Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

MALİ TEŞVİK BEKLENTİLERİNİN GÜÇLENMESİYLE PİYASALAR POZİTİF..
Uzun süredir piyasaların yakından takip ettiği Biden’ın önerdiği 1.9 trilyon Dolarlık mali teşvik paketi konusunda biraz daha somut gelişmelerin oluşmaya başladığı gözleniyor. Hafta sonu gelen haberlere göre Kongre komitelerinin Başkan Joe Biden’in 1,9 milyar dolarlık ekonomik planına ilişkin yasayı hazırlamaları için son tarih olan 16 Şubat, ekonomik plan üzerinde çalışan Demokratlar için bir sonraki önemli tarih olarak görülüyor. Ayrıca Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Cuma günü Demokrat meslektaşlarına yazdığı bir mektupta, "Önümüzdeki hafta, Biden Amerika Kurtarma Planına geçiş için gerekli yasayı hazırlayacağız, böylece çalışmalarımızı Şubat sonundan önce bitirebileceğiz" dedi. Cuma günü ABD Temsilciler Meclisi, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği 1,9 trilyon dolarlık destek paketinin önünü açan bütçe düzenlemesine onay verdi. Bütçe düzenlemesine ilişkin tasarı, Temsilciler Meclisi'nde 209'a karşı 219 oyla kabul edildi. Böylece bu destek paketinin Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç olmadan geçirilebilmesinin önü açıldı. Bu gelişmelerin yeni haftada da piyasaların risk iştahına olumlu katkı yapması beklenebilir.
Hafta sonu ayrıca ABD hazine bakanı Janet Yellen’ın da konuşması takip edildi. Yellen konuşmasında büyük ölçekli bir teşvik paketine ve bunun hızla hayata geçirilmesine ihtiyaç var derken, ABD Başkanı Joe Biden teşvik paketi konusunda tüm taraflarla çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Bununla birlikte teşvik paketinin tetikleyeceği harcamalar ABD istihdam piyasasına destek olacağını ifade den Yellen, yardım paketinin enflasyona neden olabileceği riskini düşünmelerinin gerekli olduğunu, ancak bu risk ile başa çıkabilecek araçlarının bulunduğunu söyledi.
Cuma günü TCMB başkanı Naci Ağbal’ın açıklamaları Türk Lirası’nda değer kazanımının artışında etken oldu. Ağbal, "Uzun süre faiz indirimini gündeme almamız olası görünmüyor" ifadelerini kullandı. Ocak enflasyonunun tahminlere yönelik yukarı yönlü riskleri gösterdiğini belirten Ağbal yabancı merkez bankaları ile swap anlaşması yapma planının da olmadığını ifade etti. Ağbal açıklamalarında ayrıca “Merkez Bankası olarak kalıcı fiyat istikrarını sağlamak en önemli vazgeçilmez görevimiz. Bu bakımdan enflasyonu kademeli olarak düşürmek suretiyle 2023 yılında yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması ve kalıcı bir fiyat istikrarının oluşturulması şu anda en önemli önceliğimiz” ifadelerini kullandı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “Ekonominin yeteri kadar toparlanması durumunda politika yapıcıların parasal ve mali desteğin kademeli olarak çekileceğinin güvencesini vermesi gerekiyor” dedi. Lagarde, Fransa BFM televizyonuna yaptığı açıklamada “Özel sektöre sunulan finansal koşullar daha önce hiç bu kadar cazip ve ucuz olmamıştı. Kriz sürdüğü sürece böyle kalmasını sağlamamız gerekli” ifadelerini kullandı. Pandemi geride kaldığında ve ekonomiler açılmaya başladığına mali ve parasal desteğin aniden durmaması gerektiğini anlatan Lagarde “Elbette teşvikten çıkış yapmamız gerekecek ancak bunun yumuşak olması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
Küresel hisse senetleri Yellen’ın güçlü teşvike destek veren açıklamalarıyla yeni haftaya rekoru genişleterek başlattı, dolar ise cuma günkü kayıplarının ardından yatay seyrediyor. Borsa İstanbul’da da bugün yükselişle güne başlangıç yapılmasını bekliyoruz.
USDTRY

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan ekonomi verileri genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken bu verilere paralel olarak doların küresel bazda değer kazandığı takip edildi. Doların küresel bazda güçlenmesine ve dolar endeksinin 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamasına rağmen TL’nin dolar karşısında değer kazanımı ise sürüyor. Geçtiğimiz hafta TCMB başkanı Naci Ağbal’ın kısa vade faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamaları Türk Lirası’nın değer kazanmasındaki ana etken oldu. Yeni haftanın ilk işlem gününde TL’deki değer kazanımı sürebileceği gibi fiyatlamaları etkileyebilecek haberleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,00, 6,95 ve 6,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,40 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,10, 7,15 ve 7,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan ekonomi verileri genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi çaprazda Euro üzerinde satış baskısı oluşturmaya devam ediyor. Dolar endeksinin 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması ile küresel bazda değer kaybeden Euro ve Euro/TL kurunda Türk Lirası’ndaki güçlü duruşun sürmesiyle aşağı yönlü hareketler devam edebilir. Geçtiğimiz hafta içerisinde 8,62 TL’deki 200 günlük hareketli ortalamasının altına gerileyen ve haftayı bu seviyenin altında kapatan kurda olası tepki yükselişlerinde 8,62 TL hedef konumunda bulunuyor. Haftanın ilk işlem gününde TL’deki değer kazanımı sürebileceği gibi fiyatlamaları etkileyebilecek haberleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,50 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,42, 8,35 ve 8,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,57, 8,62 ve 8,70 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Yılın ilk FOMC toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell’in, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi ile değer kazanmaya başlayan dolardaki değer kazanımı geçtiğimiz hafta da sürdü. Geçtiğimiz hafta genelinde ABD’de açıklanan ekonomi verilerinin genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi dolardaki değer kazanımını desteklerken küresel dolar endeksi de 91,00 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamayı başardı. Haftanın ilk işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2000 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2000 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2080, 1,2120 ve 1,2150 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2000, 1,1960 ve 1,1920 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Doların küresel bazda değer kazanımı sürerken geçtiğimiz hafta içerisinde ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin genel olarak piyasa beklentisine göre pozitif gelmesi doları yukarı yönlü destekledi. Dolar endeksinin 91,00 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamasına paralel olarak geçtiğimiz Perşembe günü yaşadığı geri çekilme ile 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına sarkan Ons Altın’da bu seviyenin altında fiyatlamanın sürmesi halinde satış baskısının artığını görebiliriz. Haftanın ilk işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1810 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1821, 1832 ve 1840 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1800, 1792 ve 1784 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Doların küresel bazda değer kazanmasına bağlı olarak satış baskısı yaşayan parite, 20 günlük hareketli ortalama seviyesi üzerinde tutunmaya ve geçtiğimiz Eylül ayından beri devam eden yükseliş kanalı içerisindeki hareketine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan ekonomi verilerinin genel itibariyle piyasa beklentisinin üzerinde gelmesiyle küresel dolar endeksi 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağladı. Dolardaki değer kazanımı karşındaki özellikle Euro’da yaşanan gerileme dikkat çekerken İngiltere’de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin’deki güçlü duruş pariteyi desteklemeye devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3700 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3700 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3780, 1,3820 ve 1,3860 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3650, 1,3590 ve 1,3520 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Doların küresel bazda değer kazanımın sürmesi ve dolar endeksinin 91,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamasına paralel olarak yukarı yünlü hareketini sürdüren parite, yaklaşık bir yıldan beri devam eden düşüş trendini kırmayı başardı. Son iki işlem haftasını yükselişle kapatan paritede geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişte ABD’de açıklanan ekonomi verilerinin genel olarak piyasa beklentileri üzerinde açıklanmasının etkili olduğu görüldü. Haftanın ilk işlem gününde paritede yukarı yönlü hareketler sürebileceği gibi piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 105,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,80, 106,20 ve 106,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,00, 104,50 ve 104,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Son yapılan OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yönünü yukarı çevirdi. Son olarak 20 günlük hareketli ortalama seviyesinden güç alarak yükselişe geçen Brent Petrol, Kasım ayı başında başladığı yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdürüyor. Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltsa da haftanın ilk işlem gününde piyasadaki haber akışlarını ve haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkisini izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 59,40 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 60,20, 61,40 ve 62,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 58,20, 57,50 ve 56,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Doların küresel bazda değer kazanımına bağlı olarak Ons Altın tarafındaki geçtiğimiz hafta genelinde satış baskısının artığı takip edildi. Geçtiğimiz Perşembe günü yaşadığı geri çekilme ile 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına sarkan Ons Altın’da bu seviyenin altında fiyatlamanın sürmesi halinde satış baskısının artığını görebiliriz. Ons tarafında yaşanılan geri çekilmeye ek olarak Türk Lirası’nın dolar karşısında güçlü duruşunun sürmesi ile kurda aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi Gram Altın’daki değer kaybını hızlandırıyor. Yeni işlem haftasında hem Ons hem de kur tarafında aşağı yönlü hareketlerin sürmesi durumunda Gram Altın’da 400 TL’nin altı test edilebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 410 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 410 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 414, 418 ve 422 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 405, 400 ve 395 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş