MERKEZ BANKALARI FAİZ ARTIŞLARINA DEVAM EDİYOR
ABD endeksleri dün Fed'in agresif faiz artırımlarına devam edeceğini açıklamasının ardından bu durumun enflasyona karşı mücadelesinin sonucunda ekonomide durgunluğa yol açabileceğine dair korkuların yoğunlaşmasıyla, ana ortalamaların her birinin haftalar içindeki en büyük günlük yüzde düşüşlerini yaşamasıyla önceki gün keskin aşağı yönlü hareketler yaşadı. Küresel durgunluk endişelerine ek olarak, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası da dün daha uzun bir faiz artırım döngüsüne işaret etti.
Avrupa Merkez Bankası, dün %3,5 ile 50 baz puan artırarak art arda dördüncü kez faiz oranlarını yükseltmiş oldu. Açıklamasında ise daha yüksek borçlanma maliyetlerinin sonunda kontrolden çıkmış enflasyonu durduracağını belirtirken, Mart ayından itibaren şişe bilançosunu küçültme planlarının ana hatlarını çizdi. 19 ülkeli Avrupa bölgesinin merkez bankası, beklendiği üzere mevduat oranını da %2'ye yükseltirken yeni ekonomik tahminler, enflasyonu %2'ye geri getirmenin hala yıllar alacağını gösterdiğinden, daha fazla faiz artırımlarını da masada tuttu.
ECB yaptığı açıklamada, "Enflasyon görünümündeki önemli yukarı yönlü revizyona dayanarak, faizi daha da yükseltmek gerekiyor" dedi. ECB'nin politika sıkılaştırmasındaki bir sonraki adımı, ekonomik aktiviteyi canlandırmaya çalışırken satın aldığı 5 trilyon Euro'luk tahvil stokunu azaltmak olacak ve bu da firmaların ve hükümetlerin borçlanmasını daha pahalı hale getirecek. ECB, "Mart 2023'ün başından itibaren varlık satın alma programı (APP) portföyü ölçülü ve öngörülebilir bir hızda düşecek" dedi. Düşüş, 2023'ün ikinci çeyreğinin sonuna kadar ayda ortalama 15 milyar avro olacak." Kantitatif sıkılaştırma olarak bilinen bu süreç, daha uzun vadeli borçlanma maliyetlerini yükseltirken, faiz artırımları ise çoğunlukla kısa vadeli fonlama maliyetlerini yükseltiyor. Ayrıca ECB, Avrupa Bölgesi için 2022 yılı enflasyon tahmini %8,1'den %8,4'e yükseltilirken 2023 yılı enflasyon beklentisi %6,3'e 2024 beklentisi %3,4'e yükseldi. İlk kez açıklanan 2025 tahmini ise %,3 oldu. 2022 büyüme tahmini %3,1'den yüzde 3,4'e yükselirken 2023 tahmini %0,7'den %0,5'e düşürüldü.
Karar sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan ECB Başkanı Christine Lagarde enflasyonun çok yüksek olduğunu ve daha fazla faiz artırmayı düşündüklerini belirtti. Lagarde sonraki faiz kararlarının da verilere bağlı olacağını söyleyerek "ECB faizde piyasanın fiyatladığından fazlasını yapmalı" dedi. Enflasyonun 2023'te yıl boyunca düşüşünü sürdüreceğini öngören Lagarde "olumsuz dalgalanmalar ortadan kalktıkça büyümenin toparlanmasını bekliyoruz" dedi. Bir süre daha 50 baz puanlık faiz artışı beklenebileceğini söyleyen Lagarde enflasyonla mücadelede faiz oranının birinci araçları olduğunu belirtti. Bu arada İngiltere Merkez Bankası yılın son toplantısında Fed'i takip ederek politika faizinde artış hızını yavaşlattı. Politika faizi %,5 ile 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı.
TCMB'den dün açıklanan sonuçlara göre TCMB toplam rezervleri 9 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 775 milyon dolar arttı ve 128 milyar 764 milyon dolarla Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 9 Aralık itibarıyla Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri, 3 milyar 509 milyon dolar artışla 84 milyar 810 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 2 Aralık'ta 81 milyar 301 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Ayrıca Bir önceki hafta MSCI endeks değişikliklerinin etkisiyle borsaya giriş yapan yabancı yatırımcıların payı yeni haftada azaldı. 9 Aralık haftası itibariyle yabancı yatırımcının hisse senetlerinde net 322 milyon dolarlık çıkış yaptığı gözlendi.
USDTRY
Kurda yatay fiyatlama devam ediyor. Yurt dışında merkez bankaları yılın son toplantılarını faiz artışları ile tamamlarken kurda dış ve iç gelişmelerinin etkisinin sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bugün yurt içinde konut fiyat endeksi açıklanacak. ABD'de ise PMI verilerini takip edeceğiz. Yıl sonuna kadar kurda oynaklığın sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünürsek bugün de yatay fiyatlama gerçekleşmeleri bekleyebiliriz. 18,60TL altına geri çekilmelerde 18,50TL ilk destek seviyesi, daha aşağıda 18,45TL ve 18,40TL destek bölgeleri takip edilebilir, yükselişlerde ise direnç 18,65TL, yükseliş devamında 18,70TL ve 18,80TL diğer direnç bölgeleri.
EURTRY
Türk Lirası etkisi sınırlı kalmaya devam ediyor. Diğer taraftan fiyatlamanın büyük çoğunluğu parite hareketi kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Dün Avrupa Merkez Bankası 50 baz puan faiz artışına gitmesi sonrasında paritede oynaklığın artmasına şahit olduk. Buna rağmen 1,0600 üzerinde kalıcılık sağlaması çaprazda da geri çekilmelerin gerçekleşmemesine neden oldu. Bugün yurt içinde konut fiyat endeksi takip edilecek. Avrupa'da ise PMI verileri ile Kasım ayı TÜFE verisini takip edeceğiz. Geri çekilmelerde 19,80TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altında 19,75TL ve 19,65TL destek bölgeleri. Yükselişlerde 19,80TL üzerinde kalıcılık durumunda 19,85TL, 19,90TL ve 19,95TL direnç seviyeleri.
EURUSD
Paritede dün 1,0735 seviyesine kadar yükseliş gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası 50 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi. Sonrasında Lagarde açıklamalarında faiz artışlarına devam edeceklerini açıklarken ekonomik beklentilerinin hala çok iyimser olmadığı anlaşıldı. Bu nedenle yükseliş kalıcı olmadı. Diğer taraftan 1,0600 üzerinde teknik olarak fiyatlama devam ediyor. Bugün her iki bölgeden PMI verileri ile Avrupa'da Kasım ayı enflasyon verisini takip edeceğiz. 1,0600 üzerinde 1,0650 direnç bölgesi üstünde kalıcılık durumunda 1,0680 ve 1,1700 yakın vade direnç seviyeleri. Geri çekilmelerde destek bölgesi 1,0600 altında 1,1580 ve 1,0550 diğer destek bölgeleri.
ONS ALTIN
Ons altında Fed faiz artışı sonrasında Powell'ın yaptığı açıklamalar sonrasında piyasanın faiz artışlarının ne zaman sonlanacağını henüz net bir şekilde tahmin edememesi sonrasında geri çekilme devam ediyor. ABD tahvil faizlerinde yükselişler sınırlı hatta karar sonrası aşağı yönlü baskı devam ederken, dolar endeksinde yaşanan yükselişin etkisi ile dün ons altında 1773$ seviyesine kadar geri çekilme yaşandı. Bugün 1780$ seviyesine yakın işlemler devam ediyor. Genel olarak 1775 Dolar önemli destek bölgesi bu seviye altında diğer destek seviyeleri 1770 ve 1760 Dolar seviyeleri takip edilebilir. 1775 Dolar üzerinde kalıcılık durumunda 1780, 1785 ve 1795 Dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Dün 1,2400 seviyesi İngiltere Merkez Bankasının 50 baz puan faiz artışı yapması sonrasında yapılan açıklamalarda ekonominin gücü noktasında soru işaretleri oluşması ile birlikte aşağı yönlü kırıldı ve sert geri çekilme yaşandı. Bu sabah 1,2200 üzerinde tutunmaya çalışan paritede bugün her iki bölgeden açıklanacak PMI verileri takip edilecek. Özellikle haftayı 1,2200 seviyesi üzerinde kapatırsa yükselişin devamı beklenebilir. Bugün 1,2200 altına çekilmelerde 1,2170 ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir, altında 1,2150 ve 1,2120 seviyeleri diğer destek seviyeleri. Yükselişlerin devamında ilk direnç seviyesi 1,2250, bu seviye üzerinde 1,2270 ve 1,2300 diğer direnç olacaktır.
GRAM ALTIN
Gram altında kur tarafında yaşanan fiyatlamanın etkisi sınırlı kalmaya devam ederken ons altına bağlı geri çekilmenin dün yaşandığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan geri çekilme ile önemli destek seviyesi 1060TL tekrar test edildi. Bu sabah bu seviyeden tepki hareketleri yukarı yönlü gözlemleniyor. Bugün kurda yatay fiyatlamanın devam edeceğini düşünüyoruz. Ons altında ise dün yaşanan sert geri çekilme sonrası yukarı yönlü tepki hareketleri görülebilir.. Gün içinde 1065TL ilk destek seviyesi olarak takip edilebilir, bu seviye altında 1060 ve 1050TL seviyeleri destekler, yükselişlerde 1065TL üzerinde kalıcılık durumunda 1070 ve 1080TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.