PİYASALARDA VİRÜS PANİĞİ DEVAM EDİYOR..
Dün Moskova'da önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında başbaşa, ardından Türk ve Rus heyetlerinin de katılımıyla birlikte gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 saat süren İdlib görüşmeleri ateşkes uzlaşısıyla sonuçlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un açıkladığı ortak bildiriye göre, İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler bugünden itibaren durdurulurken, M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunda başlatılacak. Bildirinin okunması öncesinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Rejimin buradaki esas amacının İdlib'i belirli bir kesim açısından insansız hale getirmek ve göç baskısıyla Türkiye'yi zora sokmak olduğu açıktır" dedi ve Türkiye'nin süreçte rejimin yapabileceği saldırılara tüm gücüyle cevap verme hakkını saklı tutacağını söyledi. Putin ise, iki ülke ilişkileriyle ilgili olarak "Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak her zaman uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk. Çözümler üretebiliyorduk. Bugün de öyle oldu" değerlendirmesini yaptı.
Çin'de yeni tip koronavirüs nedeniyle, biri hariç tamamı Hubei eyaletinde 30 ölüm daha gerçekleşti. Böylece ülkede, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3.042'ye çıktı; vaka sayısı ise 80.552 oldu. Pekin'de vaka sayısı artarken, Çin hükümeti yayılmanın önünü kesmek için bazı ülkelerden gelen yolcuların özel otobüslerle transferlerinin sağlanacağını açıkladı. Güney Kore'de 518 yeni vaka açıklandı. Ülkede toplam vaka sayısı 6,284, ölü sayısı 42 oldu. ABD'de ise Seattle bölgesinde vaka sayısı 20 kişi artarken, New York'ta 11 kişinin daha testi pozitif çıktı. New Jersey'de ilk vakalar görüldü. İngiltere ve İsviçre, koronavirüse bağlı ilk ölümlerin gerçekleştiğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bazı ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek adına yeterli adımları atmadıklarını duyurdu ve bu ülkeleri açıklama tehdidinde bulundu. ABD Senatosu, Çin'de başlayan ve ABD'de her geçen gün yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele için 8,3 milyar dolarlık ek bütçe öngören tasarıyı kabul etti. Söz konusu bütçenin federal, eyalet ve yerel halk sağlık kurumlarının koronavirüs salgınına karşı tedavi geliştirmesi, laboratuvar testleri, enfeksiyon kontrolü ve enfekte şahıslarla temas etmiş olabilecek kişilerin izlenmesi için kullanılması öngörülüyor.
Geçen hafta %10'un üzerinde değer kaybeden MSCI Dünya Endeksi, bu hafta %2 civarında yükselmiş durumda. ABD borsalarındaki oynaklığı ölçen ve VIX olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi de 2011'den bu yana en uzun seriye işaret edecek şekilde, son 6 seanstır 30 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Koronavirüs endişeleri piyasaları etkilemeye devam ederken, küresel tahvil piyasalarında ralli yaşanıyor. ABD'de 30 yıllık devlet tahvillerinin getirisi 9 baz puana kadar düşüşle rekor düşük seviye olan %1,44'e düştü. 10 yıllık ABD tahvil getirisi de %0,9'un altında. Tahvil piyasalarında yaşanan bu ralli, hisse senedi piyasalarına ise satış olarak yansıdı. Dün Wall Street endeksleri günü %3'ün üzerinde kayıpla tamamladı. Bu sabah Asya endekslerinde düşüş sürüyor. TSİ 07:51'de Japon Nikkei %2,84, Hong Kong Hang Seng %2,15, Çin CSI 300 %1,28 aşağıda. MSCI Dünya endeksi küresel merkez bankaları ile hükümetlerden teşvik beklentileri ile hafta başından bu yana %2 yukarıda olsa da, geçen ayki rekor seviyeden yaklaşık %10 gerilemiş durumda. Gelişen ülke para birimlerinin neredeyse tamamı bu sabah dolara karşı değer kaybediyor. Dünü %0,53 yükselişle tamamlayan Dolar/TL, bu sabah %0,17 artışla 6,12 yakınlarında işlem görüyor. ABD'de Şubat ayı istihdam verileri de bugün TSİ 16:30'da açıklanacak. ABD'de tarımdışı istihdamın geçen ay 175 bin kişi arttığı tahmin ediliyor. İşsizlik oranının değişmeyerek %3,6 seviyesinde kaldığı tahmin edilirken, ortalama saatlik ücretlerde aylık %0,3, yıllık %3 artış öngörülüyor.
USDTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD'de korona virüs endişelerine rağmen ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 183 binle beklentilerin üzerinde artarken açıklanan ISM hizmet PMI endeksi Şubat ayında 57,3 seviyesine yükselmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde nispeten zayıf ekonomik veri akışı sürerken piyasalar Moskova'da gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesine odaklanmıştı. Görüşme sonrası iki liderin düzenledikleri ortak basın toplantısında İdlib bölgesinde ateşkes kararı çıktı. Gün içerisinde ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 3 bin düşüşle 216 bin olurken, fabrika siparişleri verisi ise yüzde 0,5 geriledi. Küresel piyasalar korona virüsünün artan endişeleri takip edilirken, açıklanan veriler ile birlikte gün sonunda kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,11 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,13, 6,15 ve 6,18 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,09, 6,07 ve 6,05 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6'lık artış gösterirken, Hizmet PMI endeksinin 52,6 puana yükseldiği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken, yurt içi piyasalar Moskova'da gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesine odaklanmıştı. Görüşme sonrası iki liderin düzenledikleri ortak basın toplantısında İdlib bölgesinde ateşkes kararı çıktı. Gün sonunda, küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsünün endişeleri devam ederken takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,87 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,84 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,90, 6,92 ve 6,95 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,84, 6,82 ve 6,80 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde, ABD'de korona virüs endişelerine rağmen ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 183 binle beklentilerin üzerinde artarken, açıklanan ISM hizmet PMI endeksi Şubat ayında 55,5 seviyesinden 57,3 seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi'nde ise perakende satışlar verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6'lık artış gösterirken, Hizmet PMI endeksi ise 52,5 puandan 52,6 puana yükseldiği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 3 bin düşüşle 216 bin oldu. Açıklanan fabrika siparişleri verisi ise yüzde 0,5 geriledi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsünün endişeleri devam ederken, açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1230 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1210 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1250, 1,1270 ve 1,1295 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1210, 1,1195 ve 1,1180 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde Fed'in Salı günü Koronavirüs'ün ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı acil faiz indirimine gitmesi sonrası ABD on yıllık vadeli Hazine tahvillerinin faizi tüm zamanların en düşük seviyesine inerken, Ons Altın'ın kazançlarını sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yayılmakta olan virüsün küresel piyasalardaki etkileri devam ederken, Fed faiz indirimi sonrası ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme ile Ons Altın'ın güçlü yükselişini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1673 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1680, 1692 ve 1702 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1665, 1656 ve 1648 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde, İngiltere'de Hizmet PMI endeksi takip edilirken, ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve ISM hizmet PMI endeksi takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 3 bin düşüşle 216 bin oldu. Açıklanan fabrika siparişleri verisi ise yüzde 0,5 geriledi. Avrupa Birliği'nden Barnier yaptığı açıklamalarda AB ve İngiltere'nin "çok zorlu" anlaşmazlıkları olduğunu söyledi. Gün içerisinde küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsüne ilişkin endişeler ve açıklamalar sonucu anlaşmasız Brexit korkuları devam ederken, gün sonunda GBP/USD paritesinin yukarı yönlü hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2960 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2920 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3000, 1,3040 ve 1,3090 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2920, 1,2880 ve 1,2850 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın üçüncü işlem gününde, Japonya'da Hizmet PMI endeksi takip edilirken, ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve ISM hizmet PMI endeksi takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya'da zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 3 bin düşüşle 216 bin oldu. Açıklanan fabrika siparişleri verisi ise yüzde 0,5 geriledi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsüne ilişkin endişelerin devam ediyor. ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen gerilemeye ile birlikte gün sonunda USD/JPY aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,30 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,70, 105,50 ve 105,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 106,30, 106,60 ve 106,90 direnç seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Haftanın üçüncü işlem gününde OPEC + uzmanlarının, grubun bu hafta Viyana'da bakanlar düzeyinde toplanmasından önce, koronavirüs salgınından dolayı talepte görülen sert düşüşe önlem olarak üretimin daha da kısılmasını tavsiye ederken, Ham Petrol Stokları sadece 785 bin arttığı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'nin ham petrol üretiminde geçen hafta günlük ortalama 13,1 milyon varile ulaşılarak yeni bir rekor kırıldı. Gün içerisinde OPEC günde 1.5 milyon varillik üretim kesintisi üzerinde anlaştığı bildirildi. Gün sonunda takip edilen gelişmelerin sınırlı etkileri izlenirken, Petrol aşağı yönlü hareketini devam ettirdi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 45,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 46,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol'deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,50, 45,00 ve 48,60 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 46,40, 47,00 ve 47,50 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAGUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde Fed'in Salı günü korona virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı acil faiz indirimine gitmesi sonrası ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi tüm zamanların en düşük seviyesine inerken Gümüş'ün yukarı yönlü hareketini devam ettirmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise küresel piyasalarda virüsün etkileri devam ederken, ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen gerileme ile birlikte Gümüş'ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,60, 17,80 ve 18,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,20, 17,00 ve 16,80 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.