Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA MERKEZ BANKASI TOPLANTILARI HAFTASI
Borsa Istanbul Cuma günü %0,58 yükselişle 2.053,85 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 37 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks Cuma günü en yüksek 2.067,69 seviyesini görürken en düşük 2.042,94 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,69, S&P 500 yüzde 1,30; Nasdaq yüzde 2,18 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,80 ,CAC 40 yüzde 0,85, DAX yüzde 1,38 yükselişle gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından müzakereler sırasında, Rus tarafının Ukrayna'nın tekliflerini ültimatom vermeden dikkatle dinlediğini bildirdi. Öte yandan Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlanıyor. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakerelerde taraflar sivillerin tahliyesi konusunda anlaşmış durumda.
Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar devam ederken Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki uluslararası rezervi kullanamadıklarını, rezervin bir kısmının Çin'de bulunmasından dolayı Çin'e var olan rezerve erişimde kısıtlama için baskı yapıldığını dile getirdi. Anton Siluanov, "Batılı pazarlar kapandığı için Çin ile iş birliğinin katlanarak artacağını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Roma'da Pazartesi günü Çin Komünist Partisi üst düzey yetkilisi Yang Jiechi ile görüşecek. ABD ve AB müttefiklerinin yaptığı gibi Rus ekonomisine yaptırımlar uygulanması konusunda Çin üzerinde baskıyı artırmak üzerine çalışıyor. ABD'li yetkililere göre, Pekin'in şu ana kadar bu yönde bir girişimi olmadı. Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlerin 14-18 Mart'ta da kapalı olacağı duyuruldu.
Yurt içi gelişmelere baktığımızda Türkiye ile ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda, ABD'de Ticari Diplomasi Etkinlikleri düzenlenecek.
Küresel piyasalar bu hafta Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra birkaç merkez bankası faiz kararı izlenecek. TCMB’nin perşembe günkü faiz kararının yanında Fed Çarşamba, İngiltere Merkez Bankası Perşembe, Japonya ve Rusya Merkez Bankası Cuma günü kararlarını açıklayacak.
Bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor.
USDTRY
Kurda son 2-3 gün içinde bant aralığı 14,65-14,85TL aralığında gerçekleşiyor. Bugün dünya genelinde veri akışı zayıfolmakla birlikte 4. Görüşmenin Rusya ve Ukrayna arasında yapılacak olması bir süre daha barış için adımların atılacağı anlamına geliyor. Bu hafta gerçekleşecek TCMB PPK toplantısı kur için önemle takip edilecek. Olası faiz ile ilgili düzenlemeler kur üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,95 ve 15,00 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,85 ve 14,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda 16,60TL seviyelerine yükseldikten sonra yurt içi piyasalarda oluşan sınırlı olumlu hava ile birlikte gerilemenin paritede yaşanan gerileme ile birlikte devam ettiğini görüyoruz. Bu hafta gerçekleşecek PPK toplantısı Türk Lirası için önemli bir eşik olarak takip edilebilir. Diğer taraftan jeopolitik risk 4. tur görüşmelerin devamı ile azalma şansı yaşarken, Türk heyetinin ABD’ye ekonomik ziyaretide TL için önemli. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 16,35 ve 16,45 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 16,20 ve 16,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Paritede dip çalışması jeopolitik risk ve merkez bankalarının atacağı adımlar karşısında yaşanacak değişimleri takip ederek yatay fiyatlamaların yaşandığını görüyoruz. Bugün veri akışı zayıf fakat hem Rusya-Ukrayna arasında yapılacak görüşme sonucu hem de Çarşamba akşamı Fed kararları parite için önemli olmaya devam edecektir. Bir süre daha aşağı yönlü baskının devamını bekleyebiliriz. Özellikle 1,0870 önemli bir destek seviyesi olarak bugünde takip edilebilir alış işlemleri için. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0950 ve 1,0975 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0900 ve 1,0885 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında geçtiğimiz hafta son iki gün kapanış 2000$ altında gerçekleşti. Yeni haftaya da yatay aşağı yönlü fiyatlama ile başladığını söyleyebiliriz. Özellikle jeopolitik risk algısında bugün yapılacak görüşmelerde anlaşmaya yaklaşıldı haberleri aşağı yönlü baskıyı artırabilir. Yükselişlerde 1985$ bugün veri akışı zayıf olduğu günde geçilmemesi durumunda aşağı fiyatlamayı teyit edecektir. Bu nedenle yükselişlerde 1985$ ve üzeri kar al için kullanılabilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.985 ve 1.990 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.970 ve 1.965 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Parite güçlü ABD doları etkisinde kalmaya devam ediyor. Kritik 1,30 seviyelerine yaklaştığını görüyoruz. Bugün veri akışı her iki bölgeden sınırlı. Bu hafta gerçekleşecek her iki merkez bankasının toplantıları kendi para birimleri için belirleyici olacaktır. Diğer taraftan Rusya-Ukrayna görüşmelerinin devam etmesi savaşın sonlanma şansını yükseltiyor. Bu nedenle 1,30 altında 1,2960 seviyesi alış işlemleri için kısa vadeli takip edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3050 ve 1.3075 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3000 ve 1,2985 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
USD/JPY paritesinde 117 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiğini görüyoruz. 50,100 ve 200 günlük üssel ortalamalarının üzerinde seyretmeye devam eden paritede orta vadede yükselen trendin devam ettiğni söyleyebiliriz. Bugün itibariyle ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin %2,04 seviyesine çıkması akabinde bu hafta gerçekleştirilecek Fed toplantısında faiz artırımının gerçekleşecek olması paritede yukarı yönlü harekti destekliyor. Dolar endeksi 99 seviyesinden işlem görüyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 118,00 ve 118,25 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 117,50 ve 117,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları, küresel arz tarafında endişelerin bir miktar yatışması ve Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerden olumlu sinyaller gelmesi ile yeni haftaya düşüşle başladı. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının toplantısından ateşkes konusunda somut bir adım çıkmazken, Putin, Ukrayna ile yapılan müzakerelerde pozitif gelişmeler oduğuna işaret ederek küresel risk iştahında artış yaşanmıştı. Orta ve uzun vade ortalamalarının üzerinde seyreden Brentte yaşanacak gelişmeler çerçevesinde petrolde 108 ve 109 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 107 ve 106 dolar seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında geçtiğimiz hafta zirvelerin bir önceki günün zirvesi altında oluşacak şekilde yükselişlerin gerçekleştiğini gördük. Bu haftaya daha sakin başlıyoruz veri akışı açısından. Rusya-Ukrayna arasında görüşmelerin 4. turu bugün gerçekleşecek. Bu nedenle ons altında ve kurda aşağı yönlü hareketlerin sınırlı da olsa devamı beklenebilir. 950TL seviyesine doğru yükselişlerin gün içi kar al için kullanılabileceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 945 ve 955 TL seviyesi direnç, 935 TL ve 920 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.