BU HAFTA GÖZLER TCMB VE ECB'NİN AÇIKLAYACAĞI FAİZ KARARLARINDA OLACAK
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yaptığı yazılı açıklamada, küresel ekonomik zorlukların ve yüksek faiz oranlarının mevcut olduğu bir dönemde, IMF üyelerinin borçlanma maliyetlerini önemli ölçüde düşürdüklerini vurguladı. Georgieva, IMF'nin ihtiyaç sahibi ülkelere destek vermek amacıyla mali kapasitesini koruyan kapsamlı bir paket üzerinde uzlaşmaya vardığını belirtti. Bu paket ile IMF üyelerinin borçlanma maliyetlerinin %36 oranında, yıllık yaklaşık 1,2 milyar dolar düşürüleceği öngörülüyor.
IMF'nin Türkiye ile 27 Eylül'de gerçekleştirdiği 4. madde konsültasyonunun ardından yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin ekonomi politikalarında yaşanan kararlı dönüşümün, genel politika duruşunu sıkılaştırdığı ifade edildi. Vergi ve harcama önlemleri ile mali ihtiyatın yeniden sağlanmaya çalışıldığı belirtilirken, güçlü gelir politikalarının kredibiliteyi artırdığı vurgulandı. Ayrıca, sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturduğu ve bu durumun enflasyon düşüşüne katkı sağladığı açıklandı. Düşük emtia fiyatları ve azalan altın ithalatı ile birlikte Türkiye'nin rezervlerinde büyük bir iyileşme görüldüğü ve cari hesap dengesinin güçlendiği belirtildi. Riskler arasında ise ücret ve fiyatlarda beklenenden güçlü artış, sermaye akışlarının tersine dönmesi ve küresel enerji fiyatlarındaki yükseliş yer aldı.
Çin, ekonomisini canlandırmak adına yeni mali teşvikler açıkladı. Çin Maliye Bakanı, konut alımlarında kullanılmak üzere özel amaçlı bonolara olanak sağlayacaklarını ve yerel yönetimlerin bu bonolarla sübvansiyonlu konut projeleri geliştirebileceğini açıkladı. Çin yönetimi, bu çerçevede 330 milyar dolar değerinde özel tahvil düzenlemeyi planlıyor. Ancak beklentilerin aksine daha fazla tahvil ihraç edilmeyeceğinin açıklanması, yatırımcılarda hayal kırıklığına yol açtı.
Avrupa'da otomotiv sektöründe ise zorluklar devam ediyor. Volkswagen, üçüncü çeyrek küresel teslimatlarında %7'lik bir düşüş bildirirken, özellikle Çin'den gelen talepte %15 oranında bir azalma yaşandığını belirtti. Çin ile Avrupa Birliği arasında potansiyel bir ticaret savaşı tehlikesi, Avrupa'daki otomobil üreticilerini endişelendiriyor. Volkswagen, yüksek maliyetler ve zayıf talep nedeniyle Almanya'daki bazı fabrikalarını kapatmayı düşündüğünü açıkladı.
USDTRY
Kurda günlük kapanışlar sınırlı yükselişlerle devam ediyor. Günlük kapanış uzun bir süre sonra 34,25TL seviyesindeki direncinin üzerinde gerçekleşti. 34,10TL psikolojik yatay seviyeyi oluşturmaya devam ediyor. Bu hafta yurt içinde perşembe günü açıklanacak faiz kararı ve ECB'den gelecek faiz kararını takip edeceğiz. ABD'de ise perakende satışlar açıklanacak. Kurda yükselişin sınırlı da olsa devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,20TL kısa vadeli destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,15TL ve 34,10TL bu seviye altında fiyatlamalarda diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde ise 34,35TL ilk direnç, bu seviye üzerine geçişlerde 34,40TL ve üzerinde 34,50TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda parite bazlı düşüş eğilimi devam ediyor. Euro'da yaşanan sınırlı değer kaybı geçen haftadan bu yana devam ediyor. Çaprazda 37,50TL kritik bir psikolojik yatay seviyeyi oluşturuyor. Bu hafta hem yurt içinde TCMB hem yurt dışında ECB faiz kararlarını açıklayacak. ECB kararı öncesi Avrupa enflasyon verisini takip edeceğiz. 50 günlük hareketli ortalamasının altında fiyatlanmaya devam eden çaprazda Teknik olarak 37,45TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,40TL ve 37,30TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 37,75TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,85TL diğer direnç seviyesi ve 38,00TL ana diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede ECB tarafından gelen güvercin açıklamalar sonrası faiz indirim beklentilerinin artmasıyla birlikte yaşanan satış baskısı iki haftadır devam ediyor. Yükselişlerin sınırlı kaldığı düşüş yönlü fiyatlamanın devam edeceğini düşünüyoruz. Bu hafta ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve perakende satışlar açıklanacak. Avrupa'da ise merkez bankası faiz kararlarını açıklayacak.ECB kararı öncesi Avrupa tüketici fiyat endeksi verisini takip edeceğiz. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,0920 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0910 ve sonrasında 1,0900 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0950 ana direnç seviyesi, bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 1,0970 ve 1,10980 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altında İsrail'in İran'a yönelik tehtid açıklamaları sonrasında ve Çin Maliye Bakanlığının teşvik paketi ile mali genişleme adımlarıyla geçen haftayı yükselişle kapatmasına neden olduğunu gördük. Dolar endeksi 103 seviyelerinde, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %4,10 seviyesinden fiyatlanıyor. Bugün veri akışı içerde ve dışarıda zayıf. Teknik olarak 2620 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Destek seviyeleri 2600 dolar ve daha aşağıda 2590 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2680 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2695 ve 2700 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede geçen haftanın neredeyse tamamında düşüş eğilimi devam etti ve kritik eşik bandı 1,3000 ile 1,3045 arasından tepki alımları görüldü. Yeni haftaya da güçlü ABD doları etkisi ile 1,3060 seviyesi üzerinde başlayan paritede bu hafta açıklanacak İngiltere işsizlik oranı ve tüketici fiyat endeksi verilerinin para birimleri üzerine etkileri takip edilecek. 50 günlük hareketli ortalaması altında işlem gören paritede Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3040 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,3030 ana destek bölgesi ve 1,3020 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3070 bu seviye üzerine geçişlerde 1,3080 ve 1,3090 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında ons altında yaşanan yükselişin devam etmesi ile yeniden zirve rakamına doğru denemeler görüldü. Kur tarafında haftalık olarak uzun süre sonra 34,25TL seviyesi üzerinde haftalık kapanış olması da gram altını yukarı yönlü destekleyen başlıklardan biri. Bugün her iki üründe yukarı hareket devamı görülebilir. Bu nedenle 2950TL seviyesine doğru yükselişler beklenebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 2900TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2890TL ve 2875TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2940TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 2950TL ve 2960TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.