Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Yurt içinde yeni haftada odak TCMB'nin PPK kararında olacak…

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ABD'de odak enflasyon verilerinde bulunuyordu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylülde aylık %0,3 artışla yıllık bazda %2,5'ten %2,4'e geriledi. Beklentiler aylık %0,1, yıllık %2,3 artış görüleceği yönündeydi. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE ise eylül ayında aylık %0,3 artış kaydetti. Çekirdek TÜFE yıllık bazda %3,3 seviyesinde gerçekleşti. ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) eylülde aylık bazda değişim göstermeyerek yıllık bazda %1,8 olarak gerçekleşti. Fed'in eylül ayı toplantısına ait tutanaklarda üyelerden çoğunlukla enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde Fed'in yüzde 2'lik hedefi doğrultusunda ilerlediğine dair artan güvenle 50 baz puanlık bir indirim yapılmasını desteklendiği mesajı takip edildi. Ancak bazı üyeler, ekonomik belirsizlikler ve mevcut koşullar göz önüne alındığında, 25 baz puanlık bir indirimin daha temkinli bir yaklaşım olacağına vurgu yaptı. CME Group'un hazırladığı Fed watch tool'a göre 25 baz puanlık faiz indirimi %89,5, kasım ayı toplantısında faiz indirimi yapılmaması ise %10,5 ihtimal ile fiyatlanmaktadır.

Yurt içinde geçtiğimiz hafta ödemeler dengesi istatistikleri ve TCMB tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi takip edildi. Piyasa katılımcıları anketine göre; katılımcıların cari yılsonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi %43,14'ten %44,11'e yükseldi. Ağustos ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 324 milyon ABD doları fazla kaydederek, 2019 yılından beri en yüksek fazlayı verdi.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,39 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvillerinde kaydedilen yükselişle birlikte %4,12 test edildikten sonra hafta %4,08 seviyesinden tamamladı. Artan jeopolitik riskler ile yükselişi desteklenen Ons altında haftalık değer kazancı %0,14 olarak gerçekleşti. Brent petrol ise haftayı %0,93 değer kazancı ile tamamladı. ABD borsaları geçtiğimiz hafta pozitif seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %1,11, Dow Jones %1,21, Nasdaq %1,13 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi, Euro Bölgesi'nde ECB'nin Faiz Oranı Kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması, Almanya'da ZEW Ekonomik Hissiyatı, İngiltere'de, Japonya'da TÜFE, yurt içinde ise TCMB PPK Faiz Oranı Kararı takip edilecek. Ayrıca bu hafta ABD'de Goldman Sachs, Bank of America, Citi Group, United Airlines, TSMC, Netflix'in 2024 yılı 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. ABD'de bu hafta ekonomik aktivite ve büyümeye ilişkin önemli ipuçları veren perakende satışlar ve sanayi üretimi takip edilecek. Perakende satışların eylülde aylık %0,30 artması bekleniyor. Ağustosta perakende satışlar aylık %0,10 artarken yıllık %2,13 artış gösterdi. Sanayi üretiminde ise eylül ayında %0,10 azalış kaydedilmesi beklenmektedir. Ağustos ayında ise %0,80 artış ile yıllık bazda %0,04 artış kaydedilmişti. Kapasite kullanım oranında ise beklentiler %78,00'dan %77,80'e gerilemesi yönünde bulunmaktadır. Ayrıca New York Fed ve Philadephia Fed imalat endeksi, OPEC Aylık Rapor, kapasite kullanım oranı ve inşaat izinleri ile konut başlangıçları izlenecek. New York Fed imalat endeksinin 11,50 puandan 2,40 puana gerilemesi; Philadelphia Fed imalat endeksinin ise 1,7'den 3,0'a yükselmesi beklenmektedir. ABD'de konut başlangıçlarının eylül ayında 1,360mn olarak gerçekleşmesi, inşaat izinleri eylül ayı öncü verilerinin ise 1,460mn olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ağustos ayında inşaat izinleri 1,470mn ; konut başlangıçları ise 1,356mn olarak açıklandı.

Euro Bölgesi'nde bu hafta odak ECB'nin faiz oranı kararında bulunuyor. Geçtiğimiz hafta ECB üyelerinden gelen açıklamalar, olası bir faiz indirimine hazır olunduğuna işaret etmişti. ECB'nin Ekim ayı toplantısında politika faizinin %3,50'den %3,25'e gerilemesi beklenmektedir. Kararın ardından ECB Başkanı Lagarde'ın konuşmasında, gelecek dönem faiz politikasına ilişkin ipuçları aranacak. Bu hafta ayrıca Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin final enflasyon rakamları izlenecek. Bölgede manşet TÜFE beklentisi eylül ayında %0,10 azalışla yıllık bazda %2,20'den %1,80'e gerilemesi beklenmektedir. Merkez Bankası'nın yakından izlediği çekirdek TÜFE'de ise beklentiler aylık %0,10 artışla yıllık bazda %2,80'den %2,70'e gerilemesi yönünde bulunuyor. Ayrıca bölgede sanayi üretimi, cari hesap ve ZEW ekonomik hissiyatı izlenecek. Almanya'da bu hafta ekonomik veri gündemi sakin seyrediyor. ZEW ekonomik hissiyatının ekim ayında 3,6 puandan 10,2'ye yükselmesi beklenmektedir. İngiltere'de bu hafta önemli veri gündemi izlenecek. Bu haftanın odağında enflasyon verileri ile ortalama gelir ve ikramiyeler bulunuyor. İngiltere'de manşet TÜFE'nin eylülde yıllık bazda %2,20'den %1,90'a gerilemesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE'de ise beklentiler yıllık bazda %3,60'tan %3,40'a gerilemesi bekleniyor. Ortalama gelir ve ikramiyelerin ise ağustosta %4,0'dan %3,80'e gerilemesi bekleniyor. ÜFE'de ise aylık bazda %0,30 azalış kaydedilmesi öngörülüyor. Ekonomik aktivitiye ilişkin ipuçları vermesi bakımından yakından izlenen perakende satışların ise eylülde %0,30 azalması bekleniyor.


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.