Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Teşvik beklentilerinin artmasıyla küresel piyasalar haftaya pozitif bir görüntüyle başlıyorlar. ABD vadelilerinde yaklaşık %0,5'e yakın yükselişler gözlenirken, Asya'da Japonya Nikkei endeksi yaklaşık son otuz yılın en yükseğinde. Vaka sayılarındaki yükseliş hızında azalmaların gözlenmesi ve aşılanmanın yaygınlaşması Asya borsalarına ek katkı veriyor. Teşvik beklentileri ve aşılanmalarla büyüme beklentilerinin tekrar canlanması risk iştahının en azından kısa vadeli kalıcı olabileceğine işaret ediyor. Yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalarla birlikte BIST100 endeksi de güne %0,5'e yakın alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. TCMB'nin sıkı para politikasını uzun bir süre sürdüreceğini vurgulamaya devam etmesi TL ve CDS tarafında belirgin şekilde etkisini göstermeye devam etse sıkı politika duruşu hisse piyasalarının güç kazanmasını zorlaştırıyor. Nitekim TL'nin net bir şekilde pozitif ayrıştığı ortamda MSCI Türkiye endeksi emsallerinin gerisinde kalıyor. Şu aşamada cuma günü ocak ayının son haftasında başlayan yükseliş trendinin de altına sarkan BIST100 endeksinin, yurtdışı piyasalardaki olumlu görüntüden daha az faydalanabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, endeksin önemli gözüken 1.550 direncine yaklaşmakta zorlanabileceğini öngörüyoruz.

 
 
        
 
 
MAKROEKONOMİ

         
Tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalmasıyla piyasalarda güçlü mali teşvik beklentisi sürüyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın teşvik paketinin hızlı bir şekilde geçmesi gerektiğini belirtmesinin de desteğiyle risk iştahında olumlu bir seyirle haftaya başlıyoruz. Reflasyon temasıyla ABD 10 yıllıkların faizi mart ayından bu yana en yüksek seviyede. Yellen, Biden'in yeni koronavirüs yardım paketinin desteğiyle ABD'nin tam istihdama 2022 yılı içinde dönülebileceğini söyledi. Ayrıca Yellen, bu paketin enflasyona yol açabileceğinin bilincinde olduğunu vurgularken, bununla mücadele edebilecek araçlarının olduğunu sözlerine ekledi.

Bu hafta Fed Başkanı Powell'ın çarşamba günkü konuşması, ABD ve Çin enflasyon verileri ile ABD'de teşvik paketi gelişmeleri izlenecek. 12 Şubat'ta Çin Yeni Yıla giriyor ve ülkede tatil dönemi başlıyor. Bu hafta yurt içinde kasım dönemi istihdam, aralık ayı sanayi üretimi, cari işlemler dengesi ve şubat ayı TCMB Beklenti anketi öne çıkmakta.

ABD'de bu hafta çarşamba günü enflasyon verileri takip edilecek. Ocak ayı ISM imalat PMI verisinde fiyat endeksi 77,6'dan 82,1'e gelerek artan maliyet baskısını işaret etti fakat talep kısmı halen düşük olması nedeniyle ocak ayı yıllık tüketici enflasyonunda fazla bir değişim beklenmemekte. Bu sene için aşı sürecinin başarısına bağlı olarak artan taleple enflasyonda geçici artışların olabileceği Fed tarafından vurgulanmakta. Salı günü ise 2020 yılı sonuna ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek. Aralık ayında kısıtlamalarla birlikte istihdam piyasasının baskı altında kaldığını, tarım dışı istihdam ve ADP özel sektör istihdamındaki azalışla görmüştük. Bu yüzden verinin aylık düşüş göstermesi beklenmekte. İstihdam piyasasındaki son duruma ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvurusu verisi izlenecek. Geçtiğimiz hafta veri 779 bin kişi gelerek kısmi olumlu sinyal vermişti. Ayrıca cuma günü şubat ayı öncü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek. ABD'de aşı süreci diğer ülkelere göre daha hızlı bir tempoda sürse de mutasyon gibi salgına dair belirsizliklerin sürmesiyle tüketici güveni salgın öncesi seviyelere yakınsayamamakta. Endeks geçen sene mart ayında 95,9 iken geçen ay 79 gelmişti. Ayrıca teşvik paketine ilişkin gelişmeler de hafta boyunca izlenecek. Biden geçen hafta ekonominin hala sorunlu olduğunu, teşvik paketinin gerekliliğini ve Kongre'nin adım atması gerektiğini vurguladı. Cumhuriyetçiler artan borçları gerekçe göstererek teşvik planına karşı çıkmakta, Demokratlar ise bütçe planının Cumhuriyetçilerin desteği olmadan teşvik paketini geçirebilme imkanı sağlayabilecek olan bütçe planındaki değişikliği Senato'dan ve Temsilciler Meclisi'nden geçirdi.

Avrupa'da bu hafta pazartesi Almanya ve cuma günü de AB aralık ayı sanayi üretimi izlenecek. Geçen hafta açıklanan dördüncü çeyrek öncü GSYH verileri, AB'nin artan kısıtlamalarla tekrar daralma bölgesine geçtiğini fakat 2. çeyreğe göre büyüme verilerinin daha az etkilendiğini göstermişti. Dolayısıyla sanayi üretim verileri aslında eskiye dair yeni bir bilgi vermeyebilir. Zaten geride bıraktığımız çeyrekte imalat PMI verilerinin de hizmet PMI verilerine göre daha iyi geldiğini görmüştük. Bu açıdan açıklanacak sanayi üretimi verilerinin de bu görüntüyü teyit etmesi beklenmekte. Cuma günü ayrıca geçen sene son çeyreğe ilişkin İngiltere büyüme verileri takip edilecek. Artan kısıtlamaların etkisiyle, çeyreklik bazda %2 daralma beklenmekte. BoE son toplantısında 2021 ilk çeyreğinde ekonomik daralmanın daha da artacağını vurgulamıştı. Salı günü Almanya'nın aralık ayı dış ticaret verisi takip edilecek. Yavaş ilerleyen aşı süreci, kısıtlamalar gibi ekonomik ortamı olumsuz etkileyen faktörlerin yatırım ortamına ve beklentilere ne ölçüde etki ettiğine dair pazartesi günü yayınlanacak şubat ayına ilişkin Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Çarşamba günü Almanya'da ocak ayı nihai TÜFE verisi açıklanacak. Beklenti değişiklik yapılmayarak yıllık %1 açıklanması yönünde. Ayrıca aynı gün İsveç Merkez Bankası kararı izlenecek fakat herhangi bir politika değişikliğine gitmesi beklenmemekte.

Asya tarafında ise veri gündemi tatil nedeniyle enflasyon verileri hariç oldukça sakin. Çarşamba günü ocak ayı Japonya ÜFE ve Çin'in TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. 2021 yılında tüketim talebindeki düzelmeyle tedarik zincirindeki bozulmaların imalat tarafındaki girdi maliyetlerine baskı yaparak fiyat artışlarına neden olabileceği değerlendirilmekte. Bu bağlamda Japonya ve Çin'deki üretici ve tüketici fiyatlarındaki değişimden bu trendin başlayıp başlamadığına dair ipucu aranacak.

Bu hafta yurt içinde ocak ayına ilişkin, DHMİ uçuş ve İŞKUR iş gücü piyasası istatistikleri, çarşamba günü kasım dönemi istihdam ve aralık ayı dış ticaret endeksi verileri, cuma günü ise aralık ayı sanayi üretimi, cari işlemler dengesi ve şubat ayı TCMB Beklenti anketi takip edilecek.

Ekim dönemi işsizlik oranı %12,7 seviyesinde yatay seyretmiş, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %12,8 seviyesinden %12,9 seviyesine sınırlı yükselmişti. İstihdamın, nisan ayı sonrası çoğunluğu tarım istihdamı kaynaklı olmak üzere ilk kez azaldığını görmüştük. Aralık ayı İSO imalat PMI raporunda istihdamdaki artışın kasım ayındaki hızla aynı olduğu vurgulanmaktaydı ayrıca TCMB, politika metinlerinde iktisadi faaliyetin hızlı seyrettiğini belirtmekte. Bu açıdan kısa dönemde sanayi sektörünün istihdama katkı sunmaya devam etmesini öngörmekteyiz. Ekim döneminde hizmet sektörü istihdamında azalma görmüştük. Bu dönemde kısıtlamaların da etkisiyle hizmet istihdamındaki düşüşün devam etmesi beklenebilir. Ekim döneminde artan faizlerle birlikte azalan konut satışları görünümüyle uyumlu olarak inşaat sektörünün ise istihdama katkısı zayıflamış ve son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemişti.

Aralık ayı sanayi üretim verisiyle birlikte ekonomik aktivitede son çeyrekteki güçlü görünümüne dair daha net fikir edineceğiz. Ekim ve kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda sırasıyla %10,4 ve %11 artış kaydetmişti. Aralık ayında ise imalat PMI 51,4'ten 50,8'e gerilemesine rağmen genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. İhracatta rekor bir seviye görmüş ve ayrıca sanayi üretimi açısından bir diğer öncü gösterge olan elektrik tüketimi aralık ayında da ortalamasının üzerinde seyretmişti. KKO'daki sınırlı düşüşe rağmen diğer öncü göstergeler aralık ayında da olumlu seyrin süreceğini göstermişti. Neticede aralık sanayi üretiminde pozitif görünümün sürmesi beklenmekte, bununla birlikte 2019 yılı Aralık ayındaki güçlü baz etkisinin de devreye girmesiyle aralık ayında sanayi üretimindeki yıllık artışın %8 seviyelerine yavaşlaması beklenmekte.

Genişleyen dış ticaret açığı (altın talebi ve güçlü iç talep kaynaklı artan ithalat) ve zayıf taşımacılık ve turizm gelirleriyle 2020 yılını genişleyen bir cari açık görünümüyle sonlandırmaya hazırlanıyoruz. Aralık ayında dış ticaret açığı 4,5 milyar USD gerçekleşmişti, zayıf turizm gelirlerini de değerlendirince cari açığın aralık ayında aylık 3,7 milyar USD gerçekleşebileceği öngörülmekte. Bu doğrultuda gerçekleşecek bir cari açık da revizelerin olmadığı bir ortamda 12 aylık kümülatif cari açığı 39 milyar USD kapanışa denk getirecektir. YEP'teki yıl sonu büyüme tahminini baz aldığımızda cari açık/GSYH oranı da %5,5 seviyelerinde bir kapanışa denk gelmekte. 2019 yılında ise cari işlemler dengesi 6,9 milyar USD fazla vermişti.

Yılın ilk TCMB Beklenti Anketi'nde, anket katılımcıları TCMB'nin sıkılaştırıcı para politikalarına rağmen aşılama sürecinin başlamasının da olumlu etkisiyle 2021 yılı büyüme beklentilerini %3,82'den %3,91'e çekmişti. 2021 yılı için büyüme tahminindeki artışla cari açık tahmini de yukarı çekilirken, ayrıca 2021 için kur beklentileri de aşağı yönlü revize edilmişti. Enflasyon beklentilerinde önceki aya göre kısa vadede yukarı, orta ve uzun vadede ise aşağı yönlü hareket görmüştük. Beklentiler TCMB'nin en erken yılın ikinci çeyreğinde faiz indirimlerine başlaması ve TCMB'nin makul bir reel faiz vermeye devam etmesi yönünde şekillenmişti. TCMB son PPK toplantısı özetinde enflasyon beklentilerinin yüksek seyrettiğini, beklenti anketindeki yıl sonu tahmini olan %11,15 seviyesinin kendi tahminleri olan %9,4'e yakınsaması için para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla devam etmesi gerektiğini vurgulamıştı. Bu açıdan TCMB Beklenti Anketinde anket katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentilerindeki değişim kısa dönem para politikasına dair sinyal verecektir. TL'deki değerlenme eğilimini göz önüne aldığımızda anket katılımcıları TL lehine yıl sonu kur tahminlerini iyileştirmeyi sürdürebilir. Ocak ayına ilişkin ilk veriler ekonomik aktivitede belirgin bir yavaşlamaya işaret etmemekte bu görünüm de büyüme tahminlerini korunmasını veyahut hafif yukarı revize edilmesini destekleyebilir.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan Konya Silah Sistemleri AŞ tarafından Konya'da yapılacak silah ve silah sistemleri üretim tesisi yatırımının "proje bazlı devlet yardımı" uygulamasıyla desteklenmesi kararlaştırıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Eis Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Nötr): Şirketin bağlı ortaklığı EİP (EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş)'in Yönetim Kurulu'nda; Baxter Grubu ile 2016 yılında yapılan münhasırlık içeren Dağıtım Sözleşmesi, 2021 yılında sona ermiş olup, Baxter Grubu ilgili iş kolunu kendi bünyesi içerisinde yürütme isteğini EİP'e iletmiştir. Sağlık sektöründe son dönemde, özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi kapsamında yaşanan gelişmeler ve sektörün gelişimi konusundaki beklentiler çerçevesinde Baxter Grubu'nun bu talebi ve diğer stratejik opsiyonlar değerlendirilmiş ve bu kapsamda, EİP bünyesinde yürüttüğü hastane ürünlerinin dağıtımı işine son verilmesi ve hastane ürünlerine ait bazı malvarlığı değerlerinin Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş.'ne ("Baxter Türkiye") devredilmesi konusunda 5 Şubat 2021 tarihinde EİP ile Baxter Türkiye arasında bir Malvarlığı Alım ve Satım Sözleşmesi'nin imzalanmasına karar verilmiştir. İlgili Malvarlığı Alım ve Satım Sözleşmesi uyarınca Baxter Türkiye tarafından EİP'e: İlgili iş koluna dahil envanter ve duran varlıklar haricindeki varlıkların devri için 3,7mn ABD Doları + KDV'lik tutarın devir tarihi olan 1 Mayıs 2021 tarihinden ("Devir Tarihi") sonraki ilk iş günü olan 3 Mayıs 2021 tarihinde, ilgili iş koluna dahil envanter ve duran varlıkların devri için Devir Tarihi'nden hemen önce yapılacak sayımla TL bazında hesaplanan ve sayım gününde geçerli olan T.C. Merkez Bankası ABD Doları/TL döviz alış kuru üzerinden ABD Doları'na çevrilerek belirlenen bedelin Devir Tarihi'nden 180 gün sonra, ilgili iş kolunun 2021 yılında yaratacağı net ciroya bağlı olarak belirlenecek ve en fazla 550.000 ABD Doları'na kadar çıkabilecek ilave performans bedelinin 31 Ocak 2022 tarihine kadar ödenmesi hükme bağlanmıştır. Devredilecek iş kolu kapsamındaki çalışanların iş sözleşmeleri, Devir Tarihi itibarıyla tüm hak ve vecibeleri ile Baxter Türkiye'ye devredilecektir.

Petkim (PETKM, Nötr): Socar Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, Petkim'in Star hissesi alımında planlarda değişiklik olmadığını belirtti. Mammadov Petkim-Star entegrasyonunun da 2-3 yıl içinde gerçekleşebileceğini aktardı.

Tüpraş (TUPRS, Nötr): TÜPRAŞ'ın nitelikli yatırımcıya satış yöntemiyle sunulan, 728 gün vadeli 1,1 milyar Türk lirası nominal değerli kuponlu tahvil ihracı tamamlandı. Söz konusu ihraç Yurt içi Özel Sektör Borçlanma Araçları Piyasası'nda reel sektör tarafından gerçekleştirilen en yüksek miktarlı ihraç olma özelliğine sahip oldu.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka, 126 gün vadeli 400mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK'ya başvuru yapıldığını duyurmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: BDDK'nın "Destek Yatırım Bankası AŞ" unvanlı bir kalkınma ve yatırım bankası kurulmasına izin verilmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Altınyağ Madencilik (ALMAD): Şirket, 26.10.2020 tarihli özel durum açıklamasında belirttiği üzere, T.C. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından, Malkara Kömür İşletmeleri Ticari İktisadi Bütünlüğü, yapılan ihale sonucunda şirket bünyesine geçmiştir. Söz konusu kömür işletme, Çan Termik Santrali ile 2mn tonluk (1mn tonu opsiyonlu olmak üzere) uzun vadeli kömür satışı için çerçeve anlaşması imzalanmıştır. Şirket, maden sahasındaki kömür rezervini, bölgedeki termik santraller başta olmak üzere sanayi tesislerinde değerlendirme çalışmalarına devam edecektir.

Global Yatırım Holding (GLYHO): Şirket'in %95,497 oranında bağlı ortaklığı olan Naturelgaz'ın halka arz için SPK'ya başvuru yapıldığı bildirildi.

Safkar Ege Soğutmacılık (SAFKR): Şirket, Minibüs, Midibüs, ve Otobüs üretimleri yapan Afrika Lokasyonlu Uluslararası Ticari Araç Üreticisi (OEM) yeni bir firma ile Otobüs Yolcu Salonu İklimlendirme Sistemlerinin satışını kapsayan, 269.000 Euro bedelli bir ihracat bağlantısı kesinleştirmiş olup, satış sözleşmesi karşılıklı olarak imza altına alınmıştır. Teslimatlar 6 ay içinde gerçekleştirilecektir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 293 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak cuma günü 54 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) ve 15 milyar TL (%17'den, 6 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,14 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,13-%1,19 bandında hareketin ardından, %1,16 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puan civarında yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana varan düşüşler gözlendi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana varan sınırlı değişimler gözlendi.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş