Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

HAFTAYA ABD ENFLASYON VE AVRUPA BÜYÜME BEKLENTİLERİ İLE BAŞLIYORUZ
Dünya genelinde riskli varlıklar geçtiğimiz cuma günü yükseldi ve ABD enflasyon verilerinin bu yıl faiz indirimi beklentileriyle ilgili önemli bir değişiklik oluşturmadığı ortamda yakından izlenen ABD Hazine getirilerinin yükselmesiyle birlikte S&P 500 endeksi 5,000 puanlık kilometre taşını ilk kez geçti. MSCI Dünya Endeksi, üçüncü günlük artışını yaparak haftalık bazda %0.4 yükseldi. Cuma günü açıklanan verilere göre ABD'de tüketici fiyatları aylık bazda aralık ayında öngörülenin altında arttı. Veri revizyonu, merkez bankası faiz değişiklikleri beklentilerini değiştirmeyecek kadar az etkili oldu.
Ocak ayı enflasyon verileri ise salı günü açıklanacak. Sonuçların ardından ABD 10 yıllık tahvil faiz getirisi, perşembe günkü %4.17'den cuma günü %4.177'ye 0.7 baz puan yükseldi. Faiz beklentileriyle aynı yönde hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi ise perşembe günkü %4.456'dan %4.4883'e 3.2 baz puan yükseldi. Dallas FED Başkanı Lorie Logan cuma günü yaptığı açıklamada, faiz oranlarını düşürmek için acelesi olmadığını ve enflasyonun düşürülmesinde "muazzam ilerleme" sağlandığını ancak teyit için daha fazla veri görmek istediğini söyledi. Açıklamalarında ayrıca "Ekonomide gördüğüm riskler giderek daha dengeli hale geliyor, ancak verilere bakmaya devam etmek için burada zaman ayırmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ise enflasyon ocak ayında %3.1'e düştü. Bu sonuç Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair beklentileri artırdı. Ancak, birkaç ECB üyesi, para politikasını çok erken gevşetmeye karşı uyarıda bulunmasının ardından Euro bölgesi tahvil getirileri haftalar sonra en yüksek seviyelere ulaştı. AMB Yönetim Konseyi Üyesi Pablo Hernandez de Cos, Avrupa Merkez Bankası'nın mart ayında açıklayacağı yeni enflasyon ve ekonomik büyüme görünümü, faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına karar vermesinde çok önemli olacağını ifade etti. ABD'de etkili olan enflasyonist toparlanmayı körükleyebilecek daha iyi performans gösteren bir ekonomi görünümü ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin beklentiler üzerinde belirsizlik oluşturuyor. Ocak ayındaki istihdam görünümü ABD ekonomisinin canlı olduğunu gösteren bir işaret olarak takip ediliyor. Bu görünüm mart ayı faiz indirimi beklentilerini düşürerek Hazine getirilerini ve doları yükselten FED üzerindeki temkinliliği artırdı. Bu nedenle dikkatler salı günkü Ocak ayı enflasyon verilerine çevrildi. Fiyat baskılarının yeniden ivme kazandığına dair herhangi bir işaret, faiz indirimi beklentilerini geleceğe doğru itebilir. ABD ocak yıllık TÜFE verisi için medyan beklenti %3,4'ten %2,9'a ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. Buna karşın çekirdek enflasyonun %3,9'dan %3,7'ye sınırlı gerilemesi bekleniyor. Asya Pasifik'te bugün tatil sebebiyle Japonya'da ABD tahvilleri işlem görmedi. Ayrıca Çin, Hong Kong, Singapur, Tayvan, Güney Kore, Malezya ve Vietnam piyasaları da tatil sebebiyle kapalı.


USDTRY

Kurda yükseliş kademeli olarak devam ediyor. Yeni haftaya başlarken Çin ve Japonya piyasaları kapalı olacak, ABD'de hazine bütçe dengesi, yurt içinde ise aralık ayı işsizlik verileri açıklanacak. Yükselişin hafta başında devam etmesi ile 30,70TL üzerinde yeni haftada fiyatlamaların gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 30,65TL seviyesi altına geri çekilmelerde 30,60TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 30,50TL ve 30,40TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 30,65TL üzerinde yükselişlerin devamında 30,70TL ve üzerinde 30,80TL ile 30,90TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

 
EURTRY

Çaprazda paritede yaşanan aşağı yönlü baskıya rağmen Türk Lirası'nda değer kaybının devam etmesi ile birlikte 33,00TL üzerinde haftalık kapanış gerçekleşti. Bugün yurt içinde aralık ayı işsizlik verisi açıklanırken, Avrupa'da veri akışı zayıf. Paritede ABD enflasyon verisi sonrasında yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 33,15TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 33,25TL ve 33,35TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 33,00TL psikolojik destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,90TL ve 32,80TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

 
EURUSD

Paritede geçtiğimiz hafta ortasından itibaren toparlanma eğilimi devam etti. Haftayı 1,0780 seviyesi üzerinde kapattı. Bu hafta salı günü açıklanacak ABD enflasyon verisi beklentilerin altında gelmesi durumunda paritede yükseliş devam edebilir. Bugün ABD'de hazine bütçe dengesi açıklanacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0770 noktasını ve bu seviye altında 1,0750 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0720 yakından izleniyor olacak. Olası yükselişlerin gerçekleşmesi durumunda 1,0800 ana direnç noktası ve psikolojik bir direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0820 ve üzerinde 1,0850 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.


ONS ALTIN

Ons altında geçen hafta tahvil faizlerinde yükseliş, ABD dolarında değer kazanımı yaşanmasına rağmen haftalık kapanış 2020 dolar seviyesi üzerinde gerçekleşti. ABD enflasyon verisi sonrasında, enflasyonda beklenen zayıf görünüm gerçekleşirse yeni yükseliş dalgası başlayabilir. Teknik olarak İlk destek noktası 2020 dolar takip edilirken bu seviye altında 2010 ve 2000 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2025 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda 2035 dolar ile 2045 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GBPUSD

Geçtiğimiz hafta paritede yükselişler sınırlı kaldı. Bugün İngiltere'de veri akışı zayıf, ABD'de hazine bütçe dengesi takip edilecek. Genel olarak İngiltere Merkez Bankasının faiz indirimlerine fed sonrası başlayacağı düşünüldüğünden Sterlin'de zayıf görünüm pariteyi aşağı çekiyor. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2600 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2630 ve üstünde fiyatlama için 1,2650 ve 1,2670 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2600 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2580 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2550 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

 
GRAM ALTIN

Gram altında 2,000TL üzeri kalıcılık ons altında yaşanan aşağı yönlü hareketler ile geçilemiyor. Kur tarafında ise yükselişlerin sınırlı da olsa TCMB enflasyon raporu sunumu ve açıklamaları sonrasında devam ettiğini görüyoruz. Bugün veri akışı zayıf, ABD'de hazine bütçe dengesi açıklanacak. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 2000TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 2015TL ve 2015TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1995TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1990TL ve 1985TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.