Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

HAREKATIN BAŞLAMASI SONRASI GELİŞMELER İZLENMEYE DEVAM EDİLİYOR..

Barış Pınarı harekatı ikinci gününde de devam ederken gözler yine ABD ve Avrupa'dan tepki açıklamaları takip edildi. Bununla ilgili olarak sabah saatlerinde ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen'ın Suriye'nin kuzeyine başlattığımız operasyona karşı bir yaptırım paketi üzerinde anlaştığı haberleri geldi. CAATSA yaptırımlarını da içeren paket içinde bir çok madde bulunuyor. Bu paketin kongreden geçmesi olasılığı ise düşük olabilir. Bunun dışında Trump'tan da yine Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonuna dair kafa karıştıran iki ayrı açıklama geldi. İlk söylemlerinde ABD'nin bu harekata onay vermediğini söylerken devamında Türkiye bu operasyonu çok önce yapacaktı fakat Obama yönetimi bu PKK'lıları oraya getirdi. Asıl ölümcül hata buydu ifadesini kullandı. Trump'ın bu açıklamasının ilk kez resmi bir ağızdan ABD'nin PKK'ya destek verdiğinin açıklanması olarak tarihe geçmiş oldu. Avrupa'da ise tepkiler devam ederken harekata destek içeren açıklama Almanya eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'den geldi. Gabriel, Suriye konusunda hataların Obama döneminde başladığını belirterek, Türkiye'ye hak verdi. Ayrıca NATO'dan da şimdiye kadar en azından karşı çıkan ifadelerin gelmediği gözleniyor. Macaristan'dan da destek Türkiye'nin topraklarındaki 4 milyon mülteciyi ülkelerine gönderme çabalarını destekledikleri açıklamaları gelmişti. Dün bu konularla ilişkili olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Avrupa'nın harekatımızın bir işgal hareketi diye nitelendirmeye çalışılması durumunda sınır kapılarını açarak 3.6 milyon mülteciyi bölgeye göndeririz tehdidi geldi. Tüm bu yaşanan gelişmelerin ekonomi tarafında varlık fiyatlamaları açısından baktığımızda kurda dün 5.89 üzerine kadar hareketlerden sonra 5.81'li seviyelere kadar geri çekilmelerin oluştuğu gözlendi. Kurun tüm bu gelişmelere rağmen yükselme eğiliminde ısrarcı davranmaması önemli. 5.92 bariyeri altında yeniden aşağı yönlü baskı meydana gelebilir. Haftanın son işlem gününde hem TL hem de Borsa İstanbul'da harekata ilişkin haber akışları izlenmeye devam edilecek. Dün endeks gelişmelere bağlı olarak 97.500 seviyesine kadar düştükten sonra kapanışa yakın kayıplarının çoğunu geri alarak günü tamamladı. Bugün endekste gelecek haber akışları etkili olacak fakat bu etkininin olumsuz fiyatlamasının ciddi bir yaptırım kararı gelmeyeceği beklentimizle gün geçtikçe azalacağını düşünüyoruz.
Avrupa Borsaları ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine ilişkin iyimser beklentilerin etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,58 yükselişle 12.164,20 seviyesinden, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28'lik artışla 7.186,36 seviyesinden kapandı. ABD'de ise endekslerin yine ticaret görüşmelerine dayalı beklentilerle günü pozitif tamamladığı gözlendi. ABD ile Çin arasında ticaret görüşmeleri bugün devam edecek fakat büyük bir anlaşma olasılığı oldukça zayıf. Akabinde ise 15 Ekim'de 250 milyar Dolar'lık Çin ürünü için vergi oranı %30'a çıkacak. Ticaret görüşmelerinden önemli bir sonuç beklemiyoruz. Bu ise riskli varlıklardan kaçınmayı beraberinde getirebilir. Bu bakımdan ons Altın'da yukarı yönlü eğilimin devamı beklenebilir. Paritede ise düşen kanal üzerine geçilmesiyle 1.10 üzeri kalıcılık sağlanırsa yükseliş devam edebilir.

USDTRY
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD-Çin arasında ticaret görüşmeleri devam ederken, ABD'de açıklanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında açıklanmasının sınırlı etkileri gözlendi. Yurtiçinde ise gündemde Barış Pınarı Harekatı'nın ikinci günü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ak Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında, Barış Pınarı Harekatına ilişkin yaptığı açıklamalar vardı. Gün sonunda, Jeo-politik belirsizliklerden dolayı Türk Lirası'nda sınırlı dalgalanmalar gözlendi. 5,8980-5,8140 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Bugün ABD İhracat Fiyat Endeksi ve Michigan Tüketici Hissiyatı verileri takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,83 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,80, 5,77 ve 5,74 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,87, 5,90 ve 5,93 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken Brexit'in, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin müzakerelerde ana konulara ilişkin anlaşmaya yaklaştığına dair işaretlerle, belirsizliğinin azalmaya başladığı gözlendi. Yurtiçi gündeminde ise Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyinde başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın ikinci günü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Ak Parti genişletilmiş başkanlar toplantısındaki harekata yönelik açıklamaları vardı. Türk Lirası'nda görülen dalgalanmalar ile Euro'nun 6,5157-6,4113 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün sonunda, kurun kayıplarını haftanın son işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Bugün Almanya Tüketici Fiyat Endeksi verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,42 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,46 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,39, 6,36 ve 6,32 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,46, 6,50 ve 6,53 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, EUR/USD paritesinin fiyatlamalarda 1,1035-1,0970 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1005 seviyesinde tamamladığı görüldü. ABD'de açıklanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında açıklanmasının sınırlı etkileri gözlenirken, dikkatler Washington'daki ABD-Çin ticaret müzakereleri üzerindeydi. Gün içerisinde Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken, Euro'nun, ABD ve Çin'in kısmi bir ticaret anlaşmasına varabileceğine ilişkin iyimser tutumdan sonra yatırımcıların uzun dolar pozisyonlarını azaltması ile Dolar karşısında üç haftanın en yüksek performansını gösterdiği gözlendi. Gün sonunda, paritenin kazançlarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1000 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0975 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1030, 1,1055 ve 1,1070 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçmesi durumunda ise 1,0975, 1,0965 ve 1,0950 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD
Haftanın dördüncü işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1516-1491 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. Altın üzerinde, ABD başkanı Donald Trump'ın bugüne dair Çin'in en iyi ticaret müzakerecisiyle görüşeceğini açıklamasının ardından Washington'da başlayan ABD-Çin müzakerelerine dair olumlu beklentilerin etkileri gözlendi. Gün içerisinde, ABD on yıllıklarında gözlenen artış ve Altın talebinde yaşanan azalış ile birlikte Ons Altın'ın kayıplarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1493 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1483, 1471 ve 1460 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1506, 1518 ve 1529 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem günüde, İngiltere'de açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisinin Ağustos ayında beklentilerin altında kalarak sürpriz bir şekilde küçüldüğü izlendi. Gün içerisinde İngiltere ve Avrupa Birliği'nin Brexit müzakerelerinde ana konulara ilişkin anlaşmaya yaklaştığına dair işaretlerle, Sterlin'in değer kazanmaya başladığı gözlendi. Gün sonunda, Sterlin 'in Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2440 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2285 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2495, 1,2540 ve 1,2560 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2385, 1,2320 ve 1,2275 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde, gelen haberler doğrultusunda ABD-Çin arasında ticaret belirsizliği devam ederken, ABD'de açıklanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında açıklanmasının sınırlı etkileri gözlendi. Gün içerisinde Japonya'da zayıf veri akışı devam ederken, küresel yavaşlama beklentileri ile Dolar'ın Japon Yen'i karşısında kazanç yaşadığı gözlendi. Gün sonunda, Paritenin kazançlarını haftanın son işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,92 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,30, 108,60 ve 108,95 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 107,60, 107,30 ve 106,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 53,90-51,34 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde yayımlanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) raporuna göre, günlük Ham Petrol üretimi Eylül'de bir önceki aya göre 1 milyon 318 bin varil azalarak yaklaşık 28 milyon 490 bin varile düştüğü görüldü. OPEC başkanı tarafından yapılan açıklamada, örgütün petrol piyasalarını dengelemek için harekete geçebileceği ve gelecek yıl için arza Aralık ayında karar vereceği belirmesinin ardından, Petrol'ün kazançlarını haftanın son işlem güne hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 53,86 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 53,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 54,40, 55,05 ve 55,60 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 53,20, 52,50 ve 51,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,88-17,41 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında açıklanmasının sınırlı etkileri gözlenirken, gelen haberler doğrultusunda ABD-Çin arasında ticaret belirsizliğinin devam ettiği gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,48 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,25, 17,05 ve 16,80 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,75, 18,00 ve 18,25 direnç seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.