ALMANYA EKONOMİSİNDE BİRLEŞME SONRASI İLK DEFA ÜST ÜSTE 2.KEZ DARALMA BEKLENİYOR
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, faiz indirim patikasının ekonomik veriler, enflasyon ve işgücü piyasasının seyrine bağlı olarak şekilleneceğini vurguladı. Mevcut politika duruşunu “kısıtlayıcı” olarak tanımlayan Kashkari, işgücü piyasasının gücünü ve son verilerin cesaret verici olduğunu belirtti. Enflasyonun zirve seviyelerinden ciddi şekilde düştüğünü ancak hala hedefin üzerinde seyrettiğini kaydetti.
Eylül ayında ABD’de enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı düşmüştü. Bu durum, Kasım ayında 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisini zayıflattı. Kashkari, daha önce yaptığı açıklamalarda Eylül ayındaki 50 baz puanlık faiz indiriminden memnun olduğunu, yılın kalanındaki toplantılarda 25’er baz puanlık indirimlerin “makul bir başlangıç noktası” olacağını ifade etmişti.
OPEC’in aylık raporunda 2024 yılında günlük petrol tüketiminin yaklaşık %2 artışla 1,9 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu, önceki tahminlerin biraz altında kaldı. Özellikle bazı bölgelerde beklenenden düşük gelen veriler, OPEC’in üst üste üçüncü ay talep tahminlerini düşürmesine neden oldu. OECD ülkelerinde petrol talebinin bu yıl günlük 130 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise 1 milyon 800 bin varil artacağı öngörülüyor.
Küresel petrol talebinin ise 2025’te günlük 1 milyon 640 bin varil artarak 105 milyon 780 bin varile ulaşması bekleniyor. OPEC+‘nın bir sonraki üretim kararı için 1 Aralık’ta toplanması planlanıyor.
Avrupa tarafında ise Almanya ekonomisindeki daralma beklentileri dikkat çekiyor. 2023’te %0,3 küçülen ülke, 2024’te de ikinci kez üst üste daralma yaşayabilir. Almanya’nın karşılaştığı zorluklar arasında enerji krizi, Çin’den gelen düşük ihracat talebi ve iş gücü açığı yer alıyor. Beklentiler, 2025’te %0,8 oranında mütevazı bir büyüme olacağı yönünde.
USDTRY
Kurda 34,30TL direnç seviyesinden görülen tepkiyle birlikte fiyatın konsolide olma çabalarını görmekteyiz. Yükselişlerin yavaş ama istikrarlı şekilde adım adım bugün de devam edeceğini düşünmekteyiz. Dün veri akışı zayıftı, bugün hem yurtiçinde hem ABD’de bütçe dengesi açıklanacak. Bu hafta yurtiçinde perşembe açıklanacak TCMB faiz toplantısını dikkat ediyor olacağız. Teknik olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,20TL kısa vadeli destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,15TL ve 34,10TL bu seviye altında fiyatlamalarda diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde ise 34,35TL ilk direnç, bu seviye üzerine geçişlerde 34,40TL ve üzerinde 34,50TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda dün fiyatları etkileyecek bir veri açıklanmamakla birlikte bugün sanayi üretimi verileri ve ZEW hissiyatı açıklanacak. Dolar endeksinin yükselişini sürdürmesi ve Euro’nun değer kaybetmesiyle burada da yükseliş görmekteyiz. Bugün fiyatlama pariteye yakın seyredeceği beklentisi ile hareket edilmesi doğru olur. Çapraz özelinde 37,40 seviyesi güçlü bir direnç olarak ön plana çıkıyor. Teknik olarak 37,30TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,25TL ve 37,20TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 37,40TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,45TL diğer direnç seviyesi ve 38,50TL ana diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede zayıf veri akışı kaynaklı volatilitesi düşük, uzunluğu kısa mumlarla günü düşüşle tamamladığını görmekteyiz. Dün 1,0890 desteğinden tepki alan paritede, Bugün ABD’de bütçe dengesi ve Avrupa’da sanayi üretimi verileriyle ZEW ekonomik hissiyatı açıklanacak. Zayıflayan ekonomisinin Avrupa’ya doğrudan etki eden Almanya’da da ZEW ekonomik hissiyatı açıklaması olacak. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,0870 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0850 ve sonrasında 1,0820 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0900 ana direnç seviyesi, bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 1,0930 ve 1,0950 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altında tarım dışı istihdam verisinden sonra resesyon endişelerinin neredeyse tükenmesi, Fed tarafından beklenen faiz indirimlerinin yavaşlayacağı beklentisiyle birlikte yatay hareketlerin devamını görmekteyiz. Amerika 10 yıllık tahviller %4,092 olarak fiyatlanıyor. Dolar endeksi 103 seviyesinden işlem görünüyor. 2600 ile 2700 arasında konsolide olma çabası görmekteyiz. Teknik olarak 2620 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Destek seviyeleri 2600 dolar ve daha aşağıda 2590 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2680 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2695 ve 2700 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede güçlenen dolar endeksi etkisi ile sterlinde yaşanan sınırlı geri çekilme devam ederken 50 günlük hareketli ortalama olan 1,3100 seviyesi altında son dört gündür kapanış gerçekleşiyor. Bugün İngiltere’de işsizlik oranları ve istihdam verileri açıklanacak. ABD’de ise bütçe dengesi takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3040 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,3030 ana destek bölgesi ve 1,3020 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3070 bu seviye üzerine geçişlerde 1,3080 ve 1,3090 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında kur fiyatlaması etkisi sınırlı kalmaya devam ediyor. Son iki gündür ons altında yaşanan yükselişlerin de sınırlı kalması sonrası dün 2910TL seviyesi test edildi ve yatay fiyatlama bugün de devam ediyor. Yurt içinde bugün bütçe dengesi açıklanacak. Perşembe günü TCMB faiz kararını takip ediyor olacağız. Hem kur tarafında hem de ons altında yüksek oynaklık olacağını düşünmemekteyiz. Teknik olarak geri çekilmelerde 2900TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2890TL ve 2875TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2940TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 2950TL ve 2960TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.