Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARIN ENFLASYONA ODAKLI FİYATLAMA EĞİLİMİ SÜRÜYOR…
Dün izlediğimiz en önemli gelişme TCMB faiz kararıydı. TCMB hem bizim beklentimiz hem de piyasa beklentisi dâhilinde politika faizinde değişikliğe gitmedi ve %17 seviyesinde bıraktı. Toplantı metnine baktığımızda genel olarak Ocak ayı toplantısındaki açıklamaların yerini korurken ufak bazı eklemelerin de olduğu görülüyor. Önceki toplantı metninden farklı olarak bu metne Naci Ağbal’ın önceki açıklamalarında da belirttiği kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar ifadesi ile birlikte para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir açıklamasının eklediği göze çarpıyor. Bu anlatımda TCMB’nin döviz girişine imkan verecek reel faiz düzeyini gözetmeye devam edeceğini, yeni faiz artırımlarına kapının açık bırakıldığını görüyoruz. Sonuç olarak TCMB’nin enflasyonla mücadele konusunda kararlılığının bu toplantı metninde de sürdürüldüğü gözleniyor. Toplantı sonrası Dolar TL’de 7.00 seviyesi kısa süreli test edilse de gün sonunda bu seviyenin tekrar altına geçildi.
Dün küresel piyasalarda endekslerin genel olarak satıcılı seyrin devam ettiği gözlendi. Yatırımcıların büyük teknoloji hisselerinden çıkmasıyla birlikte Wall Street'teki hisse senetleri Perşembe günü düşüşle kapanırken, haftalık ABD işsizlik başvurularında gözlenen beklenmedik artış, işgücü piyasasında kırılgan bir toparlanmaya işaret etti. Apple Inc, Tesla Inc ve Facebook Inc hisseleri, hem S&P 500 hem de teknoloji ağırlıklı Nasdaq üzerindeki baskıyı oluşturdu. Yükselen enflasyon görünümüyle ilgili endişeler, yatırımcıları Mart 2020'nin en düşük seviyesinden bu yana S&P 500'de % 76'lık bir artışı destekleyen teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörlerinde yüksek değerlemelere sahip hisse senetlerinden kar elde etmeye yöneltiyor.
Avrupa hisseleri ise Perşembe günü üçüncü kez üst üste kayıp yaşadı. Beklentileri karşılayamayan finansal sonuçlar, yükselen emtia fiyatları ve güçlü euro nedeniyle enflasyonda beklenenden daha hızlı bir artışla ilgili endişeler riskli varlıklar üzerindeki satış baskısını artırdı. Ayrıca Teksas'taki üretimin durması nedeniyle yakın zamanda pandemi öncesi seviyelere yaklaşan petrol fiyatları, enflasyonun yakın vadede beklenenden daha fazla yükselebileceği beklentilerini artırdı. Yüksek enflasyon, merkez bankalarının para politikası desteğinin beklenenden daha erken sonlandırılmasının yanı sıra, harcamalar üzerinde iki kat ağırlık oluşturma riskini de beraberinde getiriyor. Bu arada dün açıklanan ECB’nin son toplantısına ait tutanaklar, politika yapıcıların, bloğun başlıca ihracat merkezlerini vurabilecek Avro’nun gücü konusunda endişeli olduklarını gösterdi.
Bu sabah Asya’da endeksler satıcılı. Yatırımcıların, Çin merkez bankasının likidite operasyonlarının büyüklüğünden çok para piyasası faiz oranlarına odaklandığına dair bir raporun ardından likidite koşullarından endişelenmesi üzerine Çin ve Hong Kong hisseleri bugün düşüş yaşıyor. PBOC’un likiditeyi ABD Fed'den daha erken kısmaya başlaması ihtimali ile hali hazırda yurt içi faiz oranlarında artış beklentilerinin oluşması fiyatlamalara yansıyor. ABD vadelilerindeki negatif görüntü ile endeks güne hafif satıcılı başlangıç yapabilir.

USDTRY

Şubat ayına 7,32 TL’de bulunan 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesinin altında başlayan dolar/TL kuru, hem dolar endeksinde yaşanılan gerileme hem de TCMB başkanı Naci Ağbal’ın kısa vadede faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamaları ile 6,90 TL’nin altını test etti. Dün yapılan yılın ikinci Para Piyasası Kurulu toplantısında merkez bankası sürpriz yapmadı ve politika faizini yüzde 17 seviyesinde sabit bıraktı. PPK karar metninde bir önceki metine ek olarak kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar para politikasında sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizildi. Haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 6,95 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,89, 6,82 ve 6,75 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,00 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,07, 7,12 ve 7,15 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda dolardaki değer kazanımı Euro’yu TL karşısında zayıflatırken dün yapılan yılın ikinci Para Piyasası Kurulu toplantısında merkez bankası sürpriz yapmadı ve politika faizini yüzde 17 seviyesinde sabit bıraktı. PPK karar metninde bir önceki metine ek olarak kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar para politikasında sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizildi. Öte yandan dün açıklanan Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantı tutanaklarında geniş parasal teşviklerin devamının kritik olduğunu vurguladı. Haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,40 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,37, 8,34 ve 8,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,50, 8,60 ve 8,73 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Önceki gün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş ile dolar küresel bazda değer kazanırken dolardaki değer kazanımı ile paritede satış baskısının artığı takip edilmişti. Yaşanan geri çekilme ile 1,2100 seviyesinin altına gerileyen paritede dün Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanacak olan para politikası toplantı tutanaklarını ile ABD’de tarafında İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvurularını ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verilerini takip ettik. Öte yandan dün açıklanan Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantı tutanaklarında geniş parasal teşviklerin devamının kritik olduğunu vurguladı. Haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2050 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2080, 1,2120 ve 1,2160 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2020, 1,1980 ve 1,1950 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Haftaya 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi olan 1822 dolara yakın başlayan Ons Altın, doların küresel bazda değer kazanmaya başlaması ile geri çekilerek 1800 doların altına geriledi. Dolardaki geri çekilmede ABD’de oluşan enflasyon beklentileri ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş etkili olurken dolar endeksi 91,00 seviyesine yaklaştı. Dolardaki güçlü duruş ile dün 1769 dolara kadar geri çekilen sarı metalde dün ise tepki alımları izlendik. Tepki alımlarının sürmesi durumunda 1800 dolar psikolojik seviyesi ile 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi 1822 dolar hedef konumundayken haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1772 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1780, 1795 ve 1805 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1780, 1795 ve 1805 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Şubat ayının ilk haftasındaki yükselişi sonrasında geçtiğimiz hafta genelinde geri çekildiğini izlediğimiz dolar endeksinin hareketine paralel şekilde değer kaybeden parite, 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak geçtiğimiz Eylül ayından beri devam eden yükseliş kanalı içerisindeki hareketine devam ediyor. Önceki gün ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket parite de satış baskısı oluştururken Sterlin’deki güçlü duruş da pariteyi destekliyor. Öte yandan önceki gün İngiltere’de açıklanan enflasyon verisi yıllık %0.7 artarken ABD’de ise sanayi üretimi %0.9 yükseldi. Haftanın son işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3900 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3900 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3930, 1,3970 ve 1,4000 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3870, 1,3820 ve 1,3750 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Japonya tarihinin en büyük ikinci daralmasını yaşadı. Japonya ekonomisi önceki gün açıklanan büyüme verisinde Kovid-19 küresel salgınıyla ülke tarihinin gördüğü en büyük ikinci daralmasını yaşamasına rağmen 2020 son çeyreğinde beklenti üstü bir performans sergileyerek Ekim - Aralık aylarında yıllık bazda %12,7 büyüdü. Japonya tarafında açıklanan büyüme verisine ek olarak ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte paritede yaşadığımız yükseliş sonrasında dün ise geri çekilme gördük. Haftanın son işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 105,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,50 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,60 ve 107,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,20, 104,90 ve 104,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Son yapılan OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da Ocak ayı içerisinde 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yönünü yukarı çevirdi. Son olarak 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak yükselişe geçen Brent Petrol bir yıl aradan sonra tekrar 60 Doların üzerini görerek bu seviye üzerinde kalıcılık sağlamayı başardı. Kasım ayı başında başladığı yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdüren petrolde, Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltabilir. Haftanın son işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 62,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 62,40, 62,70 ve 63,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 61,50, 60,70 ve 60,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram Altın 400 TL seviyesinin altını test etti. Önceki gün ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte dolar küresel bazda değer kazanırken Ons Altın’da sert geri çekilme takip edilmişti. Yaşanan geri çekilmenin devam etmesi ile Ons Altın 1780 doların altına sarkarken Gram Altın’da 400 TL’nin altını test etti. Doların küresel bazda değer kazanımının sürmesi durumunda Ons Altın tarafında satış baskısı devam edebilir. Öte yandan dün açıklanan TCMB faiz kararı piyasa beklentisine paralel açıklanırken banka politika faizini %17,00 seviyesinde sabit bıraktı. Haftanın son işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 400 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 400 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 403, 407 ve 410 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 395, 390 ve 388 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş