Sabah bülteni (Işık FX)

Ticaret Müzakerelerinin Son Günü!
Küresel risklere yönelik haber akışları dünde gündemde en üst sıradaydı. Dün başlayan ve bugün son bulması beklenen ABD - Çin ticaret müzakerelerine yönelik gelen açıklamalarda ABD Ticaret Bakanı Willbur Ross, ABD ve Çin’in bir ticaret anlaşması istediğini belirtti. Görüşmelere yönelik tam olarak resmi bir açıklama gelmese de basına sızan haberler görüşmelerin olumlu gittiğini göstermekte. Ancak görüşmelerin devam ettiğini ve gelebilecek ekstra açıklamalara göre küresel risk iştahındaki durumun değişebileceğini belirtmekte fayda görmekteyiz. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit konusunda ise dün İngiltere Başbakanı Boris johnson ile İrlanda Başbakanı Leo Varadkar’ın yaptığı görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydettiği yönünde çıkan haberler önemliydi. Yurtiçi tarafta ise Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirilen operasyona yönelik açıklamalar gündemin en üst sırasında yer aldı.
Ekonomik takvimde de yine önemli veri akışları takip edildi. İlk olarak İngiltere’den takip ettiğimiz GSYİH aylık bazda yüzde 0.1 daralarak piyasadaki beklentileri karşılayamadı. Yıllık bazda ise yüzde 0.9 beklentilerine karşın yüzde 1.1 olarak açıklandı. Sanayi ve İmalat Üretimi rakamlarında ise zayıflık görüldü. Dünün en önemli datası ise ABD’den enflasyon rakamlarıydı. TÜFE aylık bazda yüzde 0.0 olarak gerçekleşti ve yüzde 0.1’lik piyasa tahminlerinin gerisinde kaldı. Yüzde 1.8 olarak beklenen yıllık TÜFE ise yüzde 1.7 ile öngörüleri karşılayamadı. Enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği çekirdek datasında da yine zayıf bir görünüm hakimdi. Gelen olumsuz rakamlar sonrasında ise FED’in Eylül ayı toplantısında bir faiz indrebileceğine yönelik beklentiler artış gösterdi. Nitekim Çarşamba akşamı yayınlanan FOMC tutanaklarında da üyelerin 2019 yılında faiz indirebileceğine yönelik ibareler dikkat çekmişti.
Bugünkü ekonomik takvimde de yine önemli veri akışları takip edilecek. Özellikle Almanya, İspanya ve İtalya’dan gelecek enflasyon rakamları önemli olabilir. Öte yandan küresel risklerin yanı sıra bugün FED ve ECB yetkililerinin açıklamaları da takip edilecek.
EURUSD
Avrupa tarafında ECB Başkanı Mario Draghi’nin tahvil alım programına yönelik gelecek taleplere karşılık vermemesi üzerine Euro varlıkları son dönemlerdeki değer kayıplarının ardından nefes aldı. Geçtiğimiz gün veri akışı olarak sakin bir görünüm olmasına rağmen siyasi cephede yaşanan gelişmeler ön planda olmaya devam ederken parite tarafında oynaklıklara neden oldu. Diğer taraftan ABD cephesinde açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarının da piyasa beklentilerinin altında açıklanması paritedeki yukarı yönlü ataklara ivme kazandırdı. Bununla birlikte geçtiğimiz gün başlayan bugün de devam edecek ticaret müzakerelerine dair gelişmeler de parite fiyatlamaları açısından kritik önem taşımakta. Bugün ekonomik takvimde ise; Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Avrupa Maliye Bakanları Toplantısı takibimizde olacakken ABD kanadında ise bugün sakin bir gün bizleri beklemekte. Yine yeni günde küresel risk unsurlarına dair gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1030, 1.1045, 1.1070, 1.1100, 1.1125
Destekler: 1.0990, 1.0975, 1.0950, 1.0930, 1.0900
USDTRY
Hafta başında alevlenen jeopolitik riskler hafta ortasında artış gösterirken kur fiyatlamaları açısından yukarı yönlü işlemlerin yükselmesine neden oldu. Türkiye’nin Suriye’deki sınır ötesi operasyonu sonrasında Dünya gündeminde büyük bir yere sahip olduğu görüldü. Bir çok ülke liderinden gelen açıklamaların yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın, yaptırım konusunda tehditkar yaklaşımına ABD’li Senatörlerinde destek vermesi yukarı yönlü hareketliliğe hız kazandırdı. Geçtiğimiz gün Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarına 90 gün içerisinde son vermemesi halinde askeri ve ticari sektörleri hedef alan ağır yaptırım uygulanmasını istediğine yönelik haber akışları büyük yankı yarattı. Bu bağlamda alınacak kararlar ve gelişmeler kur fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Diğer taraftan geçtiğimiz gün ABD kanadında takip ettiğimiz enflasyon rakamlarında görülen daralma sonrasında faiz indirim ihtimalleri yükselirken küresel tarafta Dolar varlıklarının değer kaybetmesi kur tarafında oynaklıklara neden oldu. Haftanın son işlem gününde ekonomik takvimde sakin bir gün bizleri beklemesine karşın jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları fiyatlamalar açısından yakın takibimizde olacaktır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8785, 5.9000, 5.9270, 5.9500, 5.9725
Destekler: 5.8470, 5.8300, 5.8065, 5.7760, 5.7500
GBPUSD
İngiltere’den takip ettiğimiz makro ekonomik verilerdeki karmaşık tabloya rağmen parite üzerinde tepki alımları görüldü. Özellikle Brexit konusunda gelen olumlu gelişmeler ile Dolar Endeksinde meydana gelen zayıflık parite üzerinde etkiliydi. Dolar tarafında ise dün dikkatler enflasyon rakamlarındaydı ve açıklanan rakamlardaki zayıflık Dolar varlıkları adına negatif bir durumdu. Öte yandan dün ABD ile Çin arasında başlayan ticaret müzakereleri de yine dikkatlerimiz arasındaydı. Bu konuda ise son gelen açıklamalar olumlu fakat nihai bir anlaşmaya varılmış değil. Bugün ise görüşmelerin son bulması bekleniyor ve konuya yönelik açıklamalar Dolar varlıkları adına kritik olacaktır. Ayrıca bir süredir Sterlin varlıkları üzerinde baskı unsuru olan Brexit konusunda gelebilecek ekstra haber akışları da yine parite üzerinde oynaklık yaratabilir. Ekonomik takvimde ise ABD’den Michigan Üniversitesi Beklenti Anketleri ve İthalat- İhracat Fiyat Endeksleri ile FED yetkililerinin açıklamalarını takip edeceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2470, 1.2500, 1.2535, 1.2560, 1.2600
Destekler; 1.2430, 1.2400, 1.2375, 1.2345, 1.2300
BRENT PETROL
Dün gerek OPEC’ten gelen açıklamalar gerekse başlayan ticaret görüşmelerinde görülen kısmi iyimserlik neticesinde küresel piyasadaki petrol arz ve talebine ilişkin fiyatlamalarda yükselişler meydana geldi. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo yaptığı açıklamalarda sıkışmış petrol varlıkları konusunda endişeli olmadıklarını ancak Aralık ayında yapılacak OPEC+ toplantısında güçlü kararlar alacaklarının altını çizerken toplantı için üretim kısıntısının derinleştirilmesi dahil tüm seçeneklere bakılacağını kaydetti. Barkindo ayrıca, OPEC+’nın son üç yılda iyi çalıştığını ve araçları kullanma konusunda görüş birliği bulunduğunu da sözlerine ekledi. Bu arada OPEC, 2019 yılı için petrol büyüme tahminini ve üretim tahminini 2019 yılında aşağı yönlü revize ederken 2020 yılı tahminlerinde değişikliğe gitmedi. Bunun dışında dün başlayan ticaret görüşmeleri öncesi ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çinli 28 şirketi kara listeye alması Washington'da müzakerelerden beklentileri düşürmüş durumda olsa da ABD Başkanı Trump tarafından gelen pozitif söylemler ve ABD Ticaret Bakanı Ross’un hem ABD hem de Çin’in anlaşmaya varma isteğini dile getirmesi önemliydi. Beklenen pozitif ortamla beraber büyüme oranlarının yükselişe geçmesi ve buna bağlı petrol talebinde yükselme olması umuluyor. Aksi takdirde ise uzlaşı ortamının oluşmaması ve mevcut küresel daralmanın etkisinin yine petrol talebine de negatif yansıması gündeme gelecektir. Bu yönüyle bugün için sonuçlanması beklenen ticaret görüşmelerinden gelecek mesajlar küresel petrol talebini ve dolayısıyla siyah altındaki fiyatlamalara da etki edeceği gibi ayrıca OPEC+ üyelerinin petrol piyasasına ilişkin açıklamaları ve veri akışında da Baker Hudges haftalık sondaj kuyu sayısı datası takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 60.00, 60.45, 60.85, 61.35, 62.00
Destekler: 59.30, 59.00, 58.50, 58.00, 57.40
ONS ALTIN
Dolar, dün küresel piyasada G-10 ülkelerinin tamamına karşı değer kaybederken zayıflayan Dolar endeksinin etkisiyle günün ilk bölümünde yükselişte olan ons altında merakla beklenen ticaret görüşmelerinde görülen iyimserlik risk iştahını arttırdığı gibi ons altın gibi güvenli liman varlıklarından da çıkışı tetikledi ve yükselişleri önce sınırlayıp günün ikinci yarısında da aşağı yönlü hareketleri beraberinde getirdi. Görüşmelerin bugün de süreceğini ve açıklamalara göre değerli metalde fiyatlama davranışlarının değişebileceğini belirtmekte fayda var. Başlayan görüşmeler için görüş bildiren ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, hem ABD’nin hem de Çin’in bir ticaret anlaşması istediğini kaydederken Çinli Huawei'ye bazı ABD firmalarının hassas olmayan malları satmaları için yakın zamanda lisans vereceği haberleri de bu iyimserliği destekledi. Görüşme öncesi hatırlanacağı gibi ABD’nin Çin için bazı yetkililere vize kısıtlaması getirmesi endişe yaratırken bugün bitmesi beklenen ikili görüşmelerin sonucu da merakla beklenmekte. Bunun dışında data havuzuna bakıldığında dün gerçekleşen ABD Eylül ayı enflasyon rakamları beklentilerin altında kaldığı gibi FED’in projeksiyonlarda yer verdiği asimetrik enflasyon hedefi olan yüzde 1.8-2.2 bant aralığının da dışına çıktığı gözlemlenmekte. Bununla birlikte FED kanadının atacağı adım daha da kritik bir duruma gelirken ay sonu yapılacak faiz kararında 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimalinin yüzde 87 seviyesine geldiğini hatırlatmakta fayda var. Bu yönüyle bugün itibariyle FOMC üyelerinden gelecek mesajlar da önemli olacaktır.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1500, 1505, 1512, 1515, 1522
Destekler: 1490, 1484, 1480, 1475, 1468

 


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.