Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE TEPKİ ALIMLARI SÜRÜYOR

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,42 değer kazancıyla günü 1.107,29 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 4,59 puan artarken, toplam işlem hacmi 14,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,44 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,19 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,48 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 2,16 ile spor oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin perakende satış endekslerini açıkladı. Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 9,5 arttı. Bu dönemde gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 13, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6,4, gıda, içecek ve tütün satışları ise yüzde 5,9 artış gösterdi. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, temmuzda yıllık bazda yüzde 11,9 arttı. Bu ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 13,9, gıda, içecek ve tütün satışları ise yüzde 12,3, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7,2 yükseldi. Öte yandan Türkiye'nin sanayi üretimi Temmuz'da aylık yüzde 8.4, yıllık yüzde 4.4 arttı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, euroda son dönemde görülen güçlenmenin, AMB'nin uygulamaya koyduğu teşviklerinin enflasyonun yükseltilmesi üzerindeki olumlu etkilerini törpülemekte olduğunu söyledi ve politika yapıcıların ihtiyaç duyulduğunda tüm enstrümanlarını ayarlamaya hazır olduklarını tekrarladı. Yönetim Konseyi'nin Euro Bölgesi ekonomisinden gelen tüm bilgileri dikkatli bir şekilde değerlendireceğini ve bunların arasında, orta vadeli enflasyon üzerindeki etkisi bağlamında kurlardaki gelişmelerin yer aldığını kaydetti.

Çin, G-20'de ikinci çeyrekte Kovid-19'e rağmen büyüyen tek ülke oldu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Kovid-19 salgınının etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği yılın ikinci çeyreğinde G20 ülkeleri içinde sadece Çin'in GSYH'sini artırdığını duyurdu. Rapora göre, Kovid-19'un yayılmasını önlemek için dünya çapında alınan tedbirler, G20 bölgesinde reel GSYH'nin benzeri görülmemiş şekilde düşüşüne neden oldu. G20 bölgesinde, 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 3,5 olan reel GSYH daralma oranı ikinci çeyrekte yüzde 6,9'a yükseldi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa'nın oyun alanı değil oyuncu olması gerektiğini belirterek, "Çin ile karşılıklı, sorumlu ve adil bir ilişki kurmak istiyoruz." dedi. Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dönem Başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Toplantıda iklim değişikliği, ekonomi, ticaret, uluslararası ilişkiler, insan hakları, Kovid-19 gibi başlıkları ele aldıklarını anlatan Charles Michel, Çin'le ilişkileri dengeli biçimde sürdürmek istediklerini ve iş birliği alanlarını belirlemek üzere çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ile Pompeo telefonda görüştü. Görüşmede Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konuları ele alındı.

USDTRY
 
Haftanın son işlem gününde Türkiye'nin cari işlemler dengesi Temmuz ayında 1 milyar 817 milyon dolar açık verirken, ABD tarafında tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık yüzde 0.4 ve yıllık yüzde 1.3 artış gösterdi. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içerisinde perakende satış hacmi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,5, açıklanan sanayi üretimi verisi ise bir önceki aya göre yüzde 8,4 artış gösterdi. ABD'de Çarşamba günü gerçekleşecek olan FOMC Eylül toplantısı öncesi zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in sürpriz not indiriminin ardından haftaya yatay başlayan kurun gün sonunda yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,48 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,46, 7,44 ve 7,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,50, 7,52 ve 7,55 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi cari işlemler dengesi, Temmuz ayında 1 milyar 817 milyon dolar açık verirken, Euro Bölgesi'nde takip edilen Eurogroup toplantısına ek olarak, Almanya'da enflasyon aylık yüzde 0,1 gerilerken geçen yılın ağustos ayına göre değişim göstermedi. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içerisinde perakende satış hacmi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,5, sanayi üretimi verisi bir önceki aya göre yüzde 8,4 artış gösterdi. Euro Bölgesi'nde ise açıklanan sanayi üretimi Temmuz ayında beklentilerin hafif üzerinde yüzde 4,1 artarken, yıllık bazda yüzde 7,7 geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in sürpriz not indiriminin ardından haftaya 8,86 seviyesinde başlayan çaprazın takip edilen gelişmeler sonucu yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,86 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,92, 8,94 ve 8,97 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,88 8,85 ve 8,82 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde takip edilen Eurogroup toplantısına ek olarak, Almanya'nın enflasyon verisi Katma Değer Vergisi indiriminin etkisiyle Ağustos ayında yüzde 0,1 gerilerken yıllık bazda değişim göstermedi. ABD'de tüketici fiyat endeksi 0.4 ve yıllık yüzde 1.3 artış göstermesinin ardından ABD ekonomisinin pandemi kaynaklı düşüşten kademeli olarak toparlandığı takip edilmişti. Pazartesi günü ise Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Temmuz ayında beklentilerin hafif üzerinde yüzde 4,1 artarken, yıllık bazda yüzde 7,7 geriledi. ABD tarafında Çarşamba günü gerçekleşecek olan FOMC Eylül toplantısı öncesi zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, aşı çalışmalarının hız kazanması ve piyasalardaki iyimser hissiyatın Dolar'ı baskı altında bırakarak, paritedeki yukarı yönlü hareketleri desteklediği takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1890 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1860 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1920, 1,1950 ve 1,1990 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1860, 1,1830 ve 1,1790 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
XAUUSD
 
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde, piyasa beklentileri üzerinde açıklanan ABD enflasyon verisi ile birlikte ekonomide artan toparlanma sinyallerinin değerli metalde baskılara neden olduğu takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Dolar'daki satış baskısının devam etmesi ile FOMC haftasına 1945 Dolar seviyesinde sınırlı bir yükseliş ile başlayan Ons Altın'da yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, takip edilen aşı gelişmeleri ve piyasalardaki iyimser hissiyat değerli metaldeki yukarı yönlü hareketleri sınırlandırmaya devam etti.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1966 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1972, 1980 ve 1988 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1960, 1953 ve 1945 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın son işlem gününde İngiltere ekonomisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 6,6 toparlanma kaydederken, ABD'de tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık yüzde 0.4 ve yıllık yüzde 1.3 artış gösterdi. Haftanın ilk işlem gününde ise bu hafta gerçekleşecek olan FOMC ve BOJ toplantıları öncesi ABD ve İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken takip edilen Brexit belirsizliğine ek olarak, Dolar'da gözlenen zayıf hareketler sonucu gün sonunda paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2860 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2820 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2910, 1,2970 ve 1,3030 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2820, 1,2760 ve 1,2720 destek seviyeleri takip edilmelidir.
 
USDJPY
 
Haftanın son işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık yüzde 0.4 ve yıllık yüzde 1.3 artış gösterdi. Haftanın ilk işlem gününde ise Japonya'nın sanayi üretimi verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 8,7 yükseldi. ABD tarafında ise Çarşamba günü gerçekleşecek olan FOMC Eylül toplantısı öncesi zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, aşı çalışmalarının hız kazanması ve piyasalardaki iyimser hissiyatın Dolar'ı baskı altında bırakması sonucu, paritedeki aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,90, 106,15 ve 106,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,50, 105,30 ve 105,10 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
 
ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre 2 milyon varil artış gösterirken, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde, açıklanan stok verilerinin küresel enerji talebi üzerinde baskı oluşturması ile birlikte aşağı yönlü hareketin sürdürdüğü takip edilmişti. Pazartesi günü ise üretim kısıntılarının tekrar değerlendirileceği bu haftaki OPEC+ toplantısı öncesi güne 39,80 Dolar seviyesinde başlayan Brent Petrol'ün, koronavirüsün neden olduğu talep endişeleri ile birlikte aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 39,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,40, 41,80 ve 42,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,20, 38,20 ve 37,40 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
GAUTRY
 
Haftanın son işlem gününde kurda 7.45 seviyesi üzerinde yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, Dolar'daki güçlenme ve Ons Altın'daki geri çekilmeye ile birlikte Gram Altın'ında yatay hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Pazartesi günü ise takip edilen gelişmeler sonucu kur ve Ons Altın'daki yukarı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken, Gram Altın'ında da 470 TL seviyesi üzerinde yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 472 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 470 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 474, 476 ve 478 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 470, 468 ve 465 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.