Günlük bülten (A1 Capital)

Uzun süredir satıcılı bir seyre alıştığımız BIST100 endeksinde siyasi manevralarla birlikte alımlar kuvvetlendi ve %7.87 değer kazanımı ile 4848 seviyesinden kapanış gerçekleşti. Son iki haftanın en yüksek seviyesi test edildi ve bankacılık sektörü öncülüğünde genele yayılan güçlü alımlarla birlikte 22 günlük ortalama olan 4825 seviyesinin de üzerine çıkılmış olması kısa vadede olumlu görünümü destekledi. Alıcılı bir açılış beklememize rağmen seçim öncesi son iş günü olması nedeniyle özellikle yeni açılacak pozisyonlar açısından daha temkinli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Endeksin 50 günlük ortalaması olan 4890 seviyesini gün içinde ilk direnç olarak takip ederken, 4690 seviyesini ise destek olarak takip edeceğiz.
Amerika tarafında ise enflasyonda yavaşlama görülmesinin ardından gözler ÜFE ve işsizlik başvurularına çevrildi. ÜFE’ aylık %0.3 artış beklentisine karşılık %0,2 olarak açıklandı ve yıllık bazda ÜFE %2,3 açıklanarak %2,5’lik piyasa beklentisinin altında kaldı. Haftalık işsizlik başvurusu 245k beklentinin üzerinde 265k olarak açıklandı ve Ekim 2021 yılından beri açıklanan en yüksek veri olarak kayda geçti.
Avrupa tarafında ise İngiltere merkez bankasının kararı izlendi. Piyasa beklentisine paralel olarak 25 baz puanlık artış yapan BOE faizleri %4.5 seviyesine çıkardı. Enflasyonun hala çift hanelerde olduğu İngiltere faiz artırımlarına devam edeceğinin de sinyallerini verdi. Karar öncesi pozitif seyreden Avrupa borsaları ise açıklamadan sonra karışık seyretti.
COVID karantinalarının kaldırılmasından sonra yavaş bir ekonomik toparlanmaya işaret eden Çin'den gelen bir dizi veri endişe yarattı. Çin’de bu sabah açıklanan enflasyon verileri de beklentilerin altında kaldı, TÜFE verisi %0,1, ÜFE -%3,6 olarak açıklanırken beklentiler sırasıyla %0,3 ve -%3,3 olarak açıklanması yönündeydi. Çin'in ekonomik toparlanması, Nisan ayında yeni banka kredilerinin keskin bir şekilde düşmesi, tüketici fiyatlarının iki yıldan fazla bir süredir en yavaş hızında artması ve ithalatın beklenmedik bir şekilde daralması ile Asya tarafında Japonya hariç negatif bir seyir hakim
MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi) %0.2 düştü ve haftalık bazda %0.8'lik bir düşüş yaşadı. Çin'in bluechips'i Hong Kong hisse senetlerine rağmen sabah saatlerinde %0,1 düşüş kaydetti. Japon Nikkei endeksi ise Nissan'ın güçlü finansal sonuçlarıyla desteklenen Kasım 2021'den bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldi.
Petrol , hafta sonu gününe başlarken Asya’da bir miktar hareketlendi, ancak ABD borç tavanı ile ilgili belirsizlikler ve ABD bölgesel bankacılık kriziyle ilgili yenilenen korkular kazançları sınırladı.
Brent ham petrol vadeli %0,5 artarak varil başına 75,34 dolara yükseldi. ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,6 artarak 71,28 dolara yükseldi. Böylece son iki seansta yaşanan yaklaşık %3-4'lük kayıpları geri almaya çalışıyor
Haftanın son iş günü yurt içinde perakende satışlar ve ciro endeksleri takip edilirken, yurt dışında İngiltere GSYH, sanayi üretimi, ABD ithal fiyatlar ve tüketici güven endeksi öne çıkıyor.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.