Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA GÜNDEM BÜYÜME VE İSTİHDAM

Borsa İstanbul haftaya yükselişle başlarken işlem hacmi göreceli olarak güçsüz kaldı. BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,41 artış 1,474,72 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 10,6 Milyar TL oldu. Zaman zaman endekste karışık bir seyrin oluştuğu gözlense de önemli direnç seviyesi olan 1475’in hemen altında kapatması ile bu seviyeyi gün içerisinde test etmesi bekleniyor. Hafta sonu açıklanan Orta Vadeli Programın piyasalar tarafından yansımaları hafta boyunca izlenebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında ulusa sesleniş konuşmasında yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz hafta açıklanan büyüme verisine atıfta bulunarak yıl sonu büyümenin yüzde 9 civarında olmasını beklediklerini ve büyümenin ülkenin hedefleri ulaşması için en önemli gereksinim olduğunu belirtti. Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte seyahat gelirlerinde görülen artışın cari denge üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu belirten başkan Erdoğan, geçen sene döviz rezervleri 93,3 milyar dolar seviyesindeyken son verilere göre rezervler 118 Milyar doları aşmış durumda. Milli gelir ile istihdam hedefinin de altını çizen Başkan Erdoğan, milli gelirin 800 milyar düzeyinde gerçekleşirken Orta Vadeli Program ile 1 Trilyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. İstihdam tarafında ise istihdamın yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artmasını hedeflediklerini belirtti. Son olarak bütçe dengesi ile ilgili yaptığı açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, bütçe açığı hedefinin yıl başında yüzde 3,5 olarak revize edildiğini ve bu hedefi rahatlıkla yakalanacaklarını söyledi.

Bugün Avrupa Bölgesi büyüme verileri piyasaların odağında olacak. Geçtiğimiz yıl kovid-19 salgını nedeniyle ülke ekonomilerindeki daralmanın etkileri hissedilmeye devam ediyor. Avrupa bölgesi yıl başında aşılmanın gecikmesi ve harcamalarda iyileşmenin görülmemesi ile beklentinin altında bir büyüme gerçekleştirirken Avrupa Merkez Bankası tarafından uygulanan politikaların sonuç vermesi ile yılın ikinci yarısında ekonomik verilerde toparlanmalar görülmeye başlandı. Yılın ilk çeyreğinde Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde’ın ifadelerine bakıldığında ikinci yarı itibariyle istenilen verilerin elde edileceğini söylemişti. Bugün açıklanacak olan veride piyasa beklentisi olarak yıllık yüzde13,6 büyüme beklenirken çeyreklikte yüzde 2,0 büyüme beklentisi mevcut. Avrupa bölgesinde görülen ekonomik toparlanmaya karşın, Dünyaca ünlü yatırım kuruluşlarından Goldman Sach, ABD ile ilgili büyüme tahminlerinde güncellemede bulundu. 2021 yılı için yüzde 6 olan beklentisini yüzde 5,7’e indirdi. Gelecek yıl beklentisini ise 10 bps artışla 4,6’ya çıkardı.

Türkiye’de vaka sayılarında tekrardan 20 bin seviyesinin üzeri görüldü. Okullarında dün itibariyle açılmasıyla birlikte şehir içi trafiklerde ciddi yoğunlaşmaların yaşandığı görüldü. Son 24 saat içerisinde 20.962 yeni vaka tespit edilirken 271 vatandaşımız hayatını kaybetti. İkinci doz aşılama oranı ise son açıklanan rakamlar sonrasında yüzde 62.23 olarak açıklandı.

USDTRY

Dün ABD’nin tatil olması nedeniyle çok fazla fiyat hareketliliğinin olmadığı görüldü. Döviz kurundaki fiyatlamalarda geçtiğimiz haftanın etkilerinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Ülke risk primimizdeki geri çekilme USDTRY’de geri çekilmeyi destekliyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,32 ve 8,38 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,24 ve 8,18 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY
Euro bölgesinde yatırımcı güveni beklentiye paralel 19,6 açıklanırken bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Türkiye CDS’lerinde görülen geri çekilmenin devam etmesi kurdaki baskıyı azaltırken bugün açıklanacak olan Euro bölgesi büyüme verisi ve ZEW ekonomik hissiyat yakından takip edilecek. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 9,90 ve 9,95 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,80 ve 9,75 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Dolar endeksinde görülen yataylık paritede hafif yukarı yönlü seyri başladığını söyleyebiliriz. Paritedeki yukarı yönlü harekette geçtiğimiz hafta açıklanan ABD verilerinin beklentinin altında kalması önemli etken oldu. Bugün açıklanacak olan Avrupa Bölgesi büyüme verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1900 ve 1,1925 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1850 ve 1,1820 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan verilerin beklentinin altında kalması ve dolar endeksindeki yataylık ile değer kazanan Ons Altın’da kazançların geri verildiği görülüyor. Dün ABD’de piyasaların tatil olması nedeniyle fiyatlamalarda çok fazla hareketlilik görülmedi. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1825 ve 1835$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1810 ve 1800$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

İngiltere’de PMI verisi beklentinin altında 55,2 olarak açıklanırken bir önceki aya göre azalış gösterdi. Bugün İngiltere Merkez Bankası yetkilisi Saunders’ın konuşması yakından takip edilecek. Dün ABD’de piyasaların tatil olması nedeniyle veri akışında sakinlik söz konusuydu. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3855 ve 1,3870 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3810 ve 1,3790 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya’da hane halkı harcamaları Temmuz ayında yüzde 0,9 azalış gösterirken yıllık bazda 0,7 artış gösterdi. Beklentinin oldukça altında gelen veriye rağmen harcamalarda önceki aylara göre hafif bir toparlanma söz konusu. Dolar endeksinde görülen yatay seyir gün içerisinde takip edilmesi gerekiyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,50 ve 111,30 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,10 ve 108,30 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

OPEC+ toplantısından beklentilere paralel üretim artışına bağlı kalınacağının açıklanmasının ardından prim kazanımına devam etme kararının alındığı belirtildi. Bir sonraki toplantı 4 Ekim’de gerçekleştirilecekken bu süre zarfından vaka sayılarının seyri ve gelişmiş ülke merkez bankalarının alacağı kararı talep tarafını etkileyecek önemli gelişmeler olacak. Yarın açıklanacak olan ABD ham petrol stokları yakından takip edilecek. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 72,90 ve 73,70 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 72,00 ve 71,20$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Ons Altın’da tarım dışı istihdam sonrasın görülen yukarı yönlü hareket sonrasında değer kazanımı görüldü. Etkisinin devam ettiği görülmekle birlikte dolar endeksindeki gelişmeler fiyatlamalarda önemli olacak. ABD piyasaları dün tatil olması nedeniyle piyasalarda durgunluk vardı. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 490 ve 500 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 475 ve 470 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş