Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ HAFTADA HANGİ GELİŞMELER İZLENECEK?

Yeni haftada nispeten daha sakin sayılabilecek bir ekonomik veri akışı bizi bekliyor. Bu hafta özellikle Avrupa Bölgesi ekonomisini ilgilendirecek gelişmeleri izleyeceğiz. İlk olarak Salı günü AB’de ikinci çeyrek büyüme ikinci okumasını takip edeceğiz. Perşembe günü ise ECB’nin faiz kararını öğreneceğiz. Bilindiği üzere Euro, 2018'den bu yana ilk kez 1,20 $ 'ı test etti. Bu hareketin ardından rahatsız olan bazı ECB üyelerinin açıklamalarını gördük. İhracatını artırabilmek için bölge ekonomisinin güçlü bir Euro’yu istemeyeceği açık. Bu durum ECB’nin alacağı kararları da zorlayabilir. O nedenle bu hafta gerçekleşecek toplantıda Euro’daki yükselişe dair sözlü yönlendirmeler görülmesi mümkün olabilir. Ticaret ağırlıklı bir temelde, Euro altı yılın en yüksek seviyelerine yakın ve enflasyon, 2016'dan bu yana ilk kez Ağustos'ta negatife döndü. Bu durum ECB'yi% 2'ye yakın tutmak konusunda zorlayıcı bir görüntü arz ediyor.

Enflasyona daha az, emek piyasalarına daha çok odaklanın: Bu, Fed başkanı Jerome Powell'ın geçen son Jackson Hole zirvesinde verdiği en önemli mesajdı. Esasen bu, şu anda bir ortalamayı hedefleyen Fed'in enflasyonun %2 hedefini aşması konusunda endişelenmeyeceği anlamına geliyor. Bu da faiz oranlarını istediği sürece düşük tutması için alan sağlamasına imkan veriyor. Bu durum, borsalar, emlak ve ucuz paradan yararlanan diğer sektörler için iyi bir haber. Enflasyon beklentileri son zamanlarda yükselmiş olsa da, enflasyonun yakın zamanda% 2'ye ulaşma şansı çok az görünüyor. Cuma günkü Ağustos ayı enflasyon okumalarının, Temmuz ayındaki % 0.6 artıştan sonra çekirdek TÜFE'nin aylık% 0.2 artması bekleniyor. Ağustos ayına kadar 12 ay boyunca, geçen ay %1'e kıyasla %1.2 olması bekleniyor. Fed’in tercih ettiği gösterge - gıda ve enerji hariç temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi - Temmuz ayında %1,3 arttı. Bu oranda bir varlık fiyatı enflasyonu Fed için daha büyük bir baş ağrısına neden olabilir.

Bu hafta ayrıca Brexit konusunda görüşmeler gerçekleşecek. Britanya hükümeti görünüşe göre Avrupa Birliği ile Brexit sonrası ticaret anlaşması için sadece % 30-% 40 civarı şans görüyor. O halde, görüşmeler 8 Eylül'de devam etmeden önce biraz iyimserlik söz konusu olmuş gibi değerlendirilebilir. Önceki turlar çıkmaza girmiş ve her iki taraf da diğerini 2020 sonunda geçiş dönemi sona ermeden önce uzlaşmaya isteksiz olmakla suçlamıştı. Tartışma, balıkçılık kotalarından İngiltere'nin teknoloji sektörünü inşa etmek için devlet yardımını kullanma arzusuna kadar pek çok konuyla ilgili. Ve daha sonra ay ortasında yapılacak bir AB zirvesi ile onaylanması gereken bir anlaşma için 2 Ekim tarihine kadar bir aydan az bir süre kalmış durumda. Trilyon dolarlık yıllık ticaret tehlikesi göz önüne alındığında, anlaşmasızlık ihtimali İngiltere ekonomisi için korkutucu görünüyor. İlerleyememek, anlaşmasız ayrılığa tehlikeli bir şekilde yaklaşmak anlamına gelecektir. Birleşik Krallık hisse senetleri bu konu üzerinden gerginlik gösterirken Avrupalı emsallerinin yılbaşından bugüne kadar %10 gerisinde kaldı ve eğer anlaşma olmazsa Britanya ekonomisi diğer gelişmiş ülkelerden daha fazla daralabilir. Sterlin, doların zayıflığından faydalandı ancak bu günleri sayılı olabilir.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında tarım dışı istihdam 1,371,000 ile beklentinin hafif üzerinde arttı. Açıklanan işsizlik oranı ise yüzde 8.4'e düşerken, ABD ortalama saatlik kazanlar verisi Ağustos ayında 0,4 artış gösterdi. Dikkatler artan vaka sayıları ve Doğu Akdeniz'de süren gerilim üzerinde olmaya devam ederken, takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,43 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,41, 7,39 ve 7,37 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,45, 7,47 ve 7,50 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Cuma günü, yurt içi ve Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, Almanya fabrika siparişleri verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5 artış beklentisi karşısında yüzde 2,8 artış gösterdi. Gün içerisinde dikkatler artan vaka sayıları ve Doğu Akdeniz'de süren gerilim üzerinde olmaya devam ederken, NATO, Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında teknik görüşmelerin başladığını fakat henüz bir mutabakata varılmadığını açıkladı. Gün sonunda ise takip edilen gelişmeler sonucu çaprazın yatay yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,77 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,82, 8,85 ve 8,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,77 8,75 ve 8,72 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’ndeki zayıf veri akışına ek olarak, Almanya’da fabrika siparişleri verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5 artış beklentisi karşısında yüzde 2,8 artış gösterdi. ABD tarafında ise tarım dışı istihdam 1,371,000 ile beklentinin hafif üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 8.4'e düştü. ABD ortalama saatlik kazanlar verisi Ağustos ayında 0,4 artış gösterdi.
Gün içerisinde ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti ve takip edilen gelişmeler sonucu Dolar’da yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, paritedeki aşağı yönlü sınırlı hareketlerin sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1810 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1870, 1,1900 ve 1,1980 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1810, 1,1780 ve 1,1740 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Perşembe günü devam eden iyimser hissiyat ve Dolar’daki güçlü görünüm, Ons Altın üzerindeki baskıların devam etmesine neden olurken, değerli metalde aşağı yönlü hareket takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise beklentilerin hafif üzerinde artış gösteren ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası değerli metalin baskı altında kaldığı gözlenirken, açıklanan veri setine rağmen gün sonunda risk iştahındaki gerileme ve yatay seyreden ABD on yıllık Tahvil faizleri ile birlikte Ons Altın’ın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1935 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1942, 1950 ve 1955 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1928, 1920 ve 1914 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Cuma gün İngiltere inşaat PMI endeksi Ağustos ayında 58,5’lik beklentileri karşısında 54,6 seviyesine geriledi. ABD tarafında ise tarım dışı istihdam 1,371,000 ile beklentinin hafif üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 8.4'e düştü. ABD ortalama saatlik kazanlar verisi Ağustos ayında 0,4 artış gösterdi. Dikkatler artan vaka sayıları ve Brexit belirsizliği üzerinde olmaya devam ederken, ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti ve takip edilen gelişmeler sonucu paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketlerin sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3230 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3270 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3320, 1,3370 ve 1,3440 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3270, 1,3220 ve 1,3150 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz Perşembe günü, Japonya ve ABD’de açıklanan hizmet PMI endekslerine ek olarak, ABD işsizlik maaşı başvuruları 29 Ağustos haftasında 881,000 ile beklentinin altında gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde ise Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında ise tarım dışı istihdam 1,371,000 ile beklentinin hafif üzerinde arttı. Açıklanan işsizlik oranı yüzde 8.4'e düşerken, ABD ortalama saatlik kazanlar verisi Ağustos ayında 0,4 artış gösterdi. ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti ve takip edilen gelişmeler sonucu Dolar’da yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, risk iştahındaki dalgalanmanın Yen’in güvenli varlık talebini desteklemesi ile gün sonunda paritenin yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,40, 106,60 ve 106,75 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106,00, 105,80 ve 105,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Perşembe günü artan vaka sayılarının etkisi ile OPEC'in petrol üretimine ilişkin endişelerin tekrar ön plana çıkması ve ekonomik toparlanmanın beklenenden daha yavaş olacağına yönelik sinyaller, Brent Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketlerin sürmesine neden olmuştu. Haftanın son işlem gününde ise açıklanan ABD tarımdı dışı istihdam veri seti sonrası Dolar’daki pozitif seyir Petrol üzerinde baskı oluştururken, koranavirüsün neden olduğu arz endişelerini tekrar artarak gündeme gelmesi ile Brent Petrol’ün aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 43,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,00, 44,80 ve 45,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,50, 41,90 ve 41,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz Perşembe günü Dolar’daki güçlü seyir ve yurt içerisinde devam eden jeopolitik riskler kurda yukarı yönlü sınırlı hareketleri desteklerken, Ons Altın’daki aşağı yönlü hareketleri ile birlikte Gram Altın’da yatay hareketler takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise kurda 7.40 seviyesi üzerinde yatay hareketler devam ederken, Ons Altın’daki sınırlı yükselişe paralel olarak Gram Altın’ın da yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 462 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 460 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 464, 467 ve 469 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 460, 458 ve 455 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş