Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bir yandan enflasyonu, bir yandan bitçe limiti sorununu, bir yandan bölgesel bankaları takip ediyor global piyasalar. Tabii buradaki konu başlıkları ABD kaynaklı. Diğer ülke piyasaları da ABD'den gelen haberleri izlemeyi, fiyatlamayı sürdürüyor.
ABD'nin dışında ise yine enflasyon sorunu konuşuluyor. Bir yanda ise devam eden ama eskisi kadar konuşulmayan, kanıksanmış savaş sürüyor. Savaşın ilk etapta yarattığı şok veya gündemde kapladığı alan eskisi kadar değil. Savaşın ilk etapta yol açtığı arz sorunları sürmekle birlikte biraz daha yönetilebilir halde. Kışın bitmesi ile enerji tedariği, enerji fiyatları gündemden adeta düşmüş durumda. Böyle olunca Avrupa'da kış boyu baskı yaratan enerjinin enflasyona etkisi sezondan ötürü azalmış durumda. Enflasyon aşağı yönde hareket edebiliyor. Ancak aşağı gelmesi sınırlı ve ECB'yi tatmin etmiyor. Kaldı ki ECB, enflasyonda riski yukarı yönde görüyor. Dün İngiltere merkez bankası BOE de enflasyon konusunda riski yukarı yönlü gördüğünü açıkladı. Sezondan ötürü enerji değil gıda fiyatlarına dikkat çekildi.
Ez cümle, globaldeki sorunlar daha uzun süredir olan sorunlar. Aynı sorunlara tabii olmakla birlikte ABD'nin farkı yeni sorunların gündeme gelmesi. Örneğin bölgesel bankacılık, bütçe sorunu. Hem dünyanın en büyük ekonomisi olmasının getirdiği özel durumu da göz önüne aldığımızda ajandasının daha hareketli olması da piyasaları etkilime noktasında ilk sırada yer alıyor.
Dün ABD ÜFE verisi beklentilerin altında geldi. Haftalık istihdam verisi de son 1,5 yılın zayıf seviyesine işaret etti. Diğer yandan bütçe limiti sorunu hakkında IMF'den küresel sorun olur uyarısı geldi. Tabii benzer açıklamayı ABD Hazine Bakanı Yellen da yaptı. Bugün Biden siyasi parti temsilcileri ile konuyu görüşecek.
Bölgesel bankalar dün yine gündemde idi. PacWest isimli bankanın mevduatlarındaki azalma hissesinin fiyatında belirgin düşüşe yol açtı. Birkaç bölgesel banka da düşüş yaşadı.
Günün iyi haberi Alphabet oldu diyebiliriz. Şirket yapay zekaya dair haber akışı ile borsadaki yükselişini sürdürdü. Son günlerde teknoloji sektörü diğerlerinden olumlu ayrışıyor.
Dün piyasalar risk iştahının dalgalı olduğu bir gün yaşadı. ABD borsaları karışık kapanışlar yaptı. Avrupa'da hava benzer oranlarda eksi idi; yüzde yarım civarında değer kaybı oluştu. Tahvil faizleri hafif düştü. Kıymetli madenler sınırlı düştü. Dolar Endeksi ise talep gördü.
Bu sabah globalde risk iştahı yatay-karışık. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında alıcılı. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 1'e yakın artı; Çin yüzde yarımın üzerinde, Hong Kong yüzde çeyrek civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,38%, Dolar Endeksi 102, ons altın 2.010 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde 8'e yakın yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif arttı, uzun taraf yatay kapandı. Eurobond fiyatları belirgin arttı. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Seçim öncesi son iş günündeyiz. Seçime yönelik pozisyonlanmalar görebiliriz.
Cari açık beklentilerden biraz daha iyi geldi.


Usd/TL:
ABD ÜFE verisi de beklentileri karşıladı. Hatta TÜFE'den bir daha gevşek geldi. Ancak FED'den enflasyonun dirençli olduğuna dair açıklama dikkat çekti. Kashkari politika faizinin uzun süre yüksek kalabileceğini, bunun bankalar üzerinde stres yaratabileceğini ifade etti. Bunu enflasyonla mücadelede gerekli olduğunu belirtti.
Öte yandan bankacılık sorunu yine öne çıktı. PacWest isimli bölgesel bankada mevduatların yüzde 10 civarında azalması hissesinin fiyatının 23% düşmesine yol açtı. Bu durum bölgesel bankaları baskıladı.
Yukarıda ifade ettiğimiz haber akışı ile Usd talebi biraz arttı. Bugün bir miktar aşağı gelebilir.
Lokal tarafta seçim öncesi son iş günündeyiz. Seçim öncesi pozisyon almak isteyen, pozisyon değiştirmek isteyenler için son işlem günündeyiz. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı en kritik konu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,58 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,50 ve 19,45; yukarıda 19,65 ve 19,72 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Seçim öncesi son işgünündeyiz. Tahvil faizlerinin mevduat faizi ve enflasyonun altında olması seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikasını önemli kılıyor. Para politikası yaklaşımı değişir ise tahvil faizlerinde yükseliş görülebilir. Özellikle kısa taraf hareketlenebilir, daha fazla reaksiyon verebilir.
Global tarafta ABD ÜFE verisi beklentilerin biraz altında geldi. Az bir yumuşama gösterdi. O yüzden tahvil faizleri sınırlı gevşeme kaydetti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan artışla %16,63 ve yatay %12,78 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
4,500 üzerinde dengelenmeyi başaran piyasada yukarı hareket güç kazanıyor...
Seans içi geri çekilmelerini ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 4,500 üzerinde karşılamayı başaran piyasa, 4,600 üzerinde güç kazanan yukarı hareket kapsamında dün % 7.87 oranında sert bir değer artışı gerçekleştirdi.
Böylece geçtiğimiz hafta 4,311 üzerindeki kısa vadeli taban oluşumu onaylayan piyasada, güne yukarı hareketi sürdürme çabasıyla başlanacak. Seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 4,750 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin piyasada önce 5,000 olmak üzere 5,250 ve 5,568 dirençlerini hedefleyecek yukarı hareketin devamını getirebileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğu piyasada, seans içerisinde 4,750 üzerinde alım eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz.


Eur/Usd:
ABD enflasyonunun düştüğü, ABD bütçe limiti konusunun konuşulduğu, bölgesel bankalara dair endişelerin arttığı, FED'in şahin olduğu bir gün geride kaldı. Haber akışının sonucu risk iştahı konusunda kararsızlığın sürdüğü, iştahın biraz azaldığı seyir görüldü. Para piyasalarında ise Usd talebi biraz arttı. Dolar Endeksi 102 seviyesinin hafif üzerine yükseldi.
ABD ÜFE beklentinin hafif altında geldi. Önceki gün açıklanan TÜFE'ye göre, beklenti ile gerçekleşme arasındaki fark az daha fazla oldu.
ABD bütçe tavanına dair açıklamalar dikkat çekti. IMF'ten temerrüt olursa ciddi küresel yansımaları olur açıklaması yapıldı. ABD Hazine Bakanı Yellen da benzer sözler söyledi.
Tabii günün en çok dikkat çeken açıklaması Kashkari'den geldi. Faizlerin uzun süre yüksekte kalacağı, bunun verim eğrisini ters tutacağını bankaların stres yaşayabileceğini ifade etti.
Günün sonunda küresel iştah azalırken Dolar Endeksi 102 seviyesine erişti. 101-102 bandının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,101 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
BOE beklendiği gibi faizi 25 bp artırdı, politika faizi 4,5% oldu. Gıda fiyatlarındaki artışın tahmin edilenden daha kalıcı olduğu, enflasyondaki risklerini yukarı yönde olduğu ifade edildi. Enflasyonun yıl sonuna kadar yarıya inebileceği öngörüsü paylaşıldı.
ABD tarafında ise trafik yoğundu. ÜFE beklenenden düşük geldi. Diğer yandan FED'den Kashkari şahin konuştu, ABD bankacılık sektörüne dair haber akışı dikkat çeken unsurlar oldu. Yine bütçe limiti sorunu gündemin diğer sıcak konusu olmayı sürdürüyor.
Bu sabah 1,253 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,246 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,262 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Piyasalarda risk iştahının azaldığı, Usd'nin güç kazandığı fiyatlama davranışı oldu. Arka planda FED'den Kashkari'nin enflasyonla mücadeleye dair sözleri dikkat çekti. FED guvernörü enflasyonu aşağı çekmenin bankalar üzerinde stres oluşturabileceğini ifade etti. Günün sonunda kıymetli madenlerin güç kaybetti, güvenli liman talebi biraz azaldı.
ABD bütçe sorunu gündemdeki yerini genişletiyor. Bugün taraflar yine bir araya gelecek. Anlaşma umudu çıkmaz ise küresel iştah baskılanabilir. Bunun güvenli liman talebine olumlu yansımasını bekliyoruz. Tabii yansıma sınırlı kalabilir, zira bütçe sorununun çözümü için daha vakit var.
Bu sabah 2.011 Usd seviyesindeki ons altında 2.000 ve 1.988 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.025 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD TÜFE verisi öncesi ve sonrası olarak bu haftayı ikiye ayırabiliriz. TÜFE verisinden önce ABD istihdam verisinin etkisi ile tahvil faizleri yükseliş kaydediyordu. TÜFE verisi yumuşak gelince tahviller alıcılı seyre döndü. Ardından ÜFE ve diğer haberler de bu dönüşün sürmesine imkan veriyor. Tabii güçlü bir düşüşten söz etmiyoruz. Zira güncel dinamik zıt yönde haberleri aynı anda sunabiliyor.
ABD bütçe sorunu henüz son saati gelmemiş vaziyette. O yüzden piyasaları çok sıkıştırmıyor. Sadece bir miktar sıkıştırıyor diye düşünüyoruz. Ancak vakit azaldıkça etkisi artabilir. Anlaşma olmaz ise piyasalar üzerinde etkisi artabilir. Bu durumda tahvil faizlerinde aşağı hareket görebiliriz.
Lokal tarafta seçim öncesi son işlem günündeyiz. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anketler, haber akışı ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS dün günü 496 seviyesinde tamamladı. Uzun bir süre sonra CDS 500'ün altına indi. Hafif pozisyonlanma etkili oluyor.
Eurobondlar dün belirgin pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 91-96 cent; orta vadelilerde 243-246 cent; uzunlarda 276-285 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,01%, 7,69% ve 8,13% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.