Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİNDE GÖZLER ABD HEYETİ İLE GERÇEKLEŞECEK GÖRÜŞMELERDE, BREXIT İSE YURTDIŞININ GÜNDEMİ

Dün yurtiçi gündemin en önemli maddesi yine Suriye harekatına yönelik gelişmeler oldu. Suriye konusunu görüşmek üzere ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brein ve Suriye özel temsilcisi James Jeffrey Türkiye'de Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik görüşmelerde bulunacak. Bu görüşmelerde konuşulacak konular ise piyasaların genel beklentisini oluşturuyor. ABD heyetinin Türkiye'de temaslarda bulunmak üzere geleceğini söyleyen Pompeo, "Erdoğan'la yüz yüze görüşmeyi umuyorum, amacımız ABD-Türkiye ilişkisini kırmak değil dedi. Pence ve heyetteki diğer isimler ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün görüşmesi bekleniyor. Dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bölgedeki istikrarsızlığın nedeni olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı işaret etmesi ise tepkiyle karşılandı. Harekat ile ilgili olarak da Münbiç konusu gündemde yer alıyor. Bu bölge için ABD'nin Suriye ile anlaştığı haberleri gün boyu tartışılan konular arasındaydı. Bu açılardan yarın gerçekleşecek görüşmeler piyasaların yakın takibinde olacaktır. Ayrıca Trump'ın atacağı yeni twitter mesajları da takip ediliyor.
Dün ABD'de ise endeksler güne satıcılı başlangıç yaptı. ABD şirketlerinin güçlü bilanço açıklamalarına karşın kötü gelen perakende satışlar verisi piyasalardaki şirket bilançolarından kaynaklı olumlu havayı gölgede bıraktı. ABD'de perakende satışlar 7 ay sonra ilk kez düşüş gösterdi. Bu düşüş, tüketici harcamalarında yavaşlama olduğuna dair sinyaller veriyor. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre perakende satışlar Eylül'de % 0.3 düştü. Beklenti % 0.3 artıştı. Otomobil hariç satışlar %0.1 düştü, beklenti % 0.2 artıştı. Perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre % 4.1 arttı. Verinin düşük gelmesi imalat sektörü öncülüğündeki zayıflamanın, ekonominin diğer alanlarına da sıçradığı endişelerini arttırabilir. Ayrıca verinin Fed'in bu yıl 3. kez faiz indirimi yapmasını da destekleyeceği belirtiliyor. Verinin ardından FED'in faiz indirim beklentilerinin %85 seviyelerine ulaştığı gözlendi. Bir önceki gün bu ihtimal %73 olarak fiyatlanmaktaydı.
Brexit konusu ise bir yandan gündemde oldukça fazla yer kaplamaya devam ediyor zira sürecin sonuna yaklaşılıyor. Sabah saatlerinde bir İngiliz yetkili Brexit konusunda anlaşma umudu zayıf açıklaması yaptı daha sonra da teknik müzakerelerin çıkmaza girdiği belirtildi. Günün devamında ise İrlanda'daki DUP partisinin Brexit ile ilgili anlaşmayı desteklemediklerine dair haberleri yalanladığı haberleri geldi. Son olarak Donald Tusk konu hakkında 7-8 saat içerisinde Brexit'in ne olup olmayacağını göreceğiz açıklaması yaptı. Genel olarak bu açıklamaların bir anlaşma olabileceği iyimserliğini güçlü tutmasıyla Sterlin'in Dolar karşısında güç kazanma eğilimini sürdürdüğü gözlendi.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde Türkiye'de zayıf veri akışı devam ederken, Hükumet cephesinden gelen açıklamaların gün içi dalgalanmalara neden olduğu gözlenirken gün içerisinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı harekat sekizinci gününde gündemlerin belirlenmesinde etkili oldu. ABD'de açıklanan Perakende Satışlar verisinin 7 ayın sonunda Eylül'de yüzde 0,3 düşmesinin tüketici harcamalarında yavaşlama olduğu gözlendi. ABD'nin Hong Kong yasasını geçirmesi durumunda Çin - ABD ilişkileri zarar göreceği belirtmesinin ardından sert karşı önlemler alınacağı yönünde açıklamaları ile iki ülke arasındaki gerilimin artmasının kur üzerindeki baskıları izlendi. Gün sonunda, 5,93-5,87 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,88 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,85, 5,82 ve 5,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,91, 5,94 ve 5,96 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde, Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 0,8'e gerilediği açıklandı. Brexit sürecinde çıkmaza girdiği yönündeki haberler sonucunda belirsizliklerin arttığı gözlenirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in büyümenin kötüleşmesi durumunda mali teşvik açıklamayı değerlendirdiği yönündeki haberlerin kur üzerindeki olumlu etkileri izlendi. Gün içerisinde Türkiye'de zayıf veri akışı devam ederken, Hükumet cephesinden gelen açıklamaların gün içi dalgalanmalara neden olduğu gözlendi. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı harekat sekizinci gününde Türk varlıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görüldü. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın dördüncü işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,51 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,54 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,48, 6,45 ve 6,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,54, 6,57 ve 6,60 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, EURUSD paritesinin 1,1085-1,1022 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1072 seviyesinde tamamladığı görüldü. Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 0,8'e gerilediği açıklandı. Brexit sürecinde çıkmaza girdiği yönündeki haberler sonucunda belirsizliklerin arttığı gözlenirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in büyümenin kötüleşmesi durumunda mali teşvik açıklamayı değerlendirdiği yönündeki haberlerin kur üzerindeki olumlu etkileri izlendi. ABD'de açıklanan Perakende Satışlar verisinin 7 ayın sonunda Eylül'de yüzde 0,3 düşmesinin tüketici harcamalarında yavaşlama olduğu gözlendi. ABD'nin Hong Kong yasasını geçirmesi durumunda Çin - ABD ilişkileri zarar göreceği belirtmesinin ardından sert karşı önlemler alınacağı yönünde açıklamaları ile iki ülke arasındaki gerilimin arttığı gözlendi. Gün sonunda, paritenin kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1072 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1050 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1090, 1,1110 ve 1,1140 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1050, 1,1015 ve 1,0990 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1491-1476 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. ABD'nin Hong Kong yasasını geçirmesi durumunda Çin - ABD ilişkileri zarar göreceği belirtmesinin ardından sert karşı önlemler alınacağı yönünde açıklamaları ile iki ülke arasındaki gerilimin arttığı gözlendi. Gün içerisinde, Brexit tarafından gelen sürecin çıkmaza girdiği yönündeki haberler Ons Altın üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, Güvenli varlık talebinde yaşanan artış ve ABD on yıllıklarında gözlenen sınırlı düşüş ile birlikte Ons Altın'ın kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1489 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1497, 1505 ve 1513 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1480, 1472 ve 1464 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem günüde İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin Eylül ayında yüzde 1,8'lik beklentilere karşılık yüzde 1,7 seviyesinde açıklanmasının ardından Brexit sürecinde çıkmaza girdiği yönündeki haberler sonucunda belirsizliklerin arttığı gözlendi. ABD'de açıklanan Perakende Satışlar verisinin 7 ayın sonunda Eylül'de yüzde 0,3 düşmesinin tüketici harcamalarında yavaşlama olduğu gözlenirken, ABD'nin Hong Kong yasasını geçirmesi durumunda Çin - ABD ilişkileri zarar göreceği belirtmesinin ardından sert karşı önlemler alınacağı yönünde açıklamaları ile iki ülke arasındaki gerilimin artmasının kur üzerindeki baskıları gözlendi. Gün sonunda, Sterlin 'in Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2826 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2770 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı eğilimin devam etmesi durumunda 1,2885, 1,2945 ve 1,3010 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2770, 1,2715 ve 1,2650 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde ABD'de açıklanan Perakende Satışlar verisinin 7 ayın sonunda Eylül'de yüzde 0,3 düşmesinin tüketici harcamalarında yavaşlama olduğu gözlendi. Japon Yeni, Çin'in ABD Kongresi'nin Hong Kong protestocularını destekleyen düzenlemeyi yasalaştırması halinde sert karşı önlemler alacağını açıklamasının ardından önemli piyasa paralarının çoğu karşısında yükseldiği gözlendi. Gün sonunda, Çin ile ABD arasında yükselen tansiyonun güvenli varlık talebini artırmasıyla Paritenin kayıplarını haftanın dördüncü işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,75 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,15 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,40, 108,00 ve 107,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 109,15, 109,50 ve 109,90 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 53,74-52,49 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, Brexit belirsizliğinin ve küresel ekonominin yavaşlamaya devam etmesine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda yatırımcı güveni zayıf kalmaya devam ederken, ABD'nin Hong Kong yasasını geçirmesi durumunda Çin - ABD ilişkileri zarar göreceği belirtmesinin ardından sert karşı önlemler alınacağı yönünde açıklamaları ile iki ülke arasındaki gerilimin arttığı gözlendi. Jeo politik riskler OPEC ile müttefiklerinin daha fazla arz kısıtlaması olabileceğine dair beklentiler ile Petrol'ün gün sonunda, kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 53,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 52,25 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 53,60, 54,40 ve 55,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 52,25, 51,60 ve 50,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,46-17,15 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Perakende Satışlar verisinin 7 ayın sonunda Eylül ayında yüzde 0,3 düşmesinin tüketici harcamalarında yavaşlama olduğu gözlenmesinin ardından ABD'nin Hong Kong yasasını geçirmesi durumunda Çin - ABD ilişkileri zarar göreceği belirtmesinin ardından sert karşı önlemler alınacağı yönünde açıklamaları ile iki ülke arasındaki gerilimin artmasının Dolar üzerindeki baskıları gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,38 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,15, 16,90 ve 16,65 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,60, 17,85 ve 18,10 direnç seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.