Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA GÖRÜNÜM KARIŞIK
Borsa Istanbul dün günü %0,64 yükselişle 2.510,31 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 47 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.515,35 seviyesini görürken en düşük 2.490,57 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,11 , S&P 500 %0,02 ve Nasdaq %0,14 düşüşle kapattı. Avrupa piyasaları Paskalya tatili sebebiyle kapalıydı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda, Dünya Bankası, 2022 yılı küresel büyüme beklentilerini yüzde 4,1'den yüzde 3,2'ye indirdi. Aşağı yönlü revizyonda özellikle Rusya ve Ukrayna’nın da dahil olduğu Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki tahminler etkili olmuş durumda.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri yaklaşık %3,5 seviyesine yükseltmek için acele etmesi gerektiğini söylerken, 75 baz puanlık bir artırımın imkansız olmadığını belirtti. ABD’de resesyon riskini konuşmak için erken olduğu görüşünü dile getiren Bullard, 2022 ve 2023’te sağlıklı bir büyüme öngördü; işsizlik oranının da yüzde 3’ün altına ineceğini tahmin etti.
Japonya ve İsviçre, Rusya'ya karşı yaptırımlar için anlaştı. Diğer yandan Putin, Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlarla ilgili, "Rusya'ya yönelik yaptırımların başarısız olduğunu şimdiden emin bir şekilde söyleyebiliriz, Avrupalıların yaşam standartlarının düşüşü Rusya Federasyonu’na uygulanan yaptırımların sonuçlarından biridir." Şeklinde konuştu.
Yurt İçi gelişmelere bakıldığında, dün konut fiyat endeksi açıklandı. Konut fiyatlarındaki artış şubat ayında da devam etti. TCMB'nin açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 13,5; bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 96,4, arttı. Reel artış ise yüzde 26,9 olurken metre kare fiyatı 8.640 TL’ye çıktı.
TCMB, net uluslararası yatırım pozisyonunun geçen şubat ayında 224 milyar dolar açık verdiğini açıkladı. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2021 yıl sonunda -229,7 milyar dolar iken 2022 Şubat sonunda -224,0 milyar dolar oldu.
Türkiye’de yerleşik kişiler taşıt dışı menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerini Türk parası cinsinden yerine getirecekler.
Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. ABD’de inşaat izinleri verisi takip edilecek.
USDTRY
Haftaya 14,60-14,65TL aralığında dar bant hareketi ile başladık. Bugün küresel piyasalarda Paskalya tatili etkisi piyasaların açılması ile azalmaya başlayacaktır. ABD dolarının güçlü duruşu devam ederken, Türk Lirası’nda kısmen yatay beklenti kurda sınırlı yukarı yönlü hareket ile birlikte devam ediyor. Bugün veri akışı yurt içinde zayıf, ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak. Gün içinde 14,60TL geri çekilmeleri alış yönlü pozisyonlar için fırsat olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,65 ve 14,70 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,55 ve 14,45 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda parite baskısı üssel 50 GAO. altında devam ediyor. Türk Lirası’nda yatay fiyatlama parite hareketi aşağı yönlü olmaya devam etmesi ile çaprazda bu sabah 15,75TL’nin test edilmesine neden oldu. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, Avrupa’da ise veri akışından çok Merkez Bankası’nın gecikmeli olarak düşünülen adımları Fed sonrasında atabileceği beklentisi ve jeopolitik risk ortamında artış Euro’nun değer yitirmesine neden oluyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 16,00 ve 16,10 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 15,75 ve 15,65 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Parite son 10 yıl içinde yaşadığı aşağı yönlü büyük baskılardan birini daha yaşarken dolarda salgın sonrası yaşanan toparlama ile birlikte rezerv para olma özelliğinin jeopolitik risk ortamında artması ile yaşandığını söyleyebiliriz. Bugün Avrupa’da veri akışı zayıf, ABD’de ise konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak. Genel olarak 1,0875 altında kalındığı sürece aşağı yönlü baskının devan edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle 1,08 üzerine yükselişler bugün satış veya kar al için düşünülebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0800 ve 1,0850 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0800 ve 1,0793 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında dün yükseliş devam ederken 1998$ test edildi. Gün sonuna doğru yükselen tahvil faizleri ve dolar endeksi ile birlikte kar satışlarının geldiğini ve 2000$ seviyesinde şimdilik direnç bölgesi olarak zorlanma yaşandığı görülüyor. Bugün genel anlamda veri akışı zayıf olmaya devam edecektir. 1970$ üzerinde kalıcılık yeni yükseliş atakları yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle geri çekilmelerde 1970$ aşağı kırılmadıkça yeni pozisyon açılabilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.975 ve 1.985 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.965 ve 1.960 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede güçlü ABD doları etkisinde kalmaya devam ediyor fakat 1,30 seviyesi üzerinde tutunmayı da başardığını söylememiz gerekiyor. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf olmaya devam ederken, ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri açıklanacak. 1,30 seviyesi üzerinde gün sonu kalıcılık devam ettiği sürece 1,2950 zarar durdur ile alış işlemlerine geri çekilmelerde devam edilebilir. Yükselişlerde ise kalıcı bir yükseliş için 1,3150 geçilmesi gerekiyor. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,3000 ve 1.3050 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2900 ve 1,2850 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
USD/JPY paritesi, kısa ve orta vadeli üssel ortalamalarının üzerinde fiyatlanmaya devam ediyor. Bugün St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri yaklaşık %3,5 seviyesine yükseltmek için acele etmesi gerektiğini söylerken, 75 baz puanlık bir artırımın imkansız olmadığını belirtmesinin ardından paritede yukarı yönlü seyir devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 128,50 ve 129 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 127 ve 126 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrolde Çin'de salgın önlemleri ile ilgili verilen mesajlar ve Libya'daki arzda yaşanan problemlerin sürmesi nedeniyle fiyatlarda yukarı yönlü hareket devam ediyor. Libya'nın güneyindeki petrol sahalarında üretim ve ihracatın durması da piyasalardaki arz endişelerini artırdı. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Batılı ülkelerin önde gelen petrol ihracatçısı Rusya'ya daha ağır yaptırım uygulama olasılığı gündemdeki yerini koruyor. Orta vadeli üssel ortalamalarının üzerinde fiyatlanan petrolde ,Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 113 ve 114 dolar direnç; 111 ve 110 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında kurda yatay hareket devam ederken etkisinin sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Diğer taraftan ons altın dün neredeyse 2000$ sınırına yaklaşınca gram altında 940TL seviyesini test etti. Bu hafta içinde gram altın fiyatlamasını ons altın belirlemeye devam edecektir. Hafta genelinde yatay yukarı sınırlı bir kur fiyatlaması ile özellikle 1970$ aşağı yönlü kırılmadıkça yukarı fiyatlamların devam edeceği ons altın beklentimiz devam ediyor. Bu nedenle bugün içinde 925TL ve altına geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir.Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 935 ve 945 TL seviyesi direnç, 925TL ve 910 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş