BİST/VİOP bülteni (Ahlatcı Yatırım)

EKONOMİLERDE TOPARLANMA NE KADAR SÜRER?
Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sonrası neredeyse tüm kurum, kuruluş ve ekonomistler küresel ekonomide sert bir daralmanın yaşandığı görüşünde birleşirken, pandeminin kontrol altına alınmasının ardından yeniden toparlanmanın ne kadarlık bir zamana yayılacağı ve ne şekilde gerçekleşeceği konusunda farklı değerlendirmeler öne çıkıyor. İktisat literatüründe krizlerin ardından ekonomilerin yeniden çıkışa geçmesi ve bunun zamanlamasını ifade etmek için ekonomistler tarafından öngörülen grafiğin şekli, harfler ile ifade ediliyor. Geçmişi 2. Dünya Savaşı öncesine dayanan bu gösterimler, genellikle "V", "W", "U", "L" ve nadir de olsa "WW" olarak biliniyor. Bugüne gelindiğinde dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, "I" tipi durgunluğu gündeme getirerek, reel ekonomi ve finansal piyasalarda sert düşüşün ardından yeniden bir çıkış beklenmemesinin kendisini şaşırtmayacağını belirtti.
ABD Başkanı Trump, Çin'in yeni tip koronavirüs salgınından kasten sorumluysa bunun sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Trump, ABD'de salgının ''pik noktasına'' ulaştığına dair olumlu sinyaller görmeye devam ettiklerini ifade etti. ABD'deki ölüm oranlarını nüfusa oranla Batı Avrupa ülkeleri ile karşılaştıran Trump, ''Ölüm oranımız muhtemelen Almanya hariç, diğer Batı Avrupa ülkelerinden çok daha düşük. Birleşik Krallık, İsviçre, Belçika, İtalya, Fransa bu ülkeler arasında yer alıyor. İspanya'nın ölüm oranı ise ABD'den yaklaşık 4 kat daha fazla.'' dedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanılan sürecin ekonomiye, piyasaya, üretime ve istihdama olumsuz etkisinin mümkün olan en az seviyeye indirmek ve bankaların ellerinde bulundurduğu kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bazı düzenlemelere gidildiği ifade eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Mehmet Ali Akben, yeni düzenleme ile bankaların kaynaklarını daha verimli kullanacağını belirterek, "Reel sektör ihtiyacı olan finansmana daha rahat erişebilecek" dedi. Bankaların daha fazla kredi vermesini zorunlu tutmak için "Aktif Rasyosu" adıyla yeni bir oran tanımlayan BDDK, bu oranının aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100'ün, katılım bankaları için de yüzde yüzde 80'in altına inmemesine karar verdi. Söz konusu oranının altında olan bankalar bu oranı, 1 Mayıs'a kadar ulaşmak zorunda. Aktif Rasyosu hesaplama yöntemine göre bankaların yüzde 100 oranının üzerinde kalabilmesi için topladıkları mevduatın daha fazla bir kısmını kredi olarak vermeleri gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, salgın hastalığın küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ettiklerini belirterek, "Merkez bankalarıyla mevcut iş birliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz." dedi. Covid-19 salgınının ekonomi ve piyasalar üzerine olumsuz etkisini sınırlamak için, 17 mart, 31 mart ve 17 Nisan'da önlemler aldıklarını hatırlatan Uysal, bu önlemlerin bankaların TL ve yabancı para likidite yönetiminde esneklik sağlama, reel sektörlerine kredi akışını sağlama, reeskont krediler ile ihracatçı firmalara nakit akışı sağlama ve para piyasası aktarım mekanizmasını desteklemek için DİBS piyasası likiditesini desteklemek amacını taşıdığını vurguladı.
Haftanın ilk gününde Japonya Nikkei endeksi kötü gelen ticaret dengesi verileriyle %1 civarında eksideyken diğer Asya endeksleri ve ABD vadelileri ise haftaya hafif alıcılı başladı.
BİST100

XU100 endeksi haftanın son işlem gününü %2.01 yükselişle 98.180 seviyesinde tamamladı. 12.8 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %2.24 yükselirken, holding endeksi ise %2.04 değer kazandı. Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ekonomilerin yeniden açılabileceğine dair gelen açıklamalar ile Avrupa ve ABD endekslerinde yukarı yönlü hareketler gördük. XU100 endeksi de geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı aşağı yönlü düzeltme sonrasında kayıplarını geri aldı ve düşüş yaşadığı seviyeye geri geldi. Endekste yükselişin sürmesi için direnç seviyeleri üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Veri takvimi açısından sakin bir günle haftaya başlarken virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Güne yükselişle başlayan endeks gün içerisinde bu yükselişini korumayı başardı. Haftaya 98.200 pivot seviyesinden başlayacak olan endekste son iki işlem gününde yaşanan yükselişin devam etmesi halinde 100.000 ve 101.300 direnç seviyeleri test edilebilir. Olası geri çekilmeler durumunda ise 97.500 ve 96.000 destek seviyeleri görülebilir.

Destekler: 97.500 / 96.000 / 95.100
Dirençler: 100.000 / 101.300 / 102.500

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın son işlem gününü %2.51 yükselişle 117.525 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta Avrupa'da virüs kaynaklı tedbirlerin gevşetilmesi ile aynı durumun ABD'de gerçekleşeceğine dair beklentiler piyasalarca olumlu algılandı ve bu endekslerin yükselişine imkan verdi. Spot piyasalar ile birlikte vadelilerde de geleceğe yönelik beklentilerin pozitifleşmesi ile kontratta da yükseliş gördük. Veri takvimi açısından sakin bir günle başladığımız haftada kontrattaki yükselişin devam etmesi için direnç seviyeleri üzerinde kalıcılık görmemiz gerekiyor. Haftasının ilk işlem gününde virüs kaynaklı haber akışlarını ve bunların fiyatlara yansımalarını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde bu yükselişini korumayı başardı. Haftaya 117.500 pivot seviyesinden başlayacak olan endekste haftanın son işlem gününde yaşanan yükselişin devam etmesi halinde 118.300 ve 119.000 direnç seviyeleri test edilebilir. Olası geri çekilmeler durumunda ise 116.500 ve 115.000 destek seviyeleri görülebilir.

Destekler: 116.500 / 115.000 / 113.700
Dirençler: 118.300 / 119.000 / 120.500

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın son işlem gününü %0.34 düşüşle 6.9380 seviyesinde tamamladı. Virüs kaynaklı etkilerle gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yaşanan değer kaybı eğilimi devam ediyor. Bu bağlamda Türk Lirası üzerinde de baskının sürdüğünü ve GOÜ para birimlerine göre de negatif ayrıştığını gözlüyoruz. IMF başkanının Türkiye ile görüşmelerin olduğuna dair açıklamalarına rağmen bunun olma ihtimalinin bulunmadığına dair gelen açıklamalar sonrası kurda yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Ülkemizde virüsün kontrol altında olduğuna dair gelen son açıklamalar önümüzdeki günlerde yakından izlenecek. Haftasının ilk işlem gününde virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. 6.65 seviyelerinden başladığı yükseliş ile 6.97 seviyelerini gören kontratta geçtiğimiz Cuma sert bir geri çekilme gördük. Yaşadığı geri çekilme ile 6.85'e kadar gerileyen kontrat gelen tepki alımları ile kayıplarının çoğunu geri aldı. Yeni haftada yükselişin sürmesi halinde 6.95 ve 6.9650 direnç seviyeleri görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 6.9150 ve 6.90 destekleri söz konusu.

Destekler: 6.9150 / 6.9000 / 6.8850
Dirençler: 6.9500 / 6.9650 / 6.9800

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli Altın kontratı, haftanın son işlem gününü %2.12 düşüşle 1695 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta spot Ons Altın tarafında ABD'de işsizlik maaşı başvurularının bir önceki haftaya göre daha az artması ve koronavirüs kaynaklı kısıtlamaların hafifletilmesi umudu ile geri çekilme gördük. Virüste zirvenin görüldüğüne dair görüşler ile ülke ekonomilerinin yeniden açılması fikri Altın'a satış olarak yansısa da Dünya'nın dört bir yanındaki hükümetlerden eşi görülmemiş miktarda mali teşvik gördüğümüz bir ortamda Ons Altın talebi canlı kalmaya devam edecektir. Bu bağlamda kontratta da geri çekilmeler olsa da ana yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Haftanın ilk işlem gününde virüs kaynaklı haber akışını ve virüse karışı alınacak yeni tedbirlerin etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Son işlem gününde yaşadığı sert düşüşle 1700 doların altına sarkan kontrat yeni haftaya 1695 pivot seviyesinden başlıyor. Kontratta satış baskısının sürmesi halinde 1687 ve 1675 destek seviyeleri test edilebilir. Sert satış sonrasında olası tepki alımları yaşanması durumunda ise 1708 ve 1718 direnç seviyeleri görülebilir.

Destekler: 1687 / 1675 / 1666
Dirençler: 1708 / 1718 / 1725

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.