Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA YÖN ARAYIŞI DEVAM EDİYOR

Küresel ekonominin sürpriz faiz indirimleri ve artırımlarıyla sallandığı bu günlerde bir sürpriz faiz indirimi de Romanya Merkez Bankası'ndan geldi. Yüzde 4,9 gelen enflasyon verisi sonrası "kısa vadeli enflasyon görünümündeki önemli iyileşme" sebebine dayanarak Romanya Merkez Bankası politika faizi yüzde 6,75 seviyesinden 6,5'e düşürdüğünü açıkladı.

Temmuz ayında Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre altın ithalatı 6 bin 192 kg olarak gerçekleşti. Bu rakam, haziran ayında 7 bin 268 kg, geçen yılın Temmuz ayında ise 38 bin 145 kg idi. Yılın ilk yedi ayında toplam altın ithalatı 72 bin 236 kg oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Temmuz ayında ihracat reeskont kredileri aracılığıyla yapılan döviz alım tutarı sıfır olarak kaydedildi. 2013 yılından beri ilk kez TCMB'nin bu krediler aracılığıyla döviz alımı yapmadığı görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansman için imza aşamasına geldiklerini açıkladı. Şimşek, "Uluslararası finansal kuruluşlarla yaptığımız çalışmalar somut adımlara dönüşüyor. Kalkınma odaklı projeler, uygun koşullu finansmanla, uzun vadeli ve düşük faiz oranlarıyla destekleniyor. Programa olan güven artarak devam ediyor" dedi.

Kriz kahini olarak bilinen Ekonomist Nouriel Roubini, küresel piyasalardaki dalgalanmaların ardından ABD ekonomisi hakkında açıklama yaptı. Roubini, resesyon beklentilerinin aksine ABD ekonomisinde sert bir iniş beklemediğini ve Fed'den büyük bir faiz indirimi öngörmediğini belirtti. Bloomberg TV'ye konuşan Roubini, "Ekonomide güç kazanan unsurlar var" dedi ve piyasaların geçmişteki resesyon beklentilerinde de yanıldığını hatırlattı.

ABD, Türkiye'yi Rusya'ya yapılan elektronik ürün ihracatını durdurması konusunda uyardı. ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod, aksi takdirde yaptırımlar uygulanacağını belirtti.

Bugün Yurtiçinde enflasyon raporunu ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın sunumunu takip ediyor olacağız.


USDTRY

Kurda yükseliş son iki günde 33,60TL seviyesi ile sınırlı kaldı. Dün kapanışın 33,50TL altında gerçekleşmesi sonrasında bugün 33,50TL civarında güne başladı. Bugün ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan stoklar açıklanacak. Yurt içinde ise yılın üçüncü TCMB enflasyon raporu açıklanacak. Genel olarak geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edeceğini bekliyoruz. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,50TL ana destek bölgesi, 33,40TL ve 33,25TL bu seviye altında destek olarak kısa vadeli takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 33,60TL ana direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 33,70 psikolojik direnç ve üzerinde 33,80 direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda son üç gündür 36,80TL seviyesi kalıcı olarak geçilemedi. Bu sabah bu direnç bölgesine yakın fiyatlamalar gerçekleşiyor. Türk Lirası'da açıklanacak enflasyon raporu ile birlikte dengeli bir gün beklentimiz var. Parite tarafında ise yükseliş denemelerinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Avrupa'da bugün ve yarın veri akışı zayıf olacağından çaprazda yatay fiyatlamanın devamı beklenebilir. Teknik olarak 36,70TL seviyesi ilk destek bölgesi olarak düşünülebilir. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,60TL ve 36,50TL diğer destek bölgeleri olacaktır. Olası yükseliş denemelerinin devam etmesi durumunda ise kısa vadeli 36,80TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 36,90TL ve 37,00TL ana direnç bölgesi olarak diğer direnç seviyeleri olacaktır.

EURUSD

Paritede kritik seviye 1,0920 bu seviye üzerinde bu sabah yaşanan kalıcılık devamında yükselişler devam edebilir. Bugün ve yarın Avrupa'da veri akışı zayıf. ABD'de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan stoklar takip edilecek. Paritede fiyatlama küresel piyasalarda risk algısına göre ABD doları fiyatlaması ile korele hareket ediyor. Bu nedenle risk algısında değişimler takip edilmeli. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ilk destek seviyesi 1,0920 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0900 ve sonrasında 1,0880 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,935 ve 1,0950 ana direnç bölgesi olmaya devam edecektir. 1,0950 üzerine geçişlerde ilk direnç bölgesi 1,0970 olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında yön arayışı devam ediyor, Dolar endeksi 103 seviyesinde seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,90 seviyelerinde. Küresel piyasalarda risk algısında bozulma dün ve bugün biraz daha yerini bekle ve gör algısına bırakmış durumda. Bu nedenle ons altında likidite ihtiyacı dışında satış gerçekleşmesi daha zor bir ihtimal olarak görülebilir. Teknik olarak 2385 dolar seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2360 dolar ve 2350 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2400 dolar ve üzerinde 2420 dolar ana direnç seviyeleri olarak takip edilecek. Bu 2420 dolar üzerinde 2450 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.

GBPUSD

Paritede 1,2680 seviyesinde bu sabah da dahil olmak üzere son üç gündür dengelenme çabası devam ediyor. İngiltere'de bugün ve yarın veri akışı zayıf olmaya devam edecek. ABD'de ise bugün haftalık işsizlik başvuruları ve toptan stoklar verileri açıklanacak. Parite 4. Haftayıda negatif kapatmak üzere ve ABD dolarına olan talebin baskısı altında fiyatlanmaya devam edecektir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2680 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü devam eden geri çekilmelerde 1,2660 ve 1,2640 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 1,2700, bu seviye yukarı yönlü geçilirse 1,2730 ve 1,2750 seviyeleri orta vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında kurda ve ons altında gün içi yükselişler gerçekleşmesine rağmen kapanışlar bir önceki güne yakın gerçekleşti. Bugün veri akışı zayıf olması ve küresel piyasalarda fiyatlanmaların dengelenmeye devamı gerçekleştiğinden dip arayışı sürecinin ons altında devam etmesi beklenebilir. Kurda ise yurt içinde açıklanacak enflasyon raporu etkisinin sınırlı olmasını bekleyebiliriz. Teknik olarak geri çekilmelerde 2570TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2550TL ve 2535TL ana destek bölgesi takip edilebilir. Yükselişlerde 2585TL seviyesi ilk direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda 2600TL ve 2620TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.