Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARINDAKİ ARTIŞIN FED'i YAVAŞLATMASI BEKLENİYOR
Bugün veri takviminde Yurtiçi Sanayi Üretimi piyasa açılışında açıklanmak üzere yer alıyor. Diğer yandan sanayi bünyesindeki 7 sektör, deri ve deri mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ile iklimlendirme sanayii tüm zamanların tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatına imza attı. Otomotiv endüstrisinin ihracatı 14 milyar doların üzerine çıktı. Dün açıklanan bir başka detay ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan gelen Bankacılık sektörü verileri oldu. Tüketici kredileri 1Trilyon 366,26 Milyar TL, yabancı para net genel pozisyon ise 43,71 Milyar TL oldu. TL Mevduatları, 2 Haziran itibarıyla haftalık %0,93 düşüş ile 6 trilyon 136,3 milyar TL'ye geriledi. TCMB altın rezervleri ise 2 Haziran itibarıyla haftalık %0.73 artış ile 42 Milyar 246 Milyon Dolar olarak açıklandı. Türkiye 5 yıllık risk primi CDS ise yeniden 500 puan üzerinde görünüyor.
TCMB'nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan oldu. Mehmet Şimşek'ten sonra uluslararası çerçevede çalışmaları bulunan bir ismin daha önemli bir kurumun başına geldiğini görmüş olduk. Bundan sonraki süreç artık para politikasında normalleşme adımlarının ne şekilde ve hangi düzeyde gerçekleşeceği olacak. 22 Haziran'daki toplantı bu anlamda kritik bir önem kazanmış oldu.
Avrupa borsaları dün güne satıcılı başladı. Avrupa Gayri Safi Yurtiçi Hasıla beklentisi yıllık 1.2% 'ye paralel olarak hafif negatif 1.0% açıklandı. 1.Çeyrek içinse 0% beklentiye -0,1% olarak açıklandı. Bu durumda Avrupa Bölgesindeki daralma beklenenden hafif olsa da teknik olarak resesyon gerçekleşmiş oldu. Böylece faiz artışları ile büyümeden vazgeçmiş olan Avrupa Merkez Bankasının yetkililerinden art arda gelen faiz gerekliliği açıklamalarıyla beraber oluşan ortamda teknik olarak başlamış olan resesyonun nereye kadar süreceği merak konusu.
ABD işsizlik başvuruları 235K beklentiye karşılık 261K açıklanırken, önceki açıklanan ise 233K idi. ABD tarafında işgücü piyasasında beklenilen iyileşmenin olmadığını görüyoruz. Verinin ardından Dolar endeksi 103 seviyesine doğru negatif gerilerken, Dolarda Euro karşısında değer kaybetti. Dün EURUSD paritesinde yön yukarı gerçekleşti. Dün ABD Başkanı Joe Biden , İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ı Beyaz Sarayda ağırladı.. Görüşmede Ukrayna ve ekonomik güvenlik konuları ana başlık oldu. Beyaz Saray sözcüsü Jean-Piere "Başkan ve başbakan, kritik gelişen teknolojiler üzerindeki ortak ABD-İngiltere liderliğini ve ekonomik güvenliğimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızı da görüşecekler." dedi. Jean-Pierre, geçtiğimiz hafta basın toplantısında, Biden'ın, Türkiye'ye F-16 satışına yönelik desteğinde uzun süredir net olduğunu ve İsveç'in NATO üyeliğinin bunun bir koşulu olmadığını belirtmişti. Küreselde Merkez Bankalarının faiz artışları kadar ekonomi açısından siyasi gelişmeler de ön plana çıkıyor. Oluşan gündem ve Fed'in pas geçmesi ihtimaliyle ile Ons Altın'da yeniden 2.000 Dolar seviyesi test edilebilir.

USDTRY
Küresel piyasalarda dolar para birimleri karşısında karışık seyretmesine karşın Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Özellikle 20,00TL psikolojik direncinin aşılması ve kurda baskının azalması ile birlikte ralli yaşanıyor. Dün nispeten hareketlerin daha ılımlı olduğunu söylemek mümkün. Haziran ayı içerisinde yataya yakın pozitif bir görünüm ile ay ortasından itibaren daha dar bantta işlemler gözlenebilir. Gün içerisinde kurda 23,50TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 23,60TL ve 23,70TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise, 23,40TL ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 23,30TL ve 23,20TL diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir.


EURTRY
Yükselen kur ve parite çaprazda 25,40TL seviyesinde fiyatlama kaydedilmesine neden oldu ve yükseliş trendini tetikledi. Euro Bölgesi ekonomisi, yüksek enflasyon ve son dönemde yaşanan faiz artışlarının tüketici harcamalarını baskılaması nedeniyle ilk çeyrekte %0,1 daraldı ve üst üste iki çeyrekte büyümede daralma yaşanınca teknik resesyona girmiş oldu. Geçen yılın aynı çeyreğine göre ise %1 büyüme kaydedildi. Teknik açıdan 25,20TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 25,10TL ve 25,00TL seviyeleri takip edilecek. Yükselişin devam etmesi halinde 25,30TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 25,40TL ve 25,50TL direnç bölgeleri takip edilebilir.


EURUSD
Dolar endeksinin geri çekilmesi paritenin yukarı ataklarında nispeten güç kazanmasına destek oldu. Parite son dönemde 1,0700 seviyesinin altına doğru çekilmişti. Dün gün içerisinde en düşük 1,0697 seviyesini test etti ve buradan aldığı destekle de 1,0700 üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Dün iş gücü piyasasının gücünün azaldığını işaret eden ABD'den gelen işsizlik maaşı başvurularının 261 bin ile piyasa beklentilerini aşması da buna fırsat yarattı. Gün içi 1,0780 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0800 ve 1,0820 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0770 bölgesi takip edilirken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1,0750 ile 1,0730 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.


GBPUSD
Son dönemde yükselişlerini baskılayan dolar dün haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentileri aşması ile birlikte sterlin karşısında kayıplarını derinleştirdi. Parite 1,2500 seviyesinin üzerine kendini atmayı başardı ve %1'e yakın prim kazandı. Kapanış 1,2558 seviyesinde gerçekleşti. ABD'de toptan eşya stokları Nisan'da yüzde 0,1 ile beklentilerin altında azalış gösterdi. Bugün ise her iki bölgeden de veri akışı zayıf. Gün içerisinde 1,2550 üstünde fiyatlama için 1,2570 ve 1,2590 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2440 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2520 ve 1,2500 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.


ONS ALTIN
Ons altın üzerindeki baskı nispeten gevşese de sarı metal 1970 dolar direncini aşamadı. Bu seviye üzerinde yerleşik hareketler atakların güç kazanabilmesi açısından önemli. Kanada'dan gelen faiz artırım kararı ile birlikte özellikle haftaya yapılacak Fed toplantısına yönelik faiz beklentilerinde karışıklık yaşanıyor. 50 günlük üssel ortalamasında hareket eden ons altın için trendin yönü hala belirsiz. Gün içi destek seviyesi olarak 1960 dolar ve bu seviye altında fiyatlama için 1955 ile 1950 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1965 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında 1970 ile 1975 dolar seviyeleri takibimizde olacak.


GRAM ALTIN
Yurtiçinde altın fiyatları rekor tazelemeye devam ediyor. Ons altın son dönemde doların baskısı ile birlikte zayıf görünüm sergiliyordu. Dün %1,00'in üzerinde değer kazanınca bu yurtiçi altın fiyatlamasında kur ile birlikte çarpan etkisi yarattı diyebiliriz. Gün içerisinde 1450TL ile 1480TL arasında seyreden kıymetli metal 1457TL seviyesinde %2,00'ye yakın prim kazanarak kapanış gerçekleştirdi. Teknik olarak 1480TL direnç seviyesi olarak takip edilecek. Yükseliş hareketlerinde 1485TL ve 1490TL seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1475TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1470TL ve 1465TL destek bölgeleri takibimizde olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.