BİST/VİOP Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ HAFTADA HANGİ GELİŞMELER İZLENECEK?
Yeni haftada nispeten daha sakin sayılabilecek bir ekonomik veri akışı bizi bekliyor. Bu hafta özellikle Avrupa Bölgesi ekonomisini ilgilendirecek gelişmeleri izleyeceğiz. İlk olarak Salı günü AB’de ikinci çeyrek büyüme ikinci okumasını takip edeceğiz. Perşembe günü ise ECB’nin faiz kararını öğreneceğiz. Bilindiği üzere Euro, 2018'den bu yana ilk kez 1,20 $ 'ı test etti. Bu hareketin ardından rahatsız olan bazı ECB üyelerinin açıklamalarını gördük. İhracatını artırabilmek için bölge ekonomisinin güçlü bir Euro’yu istemeyeceği açık. Bu durum ECB’nin alacağı kararları da zorlayabilir. O nedenle bu hafta gerçekleşecek toplantıda Euro’daki yükselişe dair sözlü yönlendirmeler görülmesi mümkün olabilir. Ticaret ağırlıklı bir temelde, Euro altı yılın en yüksek seviyelerine yakın ve enflasyon, 2016'dan bu yana ilk kez Ağustos'ta negatife döndü. Bu durum ECB'yi% 2'ye yakın tutmak konusunda zorlayıcı bir görüntü arz ediyor.
Enflasyona daha az, emek piyasalarına daha çok odaklanın: Bu, Fed başkanı Jerome Powell'ın geçen son Jackson Hole zirvesinde verdiği en önemli mesajdı. Esasen bu, şu anda bir ortalamayı hedefleyen Fed'in enflasyonun %2 hedefini aşması konusunda endişelenmeyeceği anlamına geliyor. Bu da faiz oranlarını istediği sürece düşük tutması için alan sağlamasına imkan veriyor. Bu durum, borsalar, emlak ve ucuz paradan yararlanan diğer sektörler için iyi bir haber. Enflasyon beklentileri son zamanlarda yükselmiş olsa da, enflasyonun yakın zamanda% 2'ye ulaşma şansı çok az görünüyor. Cuma günkü Ağustos ayı enflasyon okumalarının, Temmuz ayındaki % 0.6 artıştan sonra çekirdek TÜFE'nin aylık% 0.2 artması bekleniyor. Ağustos ayına kadar 12 ay boyunca, geçen ay %1'e kıyasla %1.2 olması bekleniyor. Fed’in tercih ettiği gösterge - gıda ve enerji hariç temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi - Temmuz ayında %1,3 arttı. Bu oranda bir varlık fiyatı enflasyonu Fed için daha büyük bir baş ağrısına neden olabilir.
Bu hafta ayrıca Brexit konusunda görüşmeler gerçekleşecek. Britanya hükümeti görünüşe göre Avrupa Birliği ile Brexit sonrası ticaret anlaşması için sadece % 30-% 40 civarı şans görüyor. O halde, görüşmeler 8 Eylül'de devam etmeden önce biraz iyimserlik söz konusu olmuş gibi değerlendirilebilir. Önceki turlar çıkmaza girmiş ve her iki taraf da diğerini 2020 sonunda geçiş dönemi sona ermeden önce uzlaşmaya isteksiz olmakla suçlamıştı. Tartışma, balıkçılık kotalarından İngiltere'nin teknoloji sektörünü inşa etmek için devlet yardımını kullanma arzusuna kadar pek çok konuyla ilgili. Ve daha sonra ay ortasında yapılacak bir AB zirvesi ile onaylanması gereken bir anlaşma için 2 Ekim tarihine kadar bir aydan az bir süre kalmış durumda. Trilyon dolarlık yıllık ticaret tehlikesi göz önüne alındığında, anlaşmasızlık ihtimali İngiltere ekonomisi için korkutucu görünüyor. İlerleyememek, anlaşmasız ayrılığa tehlikeli bir şekilde yaklaşmak anlamına gelecektir. Birleşik Krallık hisse senetleri bu konu üzerinden gerginlik gösterirken Avrupalı emsallerinin yılbaşından bugüne kadar %10 gerisinde kaldı ve eğer anlaşma olmazsa Britanya ekonomisi diğer gelişmiş ülkelerden daha fazla daralabilir. Sterlin, doların zayıflığından faydalandı ancak bu günleri sayılı olabilir.
BİST100

XU100 endeksi geçen Cuma gününü %0.93 yükselişle 1.086,32 seviyesinde tamamladı. 14,1 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0,54, sanayi endeksi ise %1,19 değer kazandı.
Cuma gününe yatay bir başlangıç yağan endeks 1,073 seviyesini test etse de günü genelinde bir önceki günkü düşüşün tepkisini verircesine alıcılı bir seyir izledi. 200 günlük hareketli ortalaması altına geçtikten sonra sürekli bu seviyenin üzerini deneyen endeks arka arkaya dört günde denemeler yapsa da geçiş yaparak günü tamamlayamadı. Yurtiçinde Doğu Akdeniz konusunda, Ege Denizi konusunda Ynanistan ile yşanan gerilim TL varlıklar üzerinde baskı unsuru olmayı sürdürüyor. Bu a.ıdan endekste bir süredir sıkışık seyrin devam ettiğini izliyoruz.
Bugünkü işlemlerde hisse bazlı hareketlerin ön plana çıktığı, yine Yunanistan ve Fransa üzerinden yaşanacak gelişmelere odaklı fiytlamalar görebiliriz. Dış piyasalarda riskli varlıklara gelen satışlar devam ederse bu durumun da negatfi etkisi hissedilebilir.

Güne hafif satışlarla başlayan ve gün içerisinde alıcılı bir seyir izleyen endeks günü pozitif tarafta noktaladı. Endekste tepki alımlarının sürmesi halinde 1.087 ve 1.096 direnç seviyelerini takip edeceğiz. 200 günlük ortalama altında tutunmanın sürmesi durumunda gelebilecek satış baskısının yeniden artması halinde ise 1.071 ve 1.067 destek seviyeleri test edilebilir.

Destekler: 1.075 / 1.065 / 1.060
Dirençler: 1.087 / 1.096 / 1.108

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli endeks 30 kontratı Cuma gününü %1,15 yükselişle 1.234 seviyesinde tamamladı.
Geçen Cuma günü yurtdışı piyasalarda ABD endeksleri ağırlıklı güçlü satış baskısı akabinde vadeli kontratın da güne satış eğiliminde başladığı gözlendi. Fakat devamında gelen tepki alımlarıyla birlikte gün pozitif tarafta tamamlandı.
Gelen bu alımlara rağmen 1,372 seviyelerinden başlayan düşüş trendinin altındaki hareketlerin sürdüğü görülüyor. Oluşan sıkışık süreçten kurtulabilmek için 1.256 düşüş trend direnci üzerinde tutunmanın sağlanması gerekecek.
Yeni haftayla birlikte gözler yine Doğu Akdeniz üzerinden Yunanistan ile yaşanan gerilimde olmaya devam edecek. Bir süredir bu konu ile ilgili yaşananlar TL varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor. Bu duruma ek olarak küresel risk iştahının seyri de yakından izlenecek. Satışların devam etmesi durumu yurtiçi piyasalar için bir handikap oluşturabilir.

Güne hafif düşüşle başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen kontrat günü yükselişle noktaladı. Kontratta 1,256 trend direnci altında satış baskısının sürmesi halinde 1.220 ve 1.207 destek seviyeleri test edilebilir. Kontratta tepki alımlarının devamı durumunda ise 1.245 ve 1.256 düşüş trend direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.220 / 1.207 / 1.200
Dirençler: 1.245 / 1.256 / 1.265

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Eylül ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın dördüncü işlem gününü %0.07 yükselişle 7.5080 seviyesinde tamamladı.
Dolar/TL kuru tarihi zirvesini geliştirdikten sonra Cuma günü yine bu seviye yakınlarını test etti. Geçen hafta piyasa beklentisinden bir miktar iyi gelen enflasyon verisine rağmen Doğu Akdeniz gerilimi ve küresel bazda değer kazanmayı sürdüren dolar ile dolar/TL kuru tarihi zirvesini geliştirirken kontratta tarihi zirve seviyelerini yine zorladı fakat kontrat oldukça dar bir bantta hareket etti. Yine dün ABD’de açıklanan tarımdışı istihdam verisinde işsizlik oranı ise piyasa beklentisine göre iyi gelirken bu durumun ardından da Dolar’da değerlenme meydana geldi. Yeni işlem gününde ABD’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
Haftanın ilk işlem gününde jeopolitik gelişmeleri ve buna dayalı fiyatlamaları izlemeyi sürdüreceğiz. Türk Lirası açısından bu konu bakımından yine hareketli bi hafta olabilir.

Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde bu yükselişini çok sınırlı da olsa sürdürmeye çalıştı ve günü çok sınırlı şekilde artıda noktaladı. Kontratta TL değer kaybuna bağlı olarak yükselişin sürmesi durumunda 7.5150 ve 7.52 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.4950 ve 7.48 destek seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 7.4950 / 7.4800 / 7.4650
Dirençler: 7.5150 / 7.5200 / 7.5350

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli Altın kontratı, haftanın son işlem gününü %0.75 düşüşle 1927,35 seviyesinde tamamladı.
Spo ons Altın beklenenden daha iyi gelen ABD istihdam verileri sonrası Dolar’ın destek bulmasıyla Cuma günü düştü ve haftalık bazda %1,8'lik düşüşün yolunu açtı.
Altının dolar ile korelasyonu özellikle son birkaç haftada yükseldi ve istihdam raporunun ardından Dolardaki sıçrama nedeniyle Ons A ltın’da satış baskısı oluştu. Dolar endeksi%0.1 artarak Mayıs ortasından bu yana en iyi haftasını kaydetti ve metali diğer para birimlerinin sahipleri için pahalı hale getirdi.
Veriler, tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 1.371 milyon arttığını gösterdi. İşsizlik oranı Temmuz'daki% 10,2'den% 8,4'e düştü. Bu olumlu veriye rağmen ons Altın’ın yükseliş trendini koruduğu gözleniyor. Bu açıdan kontrtta da yukarı yönlü eğilim bu trend bozulmadıkça devam edebilir.

Güne düşüşle başlayan ve gün içerisinde satıcılı bir seyir izleyen kontrat günü ekside noktaladı. Kontratta satış basksının sürmesi halinde 1920 ve 1915 destek seviyeleri test edilebilir. Satış baskısı sonrasında ise kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1935 ve 1945 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1920 / 1915 / 1906
Dirençler: 1935 / 1945 / 1951

HİSSE HABERLERİ

ULUUN: Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesinde yapılmakta olan 1800 ton/gün buğday işleme kapasiteli un fabrikasının 600 ton/gün kapasiteli ikinci bölümü tamamlanmış ve üretime başlanmıştır.Mevcut durumda şirketimizin 1500 ton/gün olan kapasitesi 2100 ton/güne yükselmiştir.
THYAO: Bilgi Teknolojileri uygulamalarının gelir getiren bir iş kolu olarak konumlandırılması ve var olan Bilgi Teknolojileri insan kaynağının daha etkin değerlendirilerek Türk Havacılık ekosistemine daha fazla katkı sunulması amacıyla %100 Türk Hava Yolları iştiraki olan yeni bir Teknoloji şirketinin kurulmasına karar verilmiştir.
KLGYO: 124.000.000 TL olan çıkarılmış sermayenin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 496.000.000 TL nakit (bedelli) olarak % 400 oranında artırılarak 620.000.000 TL ye çıkarılmasına karar verildiğini açıklamıştır.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş