Sabah bülteni (Işık FX)

Brexit Konusu Ön Planda Olmaya Devam Ediyor!
Küresel risk olarak takip ettiğimiz konuların yanı sıra dün veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Öncelikli olarak Avrupa’dan gelen enflasyon rakamlarına baktığımızda İngiltere TÜFE aylık bazda yüzde 0.1’lik artış ile öngörülerin altında kalırken yıllık bazda ise yüzde 1.7’de sabit kaldı ancak yüzde 1.8’lik piyasa beklentilerini karşılayamadı. Ayrıca ülkenin Üretici Fiyat endeksleri de piyasadaki öngörülen rakamları karşılayamadı. Euro Bölgesi TÜFE ise aylık bazda yüzde 0.2’lik artış ile beklentilere paralel olarak açıklansa da yıllık bazda yüzde 1.0’dan yüzde 0.8’e geriledi. Enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek dataları ise beklentilere paralel olarak açıklandı. Akabinde ise dikkatler ABD’den gelen Perakende Satışları datasında çevrildi ve veri aylık bazda yüzde 0.3’lük bir azalış gösterdi. Ayrıca otomotiv sektörünün ihmal edildiği çekirdek datasında da zayıf bir seyir hakimdi. Özellikle ABD’den takip ettiğimiz bu zayıf datalar FED’in 2019 yılının geri kalanında yapacağı faiz stratejilerinde daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentileri artırarak Dolar Endeksi üzerinde baskı oluşturdu. Öte yandan küresel tarafta da önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyebiliriz. Özellikle Brexit cephesinde tarafların anlaşmaya çok yakın olduğuna yönelik gelen açıklamalar Sterlin ve Euro varlıkları üzerinde etkisini gösterdi. Ticaret savaşları cephesinde ise Hong Kong’da yaşanan olaylar neticesinde kısmi de olsa gerginlik yaşandı. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin Lideri ile görüşmeden bir anlaşma yapılmayacağına yönelik açıklamaları da kritikti. Bugünde yine gerek Brexit gerekse ticaret savaşlarına yönelik gelebilecek ekstra açıklamalar takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise İngiltere’den Perakende Satışları, ABD’den ise İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları, İşsizlik Maaşı Başvuruları, Philadelphia FED Endeksleri , Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları izlenecek. Yurtiçi tarafta ise Suriye ekseninde yaşanan gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz.
EURUSD
Son günlerde Avrupa siyaset arenasında yaşanan iyimserlik paritedeki pozitif eğilimi desteklemeye devam ediyor. Ancak her ne kadar siyasi cephede yaşanan gelişmeler ılımlı seyretse de ekonomik veri akışında özellikle Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarında görülen daralma parite tarafında dalgalanmalara neden olmakta. Keza son dönemde Euro Bölgesi datalarındaki bozulma resesyon sinyallerini canlı tutuyor. Bu durum ise anlık olarak tepki hareketlerini getirmekte. Diğer taraftan ABD’de açıklanan Perakende Satışlar rakamları ise beklentilere karşın negatif görünümde açıklandı. Bu durum ise parite tarafının tekrar destek bulmasını sağladı. Parite fiyatlamaların seyri açısından özellikle ABD ile AB arasında oluşabilecek ticaret krizine dair gelişmeler yakın takibimizde olacaktır. Bunun dışında yeni günde ABD’de açıklanacak İnşaat İzinleri, Philadelphia FED İmalat Endeksi, Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları hareketliliğin artmasına neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1090, 1.1110, 1.1135, 1.1160, 1.1185
Destekler: 1.1050, 1.1025, 1.1000, 1.0985, 1.0950
USDTRY
Kur tarafında ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yaptırım listesinin ardından ABD’den bir heyetin Türkiye’ye ziyaret etmesi fiyatlamaların sınırlanmasına neden oldu. Nitekim geçtiğimiz süreçte yaptırım beklentileriyle başlayan kur atakları sonrasında yayınlanan yaptırım listesinde ekonomik etkisinin kısıtlı kalması da bu bağlamda kur fiyatlamalarının yukarı yönlü eğilimini baskılamıştı. Ancak bu görüşmeler çerçevesinde gelebilecek ek yaptırımlar fiyatlamalarda hareketliliği arttırabilir. Diğer taraftan bugün başlayacak AB Zirvesinde de Türkiye’nin Suriye’ye düzenlemiş olduğu operasyonun masada olacağı geçtiğimiz günlerde yetkililerce açıklanmış bu durum tedirginliğin artmasına neden olmuştu. Bu bağlamda iki gün sürecek AB Zirvesinden de gelebilecek bir yaptırım paketi kur ataklarının tekrar oluşmasına neden olabilir. Yeni günde yurt içi ekonomi takviminde sakin bir gün bizleri beklerken ABD’de açıklanacak İnşaat İzinleri, FED İmalat Endeksi rakamları takibimizde olacaktır. Bununla birlikte yine jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9000, 5.9240, 5.9500, 5.9785, 6.0225
Destekler: 5.8500, 5.8230, 5.8000, 5.7760, 5.7500
GBPUSD
Brexit merkezli haber akışları parite üzerinde volatil hareketler yaratmaya devam ediyor. Özellikle dün İngiltere tarafından takip ettiğimiz olumsuz veri akışlarına rağmen AB ile İngiltere’nin gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde bir Brexit anlaşmasına çok yakın olduğuna yönelik gelen haber akışları parite üzerinde Sterlin lehine sert ataklara neden oldu. Öte yandan dün ABD’den takip ettiğimiz Perakende Satışları rakamlarındaki olumsuz seyirde paritede tarafından yaşanan alış yönlü işlemlere yardımcı oldu. Bugünde yine gerek İngiltere’den gerekse ABD tarafından önemli veri akışları takip edeceğiz. Diğer tarafta Brexit başta olmak üzere küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da yine fiyatlamalarda ön planda olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2835, 1.2860, 1.2890, 1.2920, 1.2950
Destekler;1.2800, 1.2775, 1.2740, 1.2700, 1.2680
BRENT PETROL
Küresel risk unsurlarından Brexit ve Ticaret Savaşları konusunda sıcak rüzgarların esmesi petrol fiyatlarında hareketliliğin artmasına neden oldu. Keza OPEC Genel Sekreteri’nin, arz kısıntısın katılım düzeyinde artış olduğuna yönelik açıklamaları ve Suudi Arabistan’ın önemli petrol rafinelerinden Sasref Petrol Rafinerisi’nde yaşanan kaza da petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü atakları destekleri. Ancak her ne kadar küresel risk unsurlarına dair pozitif mesajlar piyasaların odak noktasında olsa da; Brexit meselesine dair hala var olan belirsizlik ve bununla birlikte ABD ile Çin arasında müzakereler sonrasında karşılıklı talepler merak unsuru olarak karşımıza çıkmakta. Nitekim ABD ile Çin arasında olası anlaşma durumu pozitif eğilimi destekleyeceği gibi tarafların isteklerine karşı tavrı bu süreç içinde kritik önem taşımakta. Yeni günde ABD’de açıklanacak Ham Petrol Stokları datası fiyatlamalar açısından yakın takibimizde olacakken, küresel risk unsurlarına dair gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.25, 59.60, 60.00, 60.35, 60.70
Destekler: 58.85, 58.60, 58.20, 58.00, 57.50
ONS ALTIN
Brexit anlaşması konusunda AB ile İngiltere’nin anlaşmaya çok yakın olduğuna yönelik gelen haber akışları sonrası artan risk iştahı güvenli liman varlıklarını ön plana çıkararak Değerli Metal üzerinde satış yönlü işlemlere neden oldu. Ancak akabinde gerek ticaret savaşları cephesinden gelen açıklamalar sonrası piyasa tarafında kısmide olsa yaşanan tedirginlik gerekse ABD’den takip ettiğimiz olumsuz Perakende Satışları verisi Değerli Metal üzerinde toparlanma hareketleri yarattı. Ancak her ne kadar Değerli Metal’de dün toparlanma hareketleri görsek te 1500 seviyesi altında bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviyenin altında kaldığı sürece tekrardan satış baskısı ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle bugün gerek Brexit gerekse ticaret savaşları cephesinden gelebilecek ekstra açıklamalar ile ABD’den takip edeceğimiz veriler yön tayini açısından kritik olacaktır. 1500’ün üzerine çıkması ve kalıcılık sağlaması halinde ise alış yönlü işlemlerin artabileceğini düşünmekteyiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1490, 1494, 1500, 1505, 1512
Destekler; 1485, 1480, 1477, 1472, 1468



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş