Makro Görünüm - Merkezi Bütçe – Kasım 2022 (Gedik Yatırım)

ütçe performansında bozulma Kasım’da durdu
 
Merkezi bütçe Kasım’da 108 milyar TL fazla verdi. 2021’in kasım ayında, 32,0 milyar TL fazla veren merkezi bütçe, 2022’nin aynı ayında 108,3 milyar TL fazla verirken, aynı dönemde faiz dışı fazlanın da 47,3 milyar TL’den 132,7 milyar TL’ye yükseldiği görülüyor. Bir defaya mahsus gelirlerin dışlandığı IMF tanımlı faiz fazla da kabaca 120 milyar TL olarak ortaya çıkıyor. Ocak-Kasım döneminde ise, bütçe açığı 20,4 milyar TL’de kalırken, 272,2 milyar TL faiz-dışı fazla (IMF tanımlı: 97 milyar TL) verildi. Bu rakamlar geçen senenin aynı döneminde 46,5 milyar TL bütçe açığına ve 125,4 milyar TL faiz-dışı fazlaya işaret etmekteydi.
 
Olumlu bütçe sonuçları güçlü kurumlar vergisi tahsilatına ve faiz-dışı harcamalardaki kontrollü artışa dayanıyor. Kasım’da vergi gelirlerinin yıllık nominal %110, reel olarak da %14 artarak güçlü bir görünüme işaret ettiği görülüyor. Bu performansa en önemli katkıyı da geçen yılki 47 milyar TL’den 123 milyar TL’ye çıkan kurumlar vergisi tahsilatının yaptığı söylenebilir. Kurumlar vergisi tahsilatı Ocak-Kasım döneminde de 500 milyar TL’ye yaklaşarak bütçeye çok önemli bir katkı yaptı. Kurumlar vergisi gelirleri geçen yılın aynı döneminde 175 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. Bunun yanında, motorlu taşıtlardan alınan ÖTV geliri de geçen Kasım’daki 6,5 milyar TL’den bu sene 20,4 milyar TL’ye yükselerek bütçe performansını olumlu etkiledi. Güçlü vergi gelirlerinin yanında, faiz-dışı harcamaların da reel bakıldığında yıllık %3’lük düşüşe işaret etmesi de Kasım’daki olumlu bütçe sonuçlarının bir diğer nedeni olarak öne çıkıyor. Önceki aylarda bütçeye önemli yükler getiren KKM kaynaklı ödemeler ve BOTAŞ’a transferlerin bu ay gerçekleşmediği, KİT’lere transferlerin de 4,6 milyar TL ile sınırlı kaldığı görülüyor. Bununla beraber, KİT’lere sene başından bu yana yapılan toplam transferler 193 milyar TL’ye ulaşırken, bunun 126 milyar TL’si BOTAŞ’a yapışan transferlerden kaynaklanıyor. Hükümetin 4 Eylül’de açıkladığı yeni OVP ile KİT’lerden kaynaklı açık öngörüsünü de 20 milyar TL’den 430 milyar TL’ye yükselttiğini de ekleyelim.
 
Aralık’taki yüklü bütçe açığı beklentisine karşın, 2022 sonu bütçe açığı/GSYH oranı %3’ün altında kalabilir. Özetle, Kasım rakamlarının merkezi bütçede Temmuz’dan beri süregelen bozulmaya şimdilik son verdirdiği söylenebilir. Hatırlanacağı gibi Hükümet 4 Eylül’de açıkladığı yeni OVP ile 2022 yılı bütçe açığı projeksiyonunu 278 milyar TL’den 461 milyar TL’ye yükseltmişti. Kamu kurumlarının kalan bütçe ödeneklerini yılın son ayında kullanma eğilimleri nedeniyle, Aralık’ta faiz-dışı harcamalarda çok yüksek oranlı bir artış görülmesi olası görünüyor. Buna göre, Aralık’ta merkezi bütçe açığının 350-400 milyar TL gibi rekor seviyede yüksek gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Bu rakamla sene sonu bütçe açığı da 400 milyar TL civarında gerçekleşebilir, ki bu da bütçe açığı/GSYH oranının %3,5’luk hükümet hedefinin altında %2,7 civarında gerçekleşmesi anlamına gelecek. Bununla beraber, hızla artacak faiz harcamaları ve KKM sistemine bağlı transferler nedeniyle, bütçe açığı/GSYH oranının ilerleyen yıllarda %3,5-4,0 aralığına, hatta üzerine yükselmesi riskinin halen mevcut olduğunu düşünüyoruz.
 

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.