Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Çarşamba günü Kanada Merkez Bankası'nın faiz artışı piyasaları baskılamıştı. Dün ise ABD haftalık işsizlik verisi piyasalara moral verdi.
Bu hafta ajandada majör bir veri yoktu. O yüzden piyasalar günlük haber akışına günlük tepkiler vererek ilerliyor. Hafta başında ajandanın yoğun ve kritik olmadığını bu sebeple piyasaların sınırlı iyimser modda, dar hareket aralığında FED kararını bekleyebileceği görüşümüzü dile getirmiştik. Genel olarak pratik de bu şekilde oldu ve haftanın son gününe geldik. Dün piyasa iyimserdi. Verinin etkisi bugün daha az hissedilir diye düşünüyoruz. Bu sebeple düne göre daha yatay bir seyir olabilir.
Dün haftalık ABD verisinin zayıf gelmesi, istihdam güç kaybediyor, soğuyor şeklinde okundu. Riskli varlık talebi arttı. Usd talebi azaldı. Haftalık istihdam verisinin, geçtiğimiz Cuma açıklanan güçlü istihdam verisinin etkisini terse çevirebilecek kalibrede bir veri olmadığını söylemek mümkün. O yüzden dünkü veri hafif tatlandırıcı niteliğinde ifade edilebilir. Bu anlamda gözler ABD TÜFE verisinde ve FED faiz kararında. Salı TÜFE, Çarşamba faiz kararı açıklanacak.
Salı günü TÜFE hem piyasaları hem FED'i etkileyebilir. Dün IMF, FED ve diğerlerine işi sıkı tutun mesajı verdi. FED'in de yaklaşımı çok farklı değil. O yüzden dirençli bir TÜFE verisinin FED'i şahinleştirmesi sürpriz olmaz. Zayıf bir TÜFE verisine ise FED daha sınırlı iyimser tepki verebilir diye düşünüyoruz. Tepkide asimetri olur diye düşünüyoruz.
Bu takvime kadar piyasalar hafif iyimser modda fiyatlama yapabilir düşüncemizi koruyoruz. Günlük haber akışı sınırlı değişimler yaratabilir.
ABD hisse endeksleri dün yüzde 1'e varan yükselişler kaydetti. Avrupa borsaları dar aralıkta değişim gösterdi. Tahvil faizleri düştü. Kıymetli madenler baskı talep gördü. Usd güç kaybetti.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarı eksi. Asya borsaları ise artı. Japonya 1,8'e yakın, Hong Kong yüzde çeyrek civarı, Çin hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,72%, Dolar Endeksi 103,4, ons altın 1.964 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa çok hafif düştü. TL Tahvillerde faizler kısa taraf az düştü, uzun tarafta yatay kaldı. Eurobondlar satıcılı idi. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı oldu. Mehmet Şimşek ilk adımını da atmış oldu. Ekonomi yönetiminin ve ekonomi yaklaşımının netleşmesi lokal varlıklar için değerli. Beklentiler olumlu. O yüzden lokal varlıklar olumlu fiyatlanıyor. Olumlu fiyatlamanın sürmesi, beklentilerin karşılanıp karşılanmamasına bağlı diye düşünüyoruz.
Bugün Nisan ayı sanayi üretimi açıklanacak.
 


Usd/TL:
Haftalık bazda açıklanan işsizlik maaşı başvuruları beklenenden zayıf geldi. ABD'de istihdamın zayıflamaya başladı şeklinde yorumlanan veri ile piyasalarda risk iştahı arttı.
Para piyasalarında Usd biraz değer kaybetti. Dolar Endeksi 104'lü seviyelerden 103,5 civarına indi. Gelecek haftanın ajandası bekleyen piyasaların sınırlı iyimser modu devam ediyor. Haftaya ABD TÜFE verisi ve FED faiz kararı önemli iki konu olarak piyasaların karşısında duruyor.
Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı oldu. Mehmet Şimşek ekonomi kadrosunu oluşturmada ilk adımı attı.
Mehmet Şimşek'in yeni ekonomi yönetimini oluşturması piyasanın sıcak konusu. Yeni ekip yeni yaklaşım ile lokal varlıklar yeni denge noktalarına yönelebilir.
Kurun yukarı hareketi hızlandı. Bu sabah 23,50 civarında işlem görüyor. Aşağıda 23,40 ve 23,20; yukarıda 24,0 ve 25,0 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
TCMB başkanı değişti. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in yeni ekonomi yönetimini oluşturması ve yeni yaklaşımı ortaya koyması bekleniyor. TL bonolar da bu kapsamda yeni yaklaşımla birlikte yeni denge noktaları bulabilir. Para politikası yanında menkul kıymet tesisi düzenlemesinin de değişmesi ile TL sabit getirililer hareketlenebilir.
Globalde ABD istihdam verisinin biraz zayıf gelmesi moral oldu. Tahvil faizleri ise dün aşağı geldi. ABD TÜFE verisi, bir yandan da FED'in faiz kararı bekleniyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 24 baz puan düşüşle %15,49 ve yatay seyirle %14,85 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş eğilimi seans içi düzeltmelerle gücünü koruyor...
Perşembe günü yatay bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi günü %0,13'lük kayıpla 5,554 seviyesinden tamamladı.
Genel olarak baktığımızda, son dönemde yaşanan sert yükselişin ardından ilk düzeltmesini dün seans içinde 5,450 seviyesine doğru sergilediği gerilemeyle yaptığını söyleyebileceğimiz piyasada, gün sonun doğru yeniden etkili olan alımlarla da, piyasanın yukarı yöndeki gücünü sergilediğini düşünüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda da, artık ana direnç olarak TL zirvenin bulunduğu 5,700 bölgesini izlemeye devam ediyoruz.
Beklentimiz, son dönemdeki hızlı yükselişin ardından bir süre 5,700-5,500 aralığında dinlenme/ realizasyon ihtimali bulunsa da, piyasadaki yukarı yönlü eğilimin TL bazında yeni zirve hedefiyle devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.


Eur/Usd:
ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklenenden zayıf geldi. Piyasalar aradığı morali buldu. Verideki zayıflık 'istihdam güç kaybediyor' şeklinde okundu. Risk iştahı biraz arttı. Para piyasalarında ise Usd talebi biraz azaldı.
Dünün haberlerinin etkisini, piyasalar önümüzdeki haftayı biraz daha moralli bekleyecek diye özetleyebiliriz.
Haftaya ABD TÜFE verisi ve FED faiz kararı açıklanacak. Kısa vadenin yönünü tayin edebilir bir haftaya başlayacağız.
Bu haftanın çok yoğun olmayan ve aynı zamanda çok kritik olmayan ajandasına bağlı olarak sınırlı iyimser modda fiyatlama ile geçeceğini ifade etmiştik. Bugün son gün ajandada kritik veri bulunmuyor. Yine hafif iyimser fiyatlama ile hafta tamamlanabilir (düne göre daha az iyimser).
Bu sabah 1,078 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,086 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
ABD kaynaklı haber akışı parite üzerinde belirleyici olmayı sürdürüyor. Dün haftalık işsizlik verisi piyasalara iyimserlik getirdi. ABD istihdamı güç kaybediyor algısı ile Usd değer kaybı yaşıyor. Dünkü verinin etkisinin bugün çok belirleyici olmasını beklemiyoruz. Azalan bir iyimserlikle bugünün tamamlanacağını düşünüyoruz.
Haftaya ise ajanda kritik. ABD odaklı haber akışı piyasaların kısa vadeli seyrini etkileyebilir. ABD TÜFE verisinin yüksek-düşük gelmesi FED kararı için de önemli. Dirençli enflasyon FED'i şahin duruşa itebilir. Piyasaya verdiği sinyalin sert olmasına yol açabilir. Tersi de mümkün. Düşük enflasyon hem piyasaların hem FED'in rahatlamasına imkan verebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,255 seviyesinde bulunan paritede 1,251 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,259 ve 1,263 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Önceki gün Kanada Merkez Bankası'nın faiz artırması ile piyasalar baskılanmıştı. Dün ise hava olumluya döndü, zira ABD haftalık istihdam verisi beklenenden zayıf geldi. Verideki zayıflık istihdam sektörü soğuyor şeklinde yorumlandı. Piyasanın havası iyimsere döndü. Riskli varlıklar alındı. Tahvil faizleri gevşedi. Para piyasalarında Usd düştü. Böylece kıymetli madenler için alan açıldı ve fiyatları yükseldi.
Dünkü istihdam verisinin etkisi uzun soluklu olmayabilir. Bugün düne göre daha az iyimser piyasa olacağını düşünüyoruz.
Haftaya ise ABD TÜFE verisi ve FED faiz kararı yakın vadenin yönünü tayin edebilir fikrindeyiz.
Bu sabah 1.964 Usd seviyesindeki ons altında 1.955 ve 1.941 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.975 ve 1.989 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Tahvil faizleri önceki gün yukarı gelmişti. Dün ise yükselişlerini geri verdiler. Çarşamba piyasaları geren haber gelmişti, dün ise piyasaları rahatlatan haber geldi. Zayıf ABD istihdam verisi piyasalara moral verdi. Haftalık frekansı olan veri, istihdam güç kaybediyor şeklinde yorumlandı.
Bu hafta ajanda da kritik veri yer almıyor(du). O yüzden majör bir hareket beklemediğimizi ifade etmiştik. Esas konunun ise ABD TÜFE verisi ve FED kararı olduğunu dolayısı ile piyasaların bunları beklendiğini düşünmeyi sürdürüyoruz. Bugün piyasalardaki iyimserlik düne göre daha az olabilir. Tahvil faizleri hafif yukarı yapabilir.
Lokal tarafta, iç haber akışı daha kritik. Bakan Şimşek, ilk adımını attı. TCMB başkanını değiştirdi. Yeni ekonomi kadrosunun oluşması ve yeni ekonomi yaklaşımının ortaya konulması bekleniyor. Bu süreç Türkiye eurobondları için de değerli.
Türkiye 5 yıllık CDS'i hızlı yükseliş kaydetti. Dünün kapanışı 524 oldu.
Eurobondlar dün satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 59-68 cent; orta vadelilerde 147-162 cent; uzunlarda 187-196 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,48%, 8,80% ve 9,12% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.