para birimleri karşısındaki değer kaybını sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2490 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2430 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2550, 1,2620 ve 1,2680 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2430, 1,2380 ve 1,2320 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Japonya’da Sanayi Üretimi verisi yüzde 1’lik atışın ardından Şubat ayında yüzde 0,3 geriledi. Gün içerisinde küresel piyasalarda salgının derin etkileri ve ABD ekonomisinin açılması planıyla Dolar’ın önemli para birimleri karşısındaki değer kaybını sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,20, 107,00 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 107,80, 108,00 ve 108,30 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Çin ekonomisinde gözlenen gerileme, talebe karşı bir dizi olumsuz öngörü ve fiziki piyasadaki sert fiyat düşüşünün daha önce görülmemiş miktardaki üretim kısıntısına ağır basmasının ardından Ham Petrol’ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 18,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,70 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,80, 17,30 ve 16,80 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 18,70, 18,20 ve 17,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Ons Altın tarafında, zayıf veri akışı, ABD ekonomisinin yeniden açılmasına ilişkin planlar, koronavirüsün tedavisine yönelik ilaç geliştirmede görülen ilerlemeler ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki yükseliş ile birlikte güvenli liman talebindeki azalış gözlenmişti. Kur tarafında ise küresel piyasalarda etkisini gösteren virüsün etkisi ile Türk Lirası üzerindeki satış baskıları takip edilirken Gram Altın’ında aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 374,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 377 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 370, 366 ve 363 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 377, 380 ve 384 destek seviyeleri takip edilmelidir.

https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR
 
Araştırma Departmanı
t: 444 0 968
f: +90 212 290 2141
e: analiz@ahlforex.com.tr
a: Maslak Mahallesi Taşyoncası Sokak T4 Blok Kat:-1 No:256 Sarıyer/İST
Mersis No: 0010056453000026
 
Risk Uyarısı Burada yer alan her türlü yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. www.ahlforex.com.tr sayfalarında yer alan her türlü piyasaya ait sayısal veri, hesaplayıcılar, fiyatlar, raporlar, araştırma, haber, görüşler ve tavsiyeler genel anlamda bilgi vermek amacıyla halka açık olarak hazırlanmış gösterge niteliğindedir. Bunların izinsiz kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan, manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı şirketimiz sorumlu tutulamaz. Risklere ilişkin olarak size sunulacak olan risk bildirim formlarını dikkatle okuyunuz.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.