ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ
ABD'de tüketici fiyatları, barınma ve sağlık hizmetleri maliyetlerindeki artışların etkisiyle ocak ayında beklenenden fazla arttı, ancak enflasyondaki bu artışın Fed'in bu yılın ilk yarısında faiz indirimine başlayacağı beklentilerini şimdilik değiştirmedi. Dün açıklanan enflasyon rakamı son dört ayın en yükseği oldu ve güçlü işgücü piyasası ve ekonomik direnç arka planında gerçekleşti.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Aralık'ta %0.2 artış gösterdikten sonra Ocak ayında %0.3 arttı. Kiraları içeren barınma endeksi TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu. Gıda fiyatları, kısmen kış fırtınalarına bağlanan bir yılın en yüksek artışı olacak şekilde %0.4 arttı. Market gıda enflasyonu da %0.4 yükseldi ve Ocak 2023'ten bu yana en büyük artışı yaşadı. Enflasyona benzin fiyatları ise düşürücü etki yarattı. Ocak ayı verisinde benzin fiyatları %3.3 düştü. Tıbbi bakım hizmetleri %0,7 artarken, hastane hizmetlerinin maliyeti Ekim 2015'ten bu yana en büyük artış olan %1,6'ya ulaştı. Ocak ayında yıllık bazda TÜFE ise aralık ayında %3.4 artıştan sonra %3.1 yükseldi. Değişken gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulan çekirdek TÜFE ise ocak ayında %0.4 arttı. Bu geçen yıl mayıs ayından bu yana kaydedilen en büyük artıştı ve Aralık ayındaki %0.3 artışı takip etti. Raporda ayrıca hizmet enflasyonunun artmaya devam ettiği, sağlık hizmetlerinin %0,7 ve uçak biletlerinin de %1,4 arttığı görüldü. Fed, barınma bileşenine daha az ağırlık veren kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi gibi farklı bir ölçümle %2'lik enflasyonu hedefliyor; bu da dünkü TÜFE raporunun FED'in enflasyonun düşüşüne olan güvenini sarsmayacağını öngörmeye sevk ediyor. Örneğin TÜFE'deki %0,7 artış gösteren tıbbi bakım hizmetleri de PCE fiyat endekslerinin hesaplanmasına dahil edilmiyor.
Açıklanan ABD enflasyon sonuçları ardından piyasalar faiz indirimi beklentilerini mayıs ayından Haziran'a doğru öteledi. Fed Watch'a göre mart ayı faiz indirim olasılığı %9'a gerilerken, mayıs ayı için beklenti %34,3'e indi. Veri sonrası haziran ayında faiz indirimi yapılmasına dair olasılık %51,6 düzeyinde bulunuyor.
Wall Street'in ana endeksleri, beklenenden yüksek tüketici enflasyonu verilerinin piyasanın yakında faiz indirimine ilişkin beklentilerini ötelemesiyle ABD Hazine tahvil getirilerini yükseltmesinin ardından önceki gün düşüş yaşadı. Dow Jones, enflasyon detaylarındaki barınma maliyetlerindeki artış nedeniyle ocak ayında ABD tüketici fiyatlarının beklentilerin üzerinde arttığını göstermesinin ardından yaklaşık 11 ay içindeki en büyük bir günlük yüzdesel düşüşünü kaydetti. Verilerin ardından küresel borsa endeksleri de düştü, 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi 2,5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve dolar yen karşısında üç ayın zirvesine ulaştı.
USDTRY
Kurda yükseliş devam ederken dün ABD'de açıklanan ocak ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, özellikle çekirdek enflasyonda yaşanan yatay gerçekleşme faiz indirimlerinin başlaması noktasında beklentileri öteledi. Bugün her iki bölgeden veri akışı zayıf gerçekleşecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 30,70TL seviyesi altına geri çekilmelerde 30,65TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 30,60TL ve 30,50TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 30,70TL üzerinde yükselişlerin devamında 30,75TL ve üzerinde 30,80TL ile 30,90TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Dün çaprazda geri çekilme daha çok paritede ABD enflasyon verisi sonrasında yaşanan geri çekilme ile birlikte gerçekleşti. Türk Lirası'nda değer kaybı sınırlı olsa da devam ederken paritede zayıflama çaprazda 33,00Tl altına geri çekilmenin gerçekleşmesine neden oldu. Bugün Avrupa'da büyüme verisi takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 33,00TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 33,10TL ve 33,25TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 32,90TL psikolojik destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,80TL ve 32,70TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
EURUSD
Paritede seviye belirleyici dün net olarak ABD'de enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiydi. Çekirdek enflasyonda kalıcılık ve manşet enflasyonda beklenti üzerinde gerçekleşme ABD dolarında değer kazanımına ve tahvil faizlerinin yükselmesine neden oldu. Bugün Avrupa büyüme verisi takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0700 noktasını ve bu seviye altında 1,0680 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0650 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0730 kısa vadeli gün içi direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0750 ve üzerinde 1,0780 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede 1,2570 seviyesine geri çekilme dün ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrası yaşandı. Bu sabah baktığımızda parite hala 1,2600 üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bugün İngiltere enflasyon verisi ön plana çıkacaktır beklenti üstü Sterlinde değer kazanımı yaratabilir. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2600 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2630 ve üstünde fiyatlama için 1,2650 ve 1,2670 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2600 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2580 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2550 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün söz ettiğimiz daralan üçgen formasyonundaki sıkışma açıklanan ABD enflasyon verisi ile aşağı yönlü kırılmayı beraberinde getirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,30 seviyesini geçerken, dolar endeksinde yükseliş 105 seviyesine yaklaştı. Bugün tepki alımları ons altına gelebilir. Teknik olarak İlk destek noktası 1990 dolar takip edilirken bu seviye altında 1985 ve 1975 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2000 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda 2010 dolar ile 2020 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
Gram altında son dönemde yatay seyreden fiyatlama dün ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ile ons altında yaşanan geri çekilmeden etkilenerek 1960TL seviyesine kadar geriledi. Diğer taraftan kurda yükseliş geri çekilmeler sınırlı kalarak devam ediyor. Geri çekilmelerin uzun vadeli beklenti için alış fırsatı olduğunu düşünüyoruz. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1975TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1985TL ve 1995TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1965TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1955TL ve 1945TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.