Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FED’in PAS GEÇME İHTİMALİ DOLARI GÜÇLENDİRDİ

ABD’de dün açıklanan işsizlik başvuruları ve üretici fiyatlarındaki ılımlı artışın yavaşlayan bir ekonomiye işaret etmesinin ardından önceki gün küresel hisse senedi performansı göstergesi gerilerken Fed’in faiz oranlarını yükseltmeyi durdurmasına imkan sağlayabileceği beklentiler Hazine getirilerini daha da düşürdü. İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta 1,5 yılın en yüksek seviyesine yükselirken, üretici fiyatları Nisan ayında ılımlı bir şekilde toparlanarak üretici enflasyonunda iki yıldan fazla bir sürenin en küçük yıllık artışını yaşadı. Nihai talep için üretici fiyat endeksi geçen ay %0,2 arttı. Nisan ayına kadar olan 12 aylık dönemde ÜFE %2,3 arttı. Bu, Ocak 2021'den bu yana en küçük yıllık artış oldu. Daha yüksek faiz oranları işgücü piyasasında etkisini göstermeye başlıyor gibi görünüyor. Açıklanan bu iki veri, talebin yavaşladığını ve kredi sıkışıklığı banka kredilerini kısıtladığı için bu yılın sonlarında resesyon risklerini artırdığını da ortaya koyuyor.

CME Group'un FedWatch Tool'a göre, Fed'in Haziran ayında faiz oranlarını yeniden artırma olasılığının Pazartesi günü erken saatlerde %21,9'dan %2,1'e düştüğünü gösterdi. Fed'in bu yılın sonlarında faiz indirimi yapma ihtimali de Eylül ayında görülen bir indirimle birlikte yükseldi.

Avrupa'da İngiltere Merkez Bankası'nın art arda 12. faiz artışı sonrası Sterlin'in Dolar karşısında değer kazanmasıyla GBPUSD paritesi 1,26 doları gördü. Karar metninde İngiltere ekonomisinin resesyondan kaçınabileceğini beklentisi dile getirildi. Politika faizini 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkaran banka, enflasyonist baskıların sürmesi halinde ilave artışlara ihtiyaç duyulabileceğini açıkladı. İngiltere Merkez Bankası başkanı Bailey, 6 ay önce ülkede 2024'e kadar sürebilecek en uzun resesyonu beklediklerini ancak Kasım 2022'den beri enerji fiyatlarının önemli ölçüde düştüğünü aktardı. Bailey ayrıca enflasyonu orta vadede sürdürülebilir bir şekilde hedeflenen seviyeye çekmek için bankanın faiz oranlarını gerektiği gibi ayarlayacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervlerindeki düşüş ivmesi 5 Mayıs haftasında da devam etti. TCMB verilerine göre, 5 Mayıs haftasında brüt döviz rezervleri 114,1 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt döviz rezervleri 114,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Bankanın net döviz rezervlerinde ise iyileşme izlendi. Net rezervler 6,4 milyar dolardan 6,8 milyar dolara yükseldi. Swaplar hariç net rezervler ise eksi 52,7 milyar dolardan eksi 53,4 milyar dolara geriledi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları geçen hafta 2,3 milyar dolar artışla 189 milyar dolar oldu. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış olarak döviz mevduatı 1,4 milyar dolar arttı.



USDTRY

Dolar’ın Türk Lirası karşısında prim kazanmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Dün gün içerisinde en yüksek 19,72TL seviyesi test edilirken dolar endeksi de 101,9 puan seviyesine varan yükselişler gördü. İşsizlik maaşı başvuruları da 264 bin ile Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yurtiçinde ise cari denge açıklandı. Cari işlemler dengesi Mart ayında -4,48 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gün içerisinde kurda 19,60TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 19,65TL ve 19,70TLdirenç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerin gözlenmesi durumunda ise, 19,55TL ilk destek bölgesi takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 19,50TL diğer destek seviyesi olarak izlenebilir.


EURTRY

Çaprazda hafta başından itibaren kademeli olarak düşüşler dün de devam etti. Parite tekrar 1,0900 seviyelerine yakın fiyatlama görünce çaprazda da 21,30TL seviyesine yakın fiyatlamalar kaydedildi. Yıl başından bu yana prim kazanan Euro bu hafta geneline baktığımızda %0,5 değer kaybetti. Haftanın son işlem gününde yurtiçinde ya da Euro Bölgesi’nde önemli veri akışı bulunmuyor. Teknik açıdan 21,40TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 21,30TL ve 21,20TL seviyeleri takip ediliyor. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi halinde 21,50TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde sırasıyla 21,55 ve 21,65TL direnç bölgelerini takip ediyor olacağız.


EURUSD

Paritede doların güç kazanması ile birlikte geri çekilmeler ABD üretici fiyat endeksi ve işsizlik başvurularının beklentilerin üstünde gelmesi ile birlikte derinleşti. ECB tarafında yetkililerin çekirdek enflasyonda düşüşler kaydedilene kadar borçlanma maliyetlerinin artıılabileceğine yönelik açıklamaları takip edilirken paritede orta vadede yukarı yönlü hareketler beklense de kısa vadede dolardaki yükseliş Euro’yu baskılamaya devam ediyor. Teknik olarak 1,0930 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0950 ve 1,0970 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0920 bölgesi izlenirken, aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde 1,0900 ile 1,0880 destek bölgelerinin izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

ABD iş gücü piyasası ve enflasyon verilerinin ardından dalgalı bir görünüm sergileyen ons altın kar realizasyonları ve ABD dolarındeki değer kayıplarında düşüşlerin sınırlanması ile birlikte dün 2011 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Gün sonunda 15 günlük ortalaması 2016 dolar altında kapanış gerçekleştiğini görüyoruz. Teknik olarak 2030 dolar kritik eşik olarak takip edilebilir, gün içerisinde destek seviyesi olarak 2010 dolar takip edilirken 2005 ve 2000 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içi direnç seviyeleri olarak ise 2015 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 2020 ve 2025 dolar seviyeleri takibimizde olacak.


GBPUSD

Doların baskısı karşısında yükselişlerini sınırlayan parite 1,2500 seviyesine kadar geri çekildi. ABD’de üretici fiyat endeksi verileri piyasa beklentilerinin altında kaldı. Nisan’da aylık yüzde 0,2 yıllıkta ise yüzde 2,3 artış gerçekleşti. Sterlin tarafında ise Merkez Bankası Boe politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde %4,50 seviyesine taşıdı. Yarın İngiltere’de büyüme ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Gün içinde 1,2530 üstünde fiyatlama için 1,2550 ve 1,2570 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2520 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2500 ve 1,2480 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Yurtiçinde gram altın fiyatları ons altında 2020 doların altına geri çekilmesi ile birlikte dün gün içerisinde en düşük 1264TL seviyesini test etti. ABD verileri ve Fed yetkililerinin açıklamaları ons altın tarafında kar realizasyonu ile birlikte negatif etki yaratırken bir yandan da ons altında 2000 dolar desteğinin oluşması gram altın tarafında da artan talep ile birlikte fiyatlamada önemli olmaya devam ediyor. Teknik olarak 1270TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1275TL ve 1280TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Geri çekilmelerde ise 1265TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1260TL ve 1255TL destek bölgeleri takibimizde olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş