PETROL AMBARGOSU KÜRESEL RİSK İŞTAHINI DÜŞÜRDÜ
Borsa Istanbul Cuma günü %1,61 düşüşle 1.990,75 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 29 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks Cuma gün içi en yüksek 2.024,07 seviyesini görürken en düşük 1.990,75 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,53, S&P 500 yüzde 0,79 ; Nasdaq yüzde 1,66 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 3,48 ,CAC 40 yüzde 4,97, DAX yüzde 4,41 düşüş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda jeopolitik gerginlikler devam etmekte. Genel anlamda Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar gündemde. ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Visa ve Mastercard, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurdu. Rus bankaları, Visa ve Mastercard’ın ülkedeki faaliyetlerini durdurmasının ardından Çinli UnionPay ödeme sistemlerini kullanan kartlar çıkartmaya hazırlanıyor. Rusya petrolüne yönelik ambargo planları petrolde sert yükseliş yaşanmasına neden oldu. Brent petrol 139 doları, ABD tipi ham petrol 130 doları gördü.
Online ödeme platformu PayPal da benzer şekilde, Ukrayna'daki savaş gerekçesiyle Rusya'daki hizmetlerini askıya aldı. Yaptırımlara karşılık Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını açıklayarak, başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini söyledi. Putin, "Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir." dedi. Vladimir Putin, "İç hat uçuşlarını yoğunlaştıracağız ve izin verilen yönlerde dış uçuşları sürdüreceğiz." açıklaması yaptı. Aynı zamanda Putin, cumartesi günü imzaladığı kararnameye göre, ülkedeki sermaye kontrollerinin devam ettiği bir ortamda temerrütleri önlemek amacıyla, Rus şirketlerinin yabancı alacaklılara ruble ile ödeme yapmasına izin verileceğini duyurdu.
IMF, Ukrayna'da devam eden savaş ve ilgili yaptırımların küresel ekonomi üzerinde "ağır" bir etkisi olacağını belirterek, Ukrayna'nın 1,4 milyar dolarlık acil finansman talebinin en erken gelecek hafta değerlendirilmesinin beklendiğini bildirdi. Pandemi etkilerinin devam ettiği bir ortamda Buğday ve diğer tahıllar dahil olmak üzere enerji ile emtia fiyatlarının yükselmesi,küresel enflasyonist baskıların arttığına işaret etmekte.
Yurt içi gelişmelere baktığımızda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına ilişkin olarak acil genel bir ateşkes çağrısında bulunduğu aktarıldı. Türkiye, Rusya- Ukrayna savaşında dengeli bir strateji gütmekte. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı.
Kur Korumalı Mevduatta, vadesi gelen mevduatlar için yenileme imkanı getirildi. Yapılan düzenleme ile yurt içi yerleşik tüzel kişiler için KKM’de dövizden TL’ye dönüş için en kısa vade 6 aydan 3 aya indirildi.
USDTRY
Kurda yeni haftaya başlarken Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşın olası etkilerinin uzun süre devam etmesi riski satın alınmaya başlandı. Bugün iki ülke arasında 3. görüşme gerçekleştirilecek olsa da riskin yayılma beklentisi her geçen gün giderek artıyor. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi takip edilirken yakın çoğrafyada gerçekleşen jeopolitik risk etkisi ile kurda yukarı yönlü hareketin devam edeceğini görebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,32 ve 14,45 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,17 ve 14,14 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda paritede yaşanan geri çekilmenin devam etmesi nedeniyle yükselişlerin sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Türk Lirası’nda özellikle savaşın ekonomik etkileri ile birlikte değer kaybı yaşansa da Euro tarafında para birimine etkisi daha keskin hissediliyor. Bugün Avrupa’da Almanya fabrika siparişleri, yurt içinde hazine nakit dengesi takip edilecek. Genel olarak jeopolitik risk fiyatlamasının devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 15,65 ve 15,75 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 15,40 ve 15,30 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Paritede 4 haftalık aşağı yönlü hareket sonrasında bu haftaya da Rusya-Ukrayna arasında gerginliğin artarak devam etmesi nedeni ile aşağı yönlü başladık. Bugün Almanya fabrika siparişleri dışında iki ülke arasında 3. görüşme sonuçları takip edilecek. Genel olarak risk algısında bozulma dolara ve ABD tahvillerine olan yönelişin sürmesine neden olurken Euro tarafı en çok etkilenen bölge ve para birimi olarak ön plana çıkıyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0980 ve 1,110 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0750 ve 1,0700 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altında küresel anlamda savaş riskinin devam etmesi ve bunun ekonomik sonuçlarının ülkelere olası etkisi takip edilirken, uzun vadeli Rusya’nın bu riski devam ettirmesi sonrasında oluşabilecek stagflasyon riski ile ons altına ve ABD tahvillerine talep gerçekleşmeye devam ediyor. Bugün veri akışı sınırlı olması ve Rusya ile Ukrayna arasında 3. görüşmenin gerçekleşecek olması bu uzun vadeli riski şimdilik ortadan kaldırmıyor. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.990 ve 2000 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.975 ve 1,1960 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Parite 3. haftaya da aşağı yönlü jeopolitik risk etkisi ile haftaya başladı. 1,3200 seviyesi altı test edilmesine rağmen bu seviyede tutunmaya çalışan paritede bugün her iki tarafta veri akışı zayıf. Rusya-Ukrayna arasında 3. görüşme sonuçları beklenirken, uzayan ekonomik etki piyasalarda tansiyonun artmasına ve ABD dolarına yönelişin devam etmesine neden oluyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,3250 ve 1.3280 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3100 ve 1,3050 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
USD/JPY paritesinde 115 seviyesinin altında fiyatlamalar gerçekleştiğini görüyoruz. 50,100 ve 200 günlük üssel ortalamalarının üzerinde seyretmeye devam eden paritede 114,92 seviyelerinden işlem görüyor. Bugün her iki tarafta da veri akışı zayıf. Dolar endeksi 98,91 seviyelerinin üzerine çıksa da savaş fiyatlamaların devam etmesiyle Yen güvenli liman olma özelliğini korumakta. Genel anlamda 114,70 seviyesinin üzerinde trendin devam ettiğini söyleyebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 115,25 ve 115,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 114,75 ve 114,50 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent petrolün fiyatı Rus petrolüne ambargo endişeleriyle 140 dolar seviyesini gördü. Yükseliş, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıklamasından sonra geldi. Küresel risk iştahının düşüşü ile beraber petrolde yükseliş trendi devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde petrolde 130 ve 132 dolar direnç konumundayken , olası satış baskısı durumunda ise 127 ve 125 dolar seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında jeopolitik tansiyonun artması ve uzun süre bu riskin dünya ekonomisine etkisinin kalıcı olarak hissedilmesi riski ile birlikte ons altında ve kurda yaşanan yükseliş ile birlikte 900TL eşiği bir kere daha yukarı yönlü geçildi. Bugün dünya veri akışından ziyade aynı salgın gibi savaşın uzun süre kalıcılık etkisi göstermesi ve sonrasında stagflasyon etkisini fiyatlıyor. Bu nedenle bugünde ons altında yükseliş ile birlikte kurda yukarı yönlü baskının arttığını görebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 910 ve 930 TL seviyesi direnç, 900 TL ve 880 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.