Küresel piyasalar geçtiğimiz haftayı yine karışık bir seyirle tamamladı. Hafta boyunca ABD endeksleri %3 civarında değer kaybederken, yıl başından bu yana kayıp %10’u aştı. Özellikle teknoloji endeksi Nasdaq %18 değer kaybetti. Avrupa piyasalarında ise Rusya-Ukrayna savaşı boyunca sert dalgalanma izleniyor ancak geçen hafta ılımlı açıklamalar ve ECB’nin kararları ardından Avrupa piyasalarında %3’ün üzerinde değer kazancı görüldü. ABD’de enflasyon verisi beklentilere paralel gerçekleşirken, Avrupa’da ECB’nin varlık alımlarını beklentilerden daha önce sonlandıracağını açıklaması ile faizler yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %2’nin üzerinde haftayı tamamladı.
Gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde pozitif hava hakimdi. Güney Afrika’nın CDS’i 25 baz puan düşerken, Endonezya ve Meksika’nın CDS’leri de ortalama 13 baz puan kadar geri çekildi. Risk primlerindeki geri çekilmelere rağmen uzun taraflı eurobondlarında genele yayılmış bir pozitif görünüm yoktu. Yurt içinde risk primi 34 baz puan düşerek 667 seviyesine kadar geriledi. Eurobond cephesinde 8,9,10 ve 25 yıl tenörlü hazine kıymetlerinde primleri gördük. Kısa tarafta negatif seyir devam etti. Bankaların hemen hemen tüm vadeleri satıcılı performans gösterdi. Özel sektör tarafında ise PETKM, RGYAST, PGSUS ve İBB kıymetleri pozitif ayrıştı. Hazine’nin son ihracı olan 2027 vadeli sukuk %7.72’den, Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %4.00’dan haftayı tamamladı. Turkcell geçen hafta 2025 vadeli kıymetinden 5 milyon USD nominal değerde geri alım gerçekleştirdiğini açıkladı. Ek olarak çarşamba günü Akbank 2026 vadeli sermaye benzeri kıymetini geri çağıracak.
Geçtiğimiz haftanın en dikkat çeken kıymeti Petkim’in 2023 vadeli tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 1.26 USD değer kazanarak 98.50 USD seviyesine yükseldi. Bu hafta yurt içinde TCMB faiz kararı, yurt dışında Fed ve BoE’nin faiz kararı ön planda olacak. Yatırımcılarımıza oynaklığın yüksek olacağı bu hafta Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini öneririz
Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş